De eerste oogst rode bietjes. Ze zijn superklein dus een maaltijd voor drie personen wordt wat moeilijk. Ik bedacht dat je er een frisse rode bieten/haringsalade van kunt maken. Heerlijk gezond met zo’n vet visje vol omega 3.
Wel een gedoetje om verse bietjes te koken. Je kunt natuurlijk ook gewoon gekookte bietjes kopen. En ik was wat ongeduldig om alle smaken goed in te laten trekken maar de salade is echt nog lekkerder als je dat wel doet.
Ook de dille en bieslook komen uit mijn kruidentuintje. De dille is inmiddels wat doorgeschoten en heeft prachtige bloemetjes gekregen die ik weer als decoratie kon gebruiken.
Ingrediënten:
- 4 (goede) zoute haringen
- 250 gram gekookte rode bieten
- 2 zure appels
- 1 grote ui
- 2 augurken
- 3 eetlepels azijn
- 3 eetlepels olie
- 2 eetlepels mayonaise
- zout, peper
- suiker
- 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
- 4 toefjes dille
Materialen:
- snijplank, mes, kom, kommetje, koelkast.
Bereiden:
Let op: salade moet minstens drie uur intrekken! Eventueel de bieten koken, ongeveer 1 uur in een ruime pan water. Even laten afkoelen en het vel er afstropen. De bietjes in kleine blokjes snijden. De haringen in stukjes van 2 cm. snijden. De appels schillen en in kleine blokjes snijden. De ui pellen en fijnsnipperen. De augurken in blokjes snijden. Alles in een kom doen en door elkaar mengen. In een kommetje een sausje roeren van de azijn, de olie, de mayonaise, wat peper en zout en een snufje suiker. Het sausje met de bieslook door de salade mengen. Afgedekt in de koelkast minstens 3 uur laten intrekken. Garneren met een toefje dille. Serveren met brood of roggebrood. Geschikt als hoofdgerecht voor twee personen en als voor- of lunchgerecht voor vier personen.
ENJOY! beetroot from the garden.