LILLE CHRISTMAS CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

LILLE, de leukste tips voor een geslaagde citytrip

 

Het is zaterdag en in alle vroegte vertrekken we naar Amsterdam CS. Om 7.17 uur ‘sharp’, vertrekt de Thalys om ons naar Lille (Rijsel) te brengen. Het anders zo hectische station is op deze vroege weekend ochtend nog in rust. Op ons gemak gaan wij op zoek naar onze trein en als we de bordeaux rode trein gevonden hebben, installeren we ons in de comfortabele stoelen en kan de reis beginnen. 

LILLE CHRISTMAS CITY TRIP | ENJOY! The Good Life SNAPSHOTS week 50/2015 | ENJOY! The Good Life

Wat een relaxte manier van reizen is dit! Vrijwel geruisloos zien wij het landschap razendsnel aan ons voorbij schieten. Aan boord hangt er een relaxt sfeertje. Als je op dit vroege uur niet nog even een tukje doet is het heerlijk om relaxt een boekje te lezen of zoals wij even bij te kletsen onder het genot van een warm drankje en een versnapering die je aan boord in de bar kunt kopen. Last minute doen wij online nog wat inspiratie op voor onze citytrip naar Lille. We hebben er alle tijd voor tijdens onze treinreis. 

LILLE CHRISTMAS CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Petite Paris.

Na een fijne treinreis staan wij twee uur en 40 minuten later midden in het centrum van Lille. Snel brengen wij onze spullen naar het hotel en kunnen we de stad gaan verkennen. Vanaf het station loop je zo de stad in richting La Grand’Place en La Place du Théâtre.

Op deze pleinen bevinden zich prachtige historische gebouwen zoals het beursgebouw, het theater en Belfort. Niet voor niets wordt Lille, klein Parijs genoemd. Rond kersttijd is het hier helemaal omgetoverd in kerstsfeer met enorme kerstbomen, een reuzenrad en als de avond valt sneeuwt het er.

La Grand’Place ligt in Vieux Lille. Oftewel het oude Lille. Dit is het mooiste deel van de stad met veel cultuur, pittoreske straatjes, bijzondere winkeltjes, volop patisserie en leuke restaurantjes. Geen grote winkelketens, maar exclusiviteit. Dé perfecte plek om heerlijk rond te struinen.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Oude boeken, brocante en tangodansen.

Het beursgebouw (La Vieille Bourse), geheel in Barok stijl gebouwd ligt tussen La Grand’Place en La Place du Théâtre. Aan de buitenkant lijkt het één geheel te zijn, maar het bestaat daadwerkelijk uit 24 identieke huizen. Het is destijds bekostigd door 24 kooplieden en het beursgebouw bood onderdak aan mensen in de handel en financiën.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Vandaag de dag is het een ontmoetingsplek voor boekverkopers, schakers en toeristen. De charmante binnenplaats is elke middag geopend van dinsdag t/m vrijdag. Je kunt hier fijn scharrelen tussen de oude boeken, landkaarten, filmposters en brocante. Van juli tot september worden er elke zondagavond van 19-22 uur tangoavonden gehouden.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Een serene plek, midden in het hart van de stad, dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Kerstsfeer in Vieux Lille.

Tijdens ons bezoek is Lille helemaal in de ban van kerst. Overal enorme kerstbomen, straten versiert met kerstverlichting, het enorme reuzenrad, kraampjes met gepofte kastanjes, kerstmuziek en als de avond valt gaat het sneeuwen.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

In de avond is het een sprookjesachtig schouwspel.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Rondom de pleinen zijn er tal van gezellige terrasjes waar je van al het kerstgedruis kunt genieten.

Lille Culinair.

La Petite Cour

De beste plekjes op te eten vind je door tips te vragen aan locals. De hotspots die in de gangbare reisgidsen vermeld staan zijn over het algemeen enorm toeristisch, duur en verre van smakelijk. Na al dat geslenter kregen wij rond lunchtijd behoorlijke trek en na een bezoekje aan onze favoriete budget Flying Tiger, moest er gegeten worden. De vriendelijke medewerker van de winkel verwees ons naar La Petite Cour (Het kleine hofje). Dit schattige restaurantje ligt in het straatje schuin tegenover de Flying Tiger.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Bij La Petit Cour is het volle bak. Wil je hier verzekerd zijn van een plekje dan is reserveren noodzakelijk. Maar wij hadden geluk en mochten aanschuiven aan het laatste beschikbare tafeltje. Hier heerst een heerlijke bourgondische sfeer. Hippe jonge kerels in de bediening die duidelijk plezier in hun werk hebben.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Oh la la…. En het eten is hier goddelijk. Beste steak tartare ever! Op de kaart vind je typisch traditionele Franse gerechten. Tong Meunière, garnalenkroketjes, steak met pepersaus, Carbonnade Flamande. Zie uit zoveel lekkers maar eens een keus te maken. Houd er rekening mee dat dit fijne plekje op zondag gesloten is.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Bloempot Cantine Flamande

Een echte hotspot in Lille is restaurant Bloempot Cantine Flamande. Dit restaurantje, diep verborgen op een kleine binnenplaats, is een oase van rust. In deze Vlaamse Kantine draait alles om puurheid en eenvoud. Nothing fancy, maar alles waar het leven om draait. Goed eten, heerlijke drankjes, gastvrij- en gezelligheid. Probleem is alleen om hier aan tafel te komen. Elke twee maanden worden de reserveringen vrij gegeven en dezelfde dag nog is alles volgeboekt. Weet je ver van te voren dat je naar Lille gaat? Dan weet je wat je te doen staat! Ze houden dagelijks wel zo’n 14 plekken vrij om zo aan te schuiven. Als je geluk hebt en op tijd bent is er misschien, net als voor ons, een plekje beschikbaar. Geloof mij, het is de moeite waard.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Voor het diner heb je keus uit een 4,5 of 6 gangen menu “Les yeux fermés” (met je ogen dicht). Al dan niet met bijpassend wijnarrangement. Een verrassingsmenu dat je zeker niet teleur zal stellen. Wij kozen voor het 4 gangen menu en zijn enorm verwend. Wil je meer lezen over dit bijzonder fijne restaurant? Hier lees je er alles over. 

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Een andere tip die wij kregen, maar niet meer aan toegekomen zijn is Brasserie Comptoir 44. Ook hier schijnt het goed toeven te zijn maar dit moeten wij bewaren voor een volgend bezoek. Ik geef hem graag als tip mee. Ga je voor een snelle hap, bijvoorbeeld om je trein te halen. Of wil je niet al teveel geld uitgeven dan is Les 3 brasseurs een prima plek. Direct gelegen tegenover Gare de Flandres. Hier ben je aan het juiste adres voor eigen gebrouwen bier, heerlijke flammkuchen, maar ook de hamburgers zijn hier zeer smakelijk. Goed eten voor een heel betaalbare prijs.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Geveltjes en gebouwen.

Opvallend vond ik dat er grote delen in Lille zijn waar veel verwaarloosde oude panden staan. Echt doodzonde. In Vieux Lille zien de panden er mooi uit en valt je de mooie en soms kleurrijke gevels en puien op. Veel siersmeedwerk, Barok en franse balkonnetjes.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Local Heroes.

Als de inwoners van Lille ergens warm voor lopen is het voor het gebak van Aux Merveilleux. Op de Rue de la Monade zit de bakkerij. De aanblik alleen al is heel feestelijk en de eindeloze rij voor de winkel maakt je heel nieuwsgierig.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Het is een gebakje of taart gemaakt van twee lagen meringue met slagroom en omhult met chocolade schilfers. Dat is de traditionele Merveilleux en daarnaast heb je nog een aantal varianten van koffie, speculaas, kersen etc. Bij Méo 7 op het Grand’Place (Place Charles de Gaulle) kun je koffie en thee drinken met de Merveilleux in alle soorten en maten. Ook hier is het een drukte van belang.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Een ander begrip in Lille is Boulanger Paul. Hier verkopen ze rustiek frans brood, macarons, gebak en meer lekkers.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

 To go of om ter plaatste lekker op te eten. Je vindt Paul door de hele stad.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Dé hotspot van Lille is theesalon Méert. Hier kun je je in de etalage vergapen aan de prachtige gebakjes, taartjes, allerhande zoete delicatessen en thee.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Ben je een theeliefhebber? Dan mag een bezoekje aan de Salon du Thé zeker niet ontbreken. Een chique theesalon met een enorme keus aan theesoorten, gebakjes en cakejes. Je bent even terug in de tijden van weleer.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

De gebakjes zijn ware kunstwerkjes. Zie daar maar eens een keuze uit te maken.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Verborgen plekjes.

Als je oplettend bent vind je vooral in Vieux Lille veel verborgen hofjes, doorkijkjes en charmante straatjes. Het hele centrum is bestraat met de klinkers uit de Middeleeuwen. Waar je nog al eens je nek over breekt, maar die wel sfeerverhogend zijn 🙂

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Renaissance Lille 3000

Per ongeluk liepen wij tegen het culturele festijn Renaissance aan. Door de hele stad is er kunst te bewonderen in openbare ruimtes. Tentoonstellingen en metamorfoses. Vier maanden lang richt Lille zijn blik naar buiten en staan wereldsteden centraal.

 LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

De metamorfose in de Sainte Marie Madeleine kon niet groter. Moderne kunst gecombineerd met de oudheid van de kerk.

Ben je een kunst en cultuur liefhebber?…In de zomer worden er veel culturele evenementen en festivals georganiseerd in Lille. Meer informatie hierover vind je op de site van de VVV Lille.

LILLE CHRISTMAS CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Shop till you drop.

En natuurlijk hebben wij ook geshopt tot we er bijna bij neervielen. Lille telt meer dan 3900 winkel dus shopaholics kunnen hier hun hart ophalen. Voor leuke kleine winkeltjes, waar je originele hebbedingetjes en bijzondere mode kunt vinden, moet je in Rue de la Monnaie zijn. Kun je echt met de flappen waaien, dan ga je naar Rue de la grande Chaussée. Hier vind je winkels als Louie Vuitton. En in het grote autovrije gebied rondom Rue de Bethune vind je de grote ketens als H&M, Hema en ook Galerie Lafayette.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Make-up lovers kunnen helemaal uit hun dak bij Sephora. Deze is te vinden op het Grand’Place. Alles testen van het Sephora huismerk, maar ook vrijwel alle andere luxe make-up merken. Ik ben hier heel goed geslaagd voor kerstcadeautjes.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Een winkel met een uiteenlopend, modern assortiment voor je interieur, is Habitat in de Rue Esquermoise.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Zelfs het snoepgoed is heel decoratief 🙂

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Tijdens kerst wordt er flink uitgepakt en kijk je je ogen uit in alle etalages.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

De winkel van Compagnie de Provence zuigt je als het ware naar binnen, door de uitnodigende etalage maar ook door de heerlijke geuren.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Pascal Bourelly en Philippe Boigeol zijn de mannen achter Compagnie de Provence. Zij hebben de vierkante handzeep de Marseille in een nieuw jasje gegoten. Niet alleen zijn de blokken zeep verkrijgbaar, maar ook een ruime sortering andere verzorgingsproducten voor je huid en heerlijke geuren voor in huis. Alles gemaakt van plantaardige oliën en mooi, strak vormgegeven.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Veel mooie cadeaupakketten voor de feestdagen. Ik kocht er de Eau de Fraiche Mediterrane. Zo kan ik thuis nog een beetje nagenieten van Lille.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Zadig & Voltaire vind je in de rue de la Monnaie. Stijlvolle kleding met een ruig randje. In deze straat zitten de wat duurdere en aparte boetieks zoals ook La Fée Maraboutée, Berenice en Sandro. Ik kocht hier geweldige laarsjes bij PAUL Chausseur.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

In Rue Esquermoise vind je heel veel cadeauwinkeltjes waaronder La Chaise Longue. Voetje voor voetje schuifel je deze winkel door die vol leuke spulletjes staat.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

In dezelfde straat de knusse winkel Comptoir de Famille. Met leuke spulletjes om het thuis gezellig te maken.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Nog ééntje dan… Ook Momentomori-shop zit in deze straat. Ook hier weer heel veel originele spullen voor in huis. Maar ook heel veel cadeauartikelen.

LILLE CITY TRIP | ENJOY! The Good Life

Met dit shopping overzicht sluit ik dit artikel af. In 48 uur Lille is er heel veel te zien. Lille is leuk, hip en heel overzichtelijk. Wil je up to date zijn check dan de site van de VVV voor vertrek.

Helaas is Lille uit het reisschema van de Thalys geschrapt. Wel is het mogelijk om per TGV naar Lille te reizen. Je doet hier ongeveer 3 uur en 35 minuten over. Een enkele reis kost vanaf € 48,-. Met de auto is de reistijd vanaf Amsterdam ongeveer 2,5 uur.

Lille staat niet bekend om zijn trendy hotels. Wij verbleven in een prima budget hotel, Hotel ibis Lille Centre Gares. Je hebt hier al een kamer voor € 58,-

Wil je er een romantisch weekendje van maken samen met je lief…. Ga dan naar B&B Villa Paula, net buiten Lille. Een aanrader!

Op zoek naar meer citytrips? 

SNAPSHOTS WEEK 18/2016 | ENJOY! The Good Life

Citytrip Nice

 

STOCKHOLM met de damespuber | ENJOY! The Good Life

Stockholm met de damespuber

 

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

 

Viva Valencia

 

Meer reistips ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! LILLE.

Beeld: @ENJOY! The Good Life

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl
 • Avatar
  Lida

  Super leuk artikel! Heb zo’n zin om erheen te gaan!

  december 16th, 2015 19:56
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Dank je wel! Zeker doen 🙂 Voor mij ook voor herhaling vatbaar.

   december 16th, 2015 22:10
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.