Lemon glaced mini bundt cakes
Mijn keukenlade met bakvormen en ovenschalen puilt uit. Ik besluit het één en ander op te ruimen. Als ik de lade leeghaal, kom ik de bakvorm tegen, die ik ooit eens op de kop tikte. Sindsdien is het ding in de vergetelheid geraakt. Ik besluit, voordat ik het van de hand doe, toch in ieder geval één keer te gebruiken.
Het is herfstvakantie en ik probeer één van de pubers enthousiast te krijgen om samen met mij te bakken. Die lange slungel zit zowat vergroeit aan zijn computer en voelt er in eerste instantie niet veel voor. Maar als ik vertel wat ik van plan ben te gaan bakken, komt hij schoorvoetend aanlopen. Hij wast zijn handen en vraagt zuchtend wat hij moet doen.
Gaandeweg begint hij wat los te komen en we komen zowaar tot een gesprek. Ondertussen raspt hij de schil van een citroen, wel veel te ver, maar ik houd mijn mond. Ik koester het moment. Daarna kwast hij met grote precisie de tulband vormpjes in met boter en neemt positie in achter de Kitchen Aid. Gefascineerd kijkt hij hoe alle ingrediënten door elkaar gemixt worden.
Daarna vult hij niet alleen de vormpjes met deeg, maar zie ik hem ook steeds zijn grote vinger door het deeg heen halen om een klodder van het deeg te snoepen. Als de cakejes klaar zijn, schenkt hij het glazuur erover en dan vind hij het wel weer welletjes. Hij doet die grote mond van hem open, schuift er een cakeje in en slentert al smakkend en tevreden grommend terug naar zijn kamer. En neemt weer plaats achter zijn laptop.
Ik maak een momentje om van deze mooie cakejes te genieten. Voor mezelf zet ik een kop van mijn favoriete herfstthee en ga er even goed voor zitten. Wat zijn dit goddelijk lekkere cakejes geworden! De cake is dons zacht en het glazuur is prachtig uitgehard. Een heerlijk zoetzure balans. Dit is wat je noemt een geluksmomentje.
Ingrediënten: (voor 12-15 cakejes)
- 225 gram roomboter
- 225 gram fijne suiker
- rasp van de schil van twee citroenen
- 275 gram patent bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- snuf zout
- 4 eieren
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels melk
- wat boter om de vorm in te vetten
Voor de glazuur:
- 225 gram poedersuiker
- 1 a 2 eetlepels citroensap
Voor dit recept gebruikte ik een bakvorm voor mini tulband cakejes. Als je dat niet hebt kun je ook gewoon een muffin vorm gebruiken.
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) of 180 graden in een gewone oven.
- Vet de vormpjes in met boter en strooi er wat bloem over. Klop de overtollige bloem uit de vormpjes.
- Voor mijn bakrecepten gebruik ik de Kitchen Aid met de menghaak met flexibele kant. Heb je die niet, dan gebruik je een handmixer.
- Doe de boter in de kom met de suiker en de citroenrasp. Mix dit tot het zacht en romig is.
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom
- Voeg de eieren één voor één al mixend toe aan het boter mengsel. Voeg daarna één eetlepel van de bloem erbij en mix het geheel door.
- Als alles goed gemengd is voeg je lepel voor lepel het bloemmengsel toe. En als laatste het citroensap en de melk.
- Mix alles door tot een mooi deeg.
- Schep het deeg in de tulband vormpjes (2/3 vol).
- Sla nog even de bakvorm op het aanrecht zodat het deeg goed in de groeven van de vormpjes gaan.
- Bak de cakejes voor 15 minuten. Doe eventueel de saté prikker test om te kijken of het deeg gaar is.
- Laat de cakejes zeker voor 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.
- Laat de cakejes helemaal afkoelen op een rek
Voor de glazuur:
- In een schaaltje de poederduiker en de citroensap goed doorroeren totdat je een dikke, nog enigszins voelbare massa hebt. Als de glazuur te dun is, voeg je gewoon nog wat poedersuiker toe.
- Schep de glazuur met een theelepel op de cakejes. Laat het glazuur helemaal uitharden.
Bewaar op Pinterest:
Op zoek naar meer recepten?
♥ KLADDKAKA, een Zweedse lekkernij
♥ De taart van mijn tante…. prinsesstårta
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.
ENJOY! these cute mini bundt cakes
Pictures: ©ENJOY! The Good Life