Hoe een lekke band ineens goed van pas komt.

Zo baar je een klein, schattig hulpeloos wezentje. Voor je er erg in hebt, is het getransformeerd in een lange slungel die te pas en te onpas maat 43 ergens laat slingeren. Waar je vervolgens je nek over breekt. Hoewel ik pubers een heel grappig ‘dier’ soort vind en ik echt kan genieten van hoe zij de wereld aan het ontdekken zijn. Zo kan ik die stinkende sportschoenen, lege verpakkingen in de kast, broodkruimels in de la en andere rommel die zij in een spoor achter zich laten, missen als kiespijn.

Smoesjes

Ook zijn ze heer en meester in het verzinnen van de meest (on)geloofwaardige smoezen en hoewel ze altijd zeer spaarzaam zijn met gesprekstof kunnen ze ‘lullen als brugman’ als ze ergens onderuit proberen te komen. Zo had de jongenspuber laatst een zogeheten ‘gatenkaas rooster’. Het eerste uur, drie uur niets, het vierde uur, een paar uur niets en het laatste uur gym.

Ga nooit de fout in om een keer toe te geven aan het gezeur om het laatste uurtje niet te gaan gymen en hem af te melden voor de dokter, want het wordt voor altijd tegen je gebruikt. Ook dit keer weer een stortvloed aan vragen. Het begon al een dag van te voren. Of ik hem niet ziek kon melden. ‘Hij had hoofdpijn, zoals zo vaak de laatste tijd als het hem uitkwam, was misselijk en had eigenlijk ook wel pijn in zijn knie.

Neem maar een aspirientje is mijn standaard antwoord en ik moest het weer bekopen met de zegenen van boven. Toen begon het paai offensief. Hoe geweldig ik wel niet was als moeder, hoe lief ik was en dat ik zijn kleren zo fijn was en altijd lekker kook. ‘Yeah right’…. zeg ik droog. Vanochtend was het huis nog te klein omdat ik je joggingbroek, die stijf in de hoek geparkeerd stond, in de wasmachine had gedaan.

Klusjes

Toen ook dat geen zoden aan de dijk zette probeerde hij een wit voetje te halen door ongevraagd, de vaatwasser uit te ruimen, de vuilniszak in de kliko te gooien en de kat eten te geven. Daar heb ik wat aan! Ik mocht willen dat het altijd zo spontaan ging. Daarna keek hij mij vragend aan. Ik deed net of ik hem niet zag. Waarna hij de grootst mogelijke moeite deed om mijn aandacht te trekken. Heel irritant!

Ik schiet uit mijn slof en zeg dat hij op moet houden met deze onzin en gewoon lekker naar school moet gaan en de tussenuren maar moet besteden om zijn huiswerk vast te gaan maken of met z’n maten een beetje rond te hangen. Zoek het uit!

Leugentje om bestwil

De volgende dag sta ik op het punt om naar mijn werk te gaan en hij gaat de deur uit naar school. Nog geen twee tellen later komt hij terug. ‘Band lek’, zegt hij. En ik zie aan zijn hoofd dat er iets niet klopt. Ik heb haast en ben geïrriteerd. ‘Dan ga je je band maar plakken’, zeg ik. ‘Kan ik niehiet!!’ roept hij en weer de zegen van boven. ‘Dan ga je dat maar leren. Je bent toch zo gek op YouTube filmpjes?? Die zijn ook handig voor dit soort dingen. Doei!!’, roep ik en trek de deur achter mij dicht. Hulpeloos zie ik hem nog voor het raam met zijn armen gebaren, maar hij zoekt het maar uit. Ik heb die schurk wel door. Die heeft gewoon zijn band leeg laten lopen zodat hij dan niet naar school kan.

Fietsenmaker

In de auto op weg naar werk word ik gebeld. Zoonlief, hij staat bij de fietsenmaker en hij moet even wachten tot zijn band geplakt kan worden en vraagt of ik hem af wil melden voor het eerste uur. Ik vraag de fietsenmeneer aan de telefoon om dit verhaal even te verifiëren. ‘Klopt’, zegt de olijke man. Die heeft vaker met dit bijltje gehakt. Kak, heeft die draak toch zijn zin. Ik meld hem af voor het eerste uur en zeg dat hij eraan komt. De jongenspuber geef ik door dat hij alleen absent is gemeld voor het eerste uur en wens hem succes met de rest van de dag. Ik hoor hem nog sputteren, maar heb opgehangen. Ik ben benieuwd of de fietsenmaker een gaatje in de band kan vinden, maar ik heb zo mijn bedenkingen.

De rekening

De rest van de dag heb ik er niet meer aan gedacht en als ik uit het werk nog even een paar zonnestralen pak in de tuin met een glaasje wijn komt de jongenspuber voorbij sjokken en ploft onderuitgezakt naast mij op de tuinbank. Hij vraagt wat de pot schaft vanavond. Ineens schiet het voorval van vanochtend mij te binnen en vraag hoe het afgelopen was. ‘Goed’, zegt hij. Ik zal je zo even een tikkie sturen voor € 50,-. ‘Hoezo € 50,-?’, vraag ik. ‘Hij heeft er gelijk even een nieuwe binnen en buitenband omgezet want die was versleten’, zegt hij heel voldaan. #$&%*@!! Nu weet ik nog niet of hij wel echt een lekke band had! Ik zucht, giet mijn wijn achterover en sta op. Pubers……

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Sjans op de snelweg

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! teenagers.

Beeld: Meijnhout Fotografie

 

 

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.