Leedvermaak, heerlijk in vakantietijd. | ENJOY! The Good Life

Leedvermaak, heerlijk in vakantietijd.

Hoeveel ik ook van mijn kinderen houd, ik ben heel erg blij dat ze ‘bijna af’ zijn. Zij redden zich prima zonder mij. De verantwoording voor die tere jonge vogeltjes die, als ze niet gevoederd en verzorgd worden, het niet overleven. Die verantwoording lag bij mij en je doet het omdat niemand anders het doet en een moeder altijd door het vuur gaat voor haar kuikens, maar man wat was het ploeteren.

Sinds een paar jaar voelt het als vakantie. De zon is weer doorgebroken en die is met een wolkje hier en daar en af en toe een donderwolk, niet meer onder gegaan. Het enige wat van mij nog verwacht wordt is te zorgen dat het internet ‘pico de luxe’ draait, de koelkast en voorraadkasten goed gevuld zijn en er warm water is voor lange douchesessies. Verder waarderen ze het enorm als ze af en toe de auto kunnen pakken of de pinpas kunnen gebruiken. Dat dekt de lading wel zo’n beetje.

Als ik uit het raam kijk, zie ik een buurtbewoner de auto inpakken voor de vakantie. Een triljoen koffers, tassen, kratten, plastic zakken gaan de auto in. Gevolgd door kinderfietsjes, campingbedjes, plastic badjes, strandballen, een enorme berg plastic speelgoed, toiletzitjes, plastic plaspotje, kinderstoel, knuffels, boodschappen, pakken luiers, parasolletjes, strandtentjes en ga zo maar door.

Gelukkig heeft hij een enorm gezinsauto, maar evengoed wordt het proppen. Het is nog even passen en meten voordat de klep dicht kan. Ik moet mij inhouden om niet naar hem toe te lopen met een rol tape zodat hij het hele boeltje bij elkaar kan binden en binnenboord kan houden. 

Zichtbaar uitgeput en al helemaal klaar met de vakantie, nog voordat die begonnen is, gaat hij terug naar binnen en komt even later terug met een kind onder zijn arm en een jankend kind aan de hand. 

De kinderen worden in kinderzitjes vastgesnoerd. Dat kost ook de nodige tijd want die tuigjes zijn ingesteld op een octopus. Wij simpele zielen hebben maar twee handen om het boeltje bij elkaar te houden. Altijd een uitdaging te proberen dat dicht te klikken en een tegendraadse peuter binnen de touwen te houden.

Ondertussen heb je geen handen vrij om een ander klein wezen, dat aan je broekspijp hangt, ervan te weerhouden dat die zijn snottebel aan je broekspijp afveegt. En ik weet niet of je daar ervaring mee hebt, maar die kunnen lang, slijmerig en een lichtgevend groene kleur afgeven, die zelden matcht bij het kledingstuk waarop die achtergelaten wordt.

En dan kan je dat gepeupel weer los peuteren. Het hele gevolg weer naar binnen dirigeren. Op zoek gaan naar een verse broek, die ook nog eens lekker zit. Die vind je niet want al je lievelingsbroeken had je ingepakt en die heb je net met veel moeite allemaal in de auto gekregen. Dan maar in die net iets te strakke spijkerbroek waar je meteen al agressief van wordt. En dan ben je weer klaar voor vertrek.

Je wilt het kroost weer bij elkaar verzamelen en ruikt dat er één in zijn broek gescheten heeft en de ander in dat kleine onbewaakte ogenblik de tas met knutsel spullen ontdekt heeft, die je blijkbaar nog vergeten was. Dit leek de spruit een uitgelezen moment om te gaan kleien. Zonder toezicht doen ze dit zelden zonder een enorme zwijnenpan te maken.

Als je de bende bekijkt wil je nog maar één ding, naar bed. Helaas, er wacht een welverdiende vakantie met twee kleine kinderen. Je mag als een hijgend hert, een week lang achter twee ongeleide projectielen aanrennen. Gelukkig heb ik die tijd gehad. 

Ik moet lachen en geniet enorm van het tafereeltje dat zich buiten afspeelt. De vader rent nog steeds als een kakkerlak rond. De hond nog in de auto, de cavia in een enorm hok. Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd en is de wanhoop nabij. Klaar voor vertrek.

En daar komt zij. Zijn vrouw, heerlijk relaxt. Zichtbaar zin in een onbezorgde vakantie. Fris gewassen, haren in de wind, zonnebril op en stapeltje tijdschriften onder de arm. Zij heeft vakantie. De komende weken mag hij zich eens druk maken over het kleine grut. Dat heeft ze goed bekeken.

ENJOY! your Sunday

Pictures: Header Wiljo Meijnhout 

 

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.