LASAGNE MET SPINAZIE EN KAAS
Voor vandaag had ik eigenlijk een ander recept in gedachten. Maar toen ik vanochtend een blik naar buiten wierp en een witte wereld zag, kreeg ik spontaan trek in een ‘comfort dish’. Zo’n gerecht waarvan de aanblik alleen al, je verwarmt. En hoewel een erwtensoep of een lekkere stamppot daar ook voor in aanmerking zou kunnen komen ga ik vandaag voor deze heerlijk lasagne.
Geen pakjes en zakjes
Ik maak niet zo vaak lasagne want daar moet je, als je geen pakjes en zakjes gebruikt, toch echt wel even wat tijd voor uittrekken. Deze lasagne is echter binnen no time gemaakt. Hoewel… als je een beetje handig bent in de keuken. Ik krijg toch soms te horen dat wat ik makkelijk vind voor een ander een behoorlijke uitdaging is. Gewoon doen en dan komt het prima in orde. Om eerlijk te zijn doe ik ook maar wat 😉
Vergeten
En dat ik ook maar wat doe blijkt wel…. Ik vond mijn lasagne nogal droog geworden toen ik hem uit de oven haalde. Hij smaakte verder prima en ook de lasagnebladen waren mooi gaar. Tijdens het opruimen van de keuken kwam ik mijn bouillon tegen. Die had ik op een nogal vreemde plek klaargezet en dus vergeten te gebruiken. Dus jouw lasagne wordt lekker smeuïg 🙂
Tijd voor jezelf
Wat wel even tijd kost is het afbakken van de lasagne. Hij moet, als alle voorbereidingen klaar zijn, nog zo’n 45 minuten in de oven. Maar dat geeft jou tijd voor een momentje voor jezelf. Kopje thee of beter nog glaasje wijn, tijdschrift erbij en voor je het weet gaat de timer en kan iedereen aan tafel.
Lekker bomvol calorieën
Mocht je van het ‘healthy’ soort zijn of het nieuwe jaar begonnen zijn met lijnen dan kun je deze pagina misschien maar beter afsluiten. Want met dit recept is calorieën tellen onbegonnen werk. Maar hé, zolang je niet de hele schaal in je eentje naar binnen schuift zou ik zeggen…. ENJOY IT!
Wat heb je nodig:
- 125 gram (half pakje) roomboter
- 2 uitgeperste tenen knoflook
- 3 eetlepels bloem
- 300 ml (volle) melk
- 300 ml tuinkruiden of groente bouillon
- een flinke hand geraspte parmezaanse kaas
- een flinke hand geraspte Provolone kaas (AH) of oude kaas
- bakje ricotta
- bol geraspte mozzarella kaas
- 600 gram spinazie
- een doos lasagne (Barilla of Cecco)
- 100 gram gerookte rauwe ham (Parma ham)
- zout en peper
- 1½ theelepel provençaalse kruiden
- 4 eetlepels olijfolie
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 175º C. En vet de ovenschaal in. Ik gebruikte een schaal van ong. 27×16 cm.
Verwarm de helft van de olie in een wok of grote koeke-, hapjespan en bak hier snel de helft van de spinazie in tot deze geslonken is. Herhaal dit met de andere helft. Als je pan groot genoeg is doe je dit natuurlijk in één keer 😉 Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
Smelt in een flinke steelpan, op een heel laag vuur, de boter. Voeg daar de knoflook, kruiden, peper en zout toe. Roer met de garde de bloem erdoor en laat de bloem zeker een minuut al roerend ‘garen’ Voeg dan langzaam, al roerend, de melk en de bouillon toe en laat het geheel goed doorwarmen. Haal de pan van het vuur en roer er de geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas door. Blijf roeren tot de kaas helemaal gesmolten is.
Doe de ricotta, spinazie en de Provolone (of oude kaas) in een schaal en roer alles goed door elkaar.
Verdeel een vierde deel van de kaassaus over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop lasagne bladen. Een paar flinke lepels (derde deel) spinaziemengsel en verdeel dit over de lasagne bladen. Leg hier weer lasagnebladen op en stapel zo door totdat je eindigt met de kaassaus. Strooi hier nog wat van de parmezaanse of oude kaas over als je die over hebt en drapeer de plakken ham er bovenop.
Bak de lasagne nu in de oven af voor 45 minuten. Laat de lasagne nog even 10 minuutjes rusten zodat hij makkelijker op te dienen is.
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! this comforting dish