LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

LAGOM – Zweeds geheim voor het goede leven

Lola A. Akerström schreef dit heerlijke boek Lagom. Zeker voor ons, Nederlandse druktemakers, een leerzaam en leuk boek. Lagom, lastig te omschrijven. Het betekent zoveel als niet teveel, niet te weinig maar precies goed. Niet gemiddeld, niet doorsnee, geen zelfgenoegzaamheid, precies goed.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Het Zweedse goede leven

Lagom, een Zweeds geheim voor het goede leven. Voor Zweden gaat het niet om het grootste huis, dikste auto etc. Iedereen moet tevreden zijn. Een stukje sociale inleving. Het komt er eigenlijk op neer dat je je niet aanstelt, of uitslooft en sla jezelf vooral niet op de borst. Het gaat om tevreden zijn met wat je hebt, gematigdheid en eerlijkheid. Hierdoor is het mogelijk om meer in harmonie samen te leven.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Op zichzelf

Regelmatig ben ik in Zweden geweest en vaak denk je dan dat de mensen daar stug zijn of gewoon niet geïnteresseerd. Maar als je je iets meer verdiept in de manier van leven van Zweden, dan leer je dat het voor hun heel ongepast is om je ongevraagd met iemands leven te bemoeien. Ook in restaurants of uitgaansgelegenheden geniet ieder met zijn eigen gezelschap zonder dat een ander daar last van heeft. Bijna ingetogen. Hoe prettig is het dat je je niet hoeft te storen aan andere mensen die denken dat ze de enige zijn in een restaurant.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Less is more

Overdaad, is iets waar Zweden niet aan doen. Ze voelen feilbaar aan wat het lichaam en de ziel echt nodig heeft. Werkelijke behoeften en niet ‘hebben voor de heb’. Verwen jezelf als het nodig is en beheers jezelf tot aankopen die overbodig zijn. Dat zie je terug bijvoorbeeld in het modebeeld en interieur. Liever kwalitatief goede spullen, die stijlvol en minimalistisch zijn en daardoor langer meegaan en functioneel zijn. Geen overbodige prullaria. Less is more.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Accepteer zoals het is

Zeuren en klagen, waar wij Nederlanders een kei in zijn, is iets waar je een Zweed niet snel op zult betrappen. Hij of zij accepteert de dingen vaak zoals ze zijn. Veel belasting betalen? Of je het nu leuk vindt of niet, het is zoals het is. Zij kijken liever naar wat je ervoor krijgt in plaats van al het mogelijke te doen om de belastingdienst een pootje te lichten. In Zweden zijn veel sociale zaken goed geregeld. Zweden streven naar gelijkheid. Ieder betaald keurig zijn eigen deel zodat iedereen een aanvaardbare kwaliteit van leven heeft.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Slecht weer bestaat niet

Zeuren over het weer? Ook daar zul je ze niet over horen. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren. En dat voor een land dat het grootste deel van het jaar in het donker zit of met sneeuw bedekt is. Focus je niet op iets dat je niet kunt veranderen. En wees eerlijk. Als je een Zweed om iets vraagt kan hij heel makkelijk ‘nee’ zeggen. Zweden doen alleen iets als ze er ook voor de volle 100% voor je kunnen zijn en ze er ook zin in hebben. Daardoor leven zij vrij ‘zen’ omdat ze niet gebukt gaan onder een woud aan verplichtingen. Zoals wij die onszelf makkelijk opleggen, uit schuldgevoel, of omdat we bang zijn dat we iemand kwetsen.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Goede voorzieningen

Lagom staat ook voor efficiënt werken. Dat betekent dat er een goede balans is tussen werken en privé. Zo heb je recht op vijf weken vakantie, 480 dagen ouderschapsverlof, meer dan tien feestdagen en betaald verlof voor mantelzorg. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met een zes-urige werkweek. Alles met het oog op efficiënt werken en het bewaren van een goede balans. Als ouder wordt je de mogelijkheid geboden je kinderen uit school te halen, kantoor te verlaten voor een afspraak of om te werken op uren die jou het beste uitkomen.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Fika

De nadruk ligt niet op wie het hardst werkt om zoveel mogelijk rijkdom te vergaren maar om samen efficiënt en prettig genoeg te werken om precies genoeg te hebben om lekker te leven. En wat dacht je van de Fika die de Zweden tweemaal per dag houden? Even van je werkplek weg om samen een koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij. Of buiten de deur afspreken samen met vrienden of familie voor een Fika momentje.

Lagom levenswijze.

Blijkbaar is deze Lagom manier van leven zo  gek nog niet want naast dat alles er zo gemoedelijk aan toe gaat en het zo keurig geregeld is behoort Zweden ook nog eens tot één van de rijkste landen van Europa én staat het in de top tien van laden waar de mensen het gelukkigst zijn. Reden genoeg om dit boek door te lezen. Het brengt je zeker tot nieuwe inzichten en je zult je afvragen waarom wij niet een beetje van de Lagom levenswijze van de Zweden overnemen.

LAGOM - Zweeds geheim voor het goede leven | ENJOY! The Good Life

Het handzame boek is heel prettige geschreven vanuit het oogpunt van Lola. Voorzien van oneliners, tekeningetjes en mooie foto’s. Het boek bevat veel praktische tips voor een gelukkiger en evenwichtiger leven. Gegarandeerd een heerlijk momentje voor jezelf tijdens het lezen van dit boek. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandels en hier online voor € 14,99. Zeker leuk als cadeau idee!

Meer artikelen lezen? 

HYGGE | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  HYGGE – Deense kunst van het leven

 

SNAPSHOTS | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Oomen stroomt over

 

HET VROUWENHART? Een must read | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Het Vrouwenhart? Een must read voor elke vrouw

 

Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

 ENJOY! the Swedish way of life

Pictures: ©ENJOY! The Good Life

 

 

 • Avatar
  Rory
  http://www.40envoorheteerstmoeder.nl

  En ik schreef over het boek ‘Ikigai’ en bestaat er niet ook een boek wat over zoiets gaat, maar dan uit Denemarken? Hygge heet het geloof ik. Interessant. Ik zou ze zowel Hygge als Lagom wel willen lezen. Een overdosis aan positiviteit. Ofzo.

  november 27th, 2017 9:29
  Reply
  01

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.