Kwarkcake met aardbeien
In ons dorp hadden wij het ‘aardbeienvrouwtje’ Elk jaar was het een feest als het bord aan de weg stond. Haar aardbeien waren het allerlekkerst. In het seizoen reden we af en aan want ze waren ook nog eens heel vriendelijk geprijsd. Ik spreek in verleden tijd want sinds een aantal jaar staat er geen bord meer aan de weg. Ons aardbeienvrouwtje heeft de aardbeien vaarwel gezegd en geniet van haar welverdiende pensioen. Maar wat missen wij haar en haar aardbeien! Sindsdien hebben we nooit meer zulke lekkere zomerkoninkjes gevonden.
Zomer
Voor mij zijn aardbeien de aftrap van het zomerseizoen. Ik word ook zo blij van die lieve schatjes. Ze zien er zo mooi uit en rood is mijn lievelingskleur!
Terwijl ik driftig alle lekkere recepten uit kooktijdschriften aan het scheuren ben, (ik ben weer in de tijdschriften opruim modus!) kwam ik deze aardbeien kwark cake tegen in een oude Allerhande. Heerlijk fris door het zure van de kwark en zomers zoet door de aardbeien.
Hoeveelheid verdelen
Het recept is genoeg voor een flinke ovenschaal. Ik heb het echter in twee kleine vierkante bakvormen gedaan zodat ik niet met een enorme hoeveelheid cake zit die opgemaakt moet worden. Eén deel heb ik ingevroren en het andere deel heb ik met de helft van de aangegeven hoeveelheid gegarneerd. Ik heb dus nog zo’n heerlijke cake in het verschiet 🙂
Als je kleine stukjes uit de cake snijdt dan kunnen er in totaal wel 20 stukjes uit. De voorbereidingen kosten je 20 minuten van je tijd en in 50 minuten bak je deze heerlijke cake af.
Wat heb je nodig voor deze kwark cake:
- 1 citroen (schoongeboend)
- 150 g boter (op kamertemperatuur)
- 250 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 300 g volle Franse kwark
- 100 ml volle melk
- 400 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- 500 g aardbeien
- 185 g roomkaas
- 100 g poedersuiker
Hoe ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de ovenschaal met bakpapier.
- Rasp de gele schil van de schoongeboende citroen en pers de vrucht uit.
- Doe de boter en suiker in een grote kom en klop met een mixer in 5 min. luchtig. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Meng het citroenrasp, de kwark en melk door het botermengsel. Zeef het bakmeel en de bakpoeder erboven en spatel luchtig erdoor.
- Verdeel het beslag over de ovenschaal. Of zoals in mijn geval in twee kleinere ovenschalen of vierkante bakvormen.
- Snijd de helft van de aardbeien in kwarten en duw ze voorzichtig in het beslag. Bak de cake in ca. 50 min. gaar in het midden van de oven. Steek een satéprikker in. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake op een rooster 2 uur afkoelen.
- Meng de roomkaas, poedersuiker en het citroensap tot glazuur. Voeg eventueel een beetje water toe als het te dik is. Bestrijk de cake ermee. Snijd de aardbeien in partjes en verdeel over de cake. Steek er wat blaadjes munt tussen als je die toevallig in huis of in de tuin hebt. Bestrooi met poedersuiker.
ENJOY! your strawberry cake.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥