KRASSE KNARRENHOF | ENJOY! The Good LifeBron

KRASSE KNARRENHOF

Het kan mij best raken om te zien hoe het met onze ouderen gesteld is. Na een leven vol werk, zorgen en in de meeste gevallen ook heel veel genieten word je zonder pardon, als je mazzel hebt en als die er nog zijn, opgeborgen in een bejaardentehuis. En deze plekken worden schaars want de overheid wil de bejaardentehuizen zoveel mogelijk opdoeken. Nergens is meer plek voor hun, de kinderen zijn te druk met hun eigen leven en je bent overgeleverd aan je laatste jaren in een muf kamertje ter grootte van een bezemkast.

Niet alleen ouderen

Dat is misschien nogal negatief gesteld maar erg rooskleurig ziet het er voor een hoop ouderen niet uit. Maar ook voor de jongere 50 plusser ziet het er niet altijd even zonnig uit als je na een scheiding weer opnieuw moet beginnen, je single bent en je kinderen uitvliegen of als je alleen bent en niet altijd afhankelijk wilt zijn van de hulp van vrienden en familie…..

De Krasse Knarrenhof

Voor al de bovengenoemde gevallen en nog een hoop andere, ben ik tegen een heel leuk initiatief aangelopen. De Krasse Knarrenhof. Speciaal bedoeld voor ‘oudere jongeren’ Van vitale 50 plusser tot krasse oude knar. Inmiddels zijn er al een aantal plekken in Nederland waar deze plekken gerealiseerd zijn en de meest recente is nu in aanbouw in Zwolle. De jongste bewoner is  een single dame van 50- en de oudste bewoner is een vitale heer van in de 90 en alles daartussenin. Het plan is zo’n 60 woningen te realiseren verdeeld over 3 hofjes. Het zal een mix worden van huurwoningen in de social en vrije sector én betaalbare koopwoningen.

Doelgroep

De doelgroep van deze hofjes is bewust heel ruim genomen. De flexibele leeftijds grens zorgt ervoor dat er een zekere dynamiek in de hofjes komt, men elkaar kan helpen en versterken als je daar voor open staat. De actieve mensen andere bewoners kunnen motiveren. Je gezelschap aan elkaar kunt hebben omdat er gelijkgestemden wonen. Maar ben je gesteld op je privacy? Ook dat is geen punt want daar zijn de huizen helemaal op ingericht. Niets moet en bijna alles kan.

De meeste bewoners die voor deze woonvorm zullen kiezen staan open voor deze moderne vorm van ‘naoberschap’. Een nieuw netwerk van mensen dat elkaar wil helpen om aangenamer te wonen, te werken en te leven. Elkaar ondersteunen  en met elkaar verbinden.

KRASSE KNARRENHOF | ENJOY! The Good LifeBron

Duurzame laagbouw

De Krasse Knarrenhof wordt in overleg met de bewoners gerealiseerd voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Goede en duurzame laagbouwwoningen waar men zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. De woningen zijn levensloopbestendig en voorzien van belangrijke onderdelen als een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Betaalbare huur en goedkope koopwoningen is het uitgangspunt maar daarnaast zullen er ook luxere woningen gerealiseerd worden voor wie daar de middelen voor heeft.

Privacy

Laat duidelijk zijn dat het hier niet gaat om groepswonen. Elke woning heeft absolute privacy met een eigen voordeur, zolder en tuin. Maar daarnaast is er een gemeenschappelijk (moes) tuin en hobbyruimte. En je zou kunnen denken aan bepaalde huishoudelijke-, werk- of hobby apparatuur die je gezamenlijk aanschaft en gebruikt.

Hoe zie ik dat als single?

Wij single meisjes en een paar enthousiaste stelletjes onder elkaar, mijmeren weleens over een plek waar wij samen kunnen wonen en toch apart. Waar je er voor elkaar kunt zijn als het nodig is maar ook het leven kunt vieren met elkaar. En als je daar geen zin in hebt en lekker op jezelf bent… even goede vrienden. Waar we investeringen en gebruik van bepaalde zaken, diensten of vertier met elkaar delen. Waar we, als we daar zin in hebben samen met elkaar koken, eten of feestvieren. Wie weet realiseren wij nog eens ons eigen hofje….. Maar tot die tijd vind ik dit Krasse Karrenhof een geweldig leuk initiatief dat ik zeker ga volgen.

Meer weten over het Krasse Knarrenhof in Zwolle? Kijk dan hier….. Een ander leuk plekje om eens te bekijken is de Binnengasthuisstraat in Zwolle.

ENJOY! living apart, together….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.