KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

KOOKWORKSHOP IN ROME

Inmiddels weten jullie wel dat ik afgelopen weekend in Rome was. En hoe leuk is het dan om bij een echte Local op bezoek te gaan om daar een heerlijke pasta te gaan maken. Via Trip4real.com boekte ik een kookworkshop om een pasta alla Matriciana te maken bij Francesco. Gelukkig waren er geen andere ‘travellers’ zodat we alle tijd hadden om te kletsen en op mijn gemakje te fotograferen.

rome kook duo chef

Francesco

Wij kozen er voor om deze workshop rond lunchtijd te doen. Francesco stond ons keurig op te wachten op Piazza Madonna dei Monti. Dit is de prachtige wijk, midden in het centrum, waar hij woont. Na een korte wandeling door de buurt betraden wij zijn stulpje. Wat een gewéééldig huis! Dat helemaal ingericht is door zijn vrouw die binnenhuis architecte is.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Pasta alla Matriciana

Francesco maakt vandaag samen met ons het redelijk simpel pasta gerecht. “Pasta alla Matriciana”. Kritische noot van Francesco…. de spelling is als hierboven en niet zoals op veel toeristische menukaarten all’amatriciana. Dat je het maar weet… Het recept vind je overigens onderaan dit artikel.

Het is een pasta die van origine van de schaapherders komt uit Amatrice. Weinig ingrediënten, die goed houdbaar en makkelijk verkrijgbaar zijn, is het sleutelwoord voor dit gerecht. Het is dan ook vrij eenvoudig maar als je de goede, zoals in zoveel Italiaanse gerechten,  ingrediënten gebruikt wordt dit een goddelijk maaltje.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Varkenswangspek

Zo gebruikt Francesco prachtig gerookt varkenswangspek dat hij zachtjes uitbakt samen met een fijngesneden vers rood pepertje. Het uitgebakken spek en het resterende vlees blijft in het gerecht. Daarbij voegt hij de huisgemaakte tomatensaus van verse tomaten en laat het zaakje lekker zachtjes doorpruttelen zodat het inkookt.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Onderwijl kookt hij de pasta. Als die ‘al dente’ is gaat het bij de saus.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Mijn taak

En daar komt mijn ‘enige’ taak… het raspen van een flink stuk Pecorino. Eigenlijk is deze workshop alleen maar kletsen, wijn drinken, proeven en ruiken. Ik vind het eerlijk gezegd niet erg….. De berg geraspte Pecorino gaat erbij en wordt door de pasta geroerd en aanvallen maar.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Dakterras

Francesco had de tafel al heel stijlvol gedekt maar na het zien van zijn prachtige dakterras zijn wij verkast naar het dak met onze bordjes en glaasjes 🙂

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Kijk eens wat een geweldig uitzicht over de daken van Rome met in de verte de St. Pieter. Echt een cadeautje om hier te mogen lunchen.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Comfort food

En de pasta…. Die was goddelijk lekker. Hoe doen ze dat toch. Van bijna niets maken ze een ‘comforting’ bord lekkers en de wijn?…. Een bijpassende witte Pecorino wijn. Die lieten wij ons zeer goed smaken.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Prachtig al die verborgen binnentuinen en al dat fruit dat hier gewoon op het terras groeit.

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Bosaardbeitjes

En ook aan een nagerecht had Francesco gedacht. Heerlijke taartjes gevuld  met room en verse bos aardbeitjes. Onze dag kon niet meer stuk.

Deze workshop is zeker een aanrader. Zo kun je eens een kijkje te nemen achter die prachtige muren van de Romeinse bevolking. Het zal je zeker niet teleurstellen. Enne… dat koken moet je dan maar met een flinke korrel zout nemen. Het eten, de wijn en het gezelschap maken dat meer dan goed.

Wil je hier ook eens heen als je in Rome bent? Kijk dan hier. Bij Trip4real.com kun je overigens heel veel verschillende activiteiten boeken door heel Europa. Echt een aanrader!

Wil je dit gerecht zelf maken?

Ingrediënten voor 4-personen:

  • 500 gram spaghetti (niet een te fijne soort van bijvoorbeeld De Cecco)
  • 400 gram tomatensaus
  • 150 gram gerookte varkenswang. Of een andere gerookte speksoort.
  • chilipepertje in stukjes
  • 150 gram geraspte Pecorino kaas

Snijd het spek in blokjes van ongeveer 3×1 cm en laat deze in een ijzeren pan of anti aanbakpan heel zachtjes uitbakken. (Niet in een stalen pan, ik ben even vergeten waarom) Voeg de chilipeper erbij. Pas op dat het vet en het spek niet verbrand. Voeg de tomatensaus toe en laat dit geheel zeker tien minuten zachtjes pruttelen totdat de saus behoorlijk ingekookt is.

Kook ondertussen de pasta ‘al dente’ volgens de instructies op de verpakking. Vergeet niet een flinke hoeveelheid zout aan het water toe te voegen.

Als de pasta klaar is voeg deze dan bij de saus en roer alles goed door elkaar. Voeg daarna de geraspte Pecorino toe en roer alles nogmaals door elkaar.

Smullen maar! Schenk er een heerlijke koele Pecorino wijn bij (AH).

KOOKWORKSHOP IN ROME | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer Rome traveltips? 

Relaxen in de stadsparken van Rome | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Relaxen in de stadsparken van Rome

 

ROME - FOODMARKET | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Foodmarket Rome

 

Andiamo a Roma..... | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Snapshots Rome

 

Meer reistips ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! Italian food.

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.