KIP IN 'T PANNETJE | ENJOY! The Good Life

KIP IN ‘T PANNETJE

Nu de temperatuur begint te dalen krijg ik weer trek in stoofpotjes en stamppotten. Maar dat kan ik de andere helft van mijn gezin nog niet aandoen want die vinden al die zomerse maaltijden het lekkerst. Dit is dan een mooie compromis.

KIP IN 'T PANNETJE | ENJOY! The Good Life

Mini pannetjes

Ooit kreeg ik deze leuke mini stoofpannetjes van een vriendin die aan het opruimen was geslagen en de ‘cuties’ nooit gebruikte. Ik was er heel blij mee maar langzaam aan verdwenen ze steeds dieper in de kast om ook hier in vergetelheid te raken. Zo gaat dat met kookspullen die weinig gebruikt worden. Dus toen ik (eindelijk) mijn keukenkastjes ging uitmesten kwamen ze weer tevoorschijn en was ik vast besloten ze te gaan gebruiken voor comforting stoofpotjes en soepjes. Zie hier 🙂

Voordat je nu meteen naar de winkel vliegt om ze te kopen check even je keukenkastjes 😉 Als je de pannetjes (cocottes) wel wilt aanschaffen kun je als foodie natuurlijk gaan voor de ‘echte’ van Le Creuset. Die zijn in diverse vrolijke kleurtjes verkrijgbaar. Hier kun je ze online kopen.

Dit soort pannetjes zijn ook gewoon verkrijgbaar bij de Action of Xenos. Deze die ik gebruikte zijn overigens ook niet van het bekende Franse merk en werken prima. Je kunt het gerecht natuurlijk ook in z’n geheel in een overschaal maken.

KIP IN 'T PANNETJE | ENJOY! The Good Life

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 600 gram kippendijenfilet
  • 3 el (room)boter
  • 2 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • wat gedroogde chilipepervlokken naar smaak
  • 1 glas witte wijn
  • 200 gram crème fraîche
  • 80 gram fijngesneden uitgelekte zongedroogde tomaatjes in olijfolie (ik gebruikte de moonblushed tomaatjes)
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl (verse) tijm
  • 1 tl (verse) oregano
  • 1 tl. (verse) rozemarijn
  • basilicumblaadjes
  • zout en peper naar smaak

KIP IN 'T PANNETJE | ENJOY! The Good Life

  1. Verwarm de oven voor op 180º C.
  2. Wrijf de kip in met peper en zout naar smaak. Smelt 2 eetlepels boter, 1 el olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg kip toe en schroei beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant. Haal de kip uit de pan en leg op een bord.
  3. Smelt de resterende eetlepel boter in een braadpan. Voeg knoflook, kruiden en rode chilipeper toe en bak ongeveer 1-2 minuten. Roer de wijn, crème fraîche, zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas erdoor. Breng aan de kook en zet het vuur lager en laat sudderen totdat de saus dikker wordt.
  4. Doe de kip en de saus in een ovenschaal en zet ongeveer 25-30 minuten in de oven.
  5. Serveer met pasta en garneer met verse basilicum. Ik serveerde er een simpele verse salade bij. Het recept vind je hieronder.

KIP IN 'T PANNETJE | ENJOY! The Good Life

Voor de salade:

  • sla naar keuze
  • 2 tomaten in stukjes
  • ½ komkommer
  • ½ rode peper zonder zaadlijsten en zaadjes fijngehakt
  • 5 takjes peterselie fijngehakt
  • ½ teentje knoflook
  • 1 augurkje
  • eetlepel kappertjes
  • halve citroen uitgeperst
  • 100 ml goede olijfolie
  • 6 el witte wijn azijn
  • 1 el suiker
  • peper en zout
  1. Meng de azijn en suiker in een kom tot de suiker is opgelost. Schaaf de komkommer erboven met een dunschiller of kaasschaaf in plakken en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
  2. Meng de rode peper en peterselie in een kom met de knoflook, augurk, kappertjes, citroensap en 100 ml olie tot een saus.
  3. Was de sla en snijd de bladeren wat fijn. Leg dit op een schaal, verdeel hierover de tomaten en de uitgelekte gemarineerde komkommerplakjes. Daarover schenk je de kruidendressing.

KIP IN 'T PANNETJE | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar andere kipgerechten? Misschien is dit een idee?

♥ Snesie Fourou, Surinaams kipgerecht met rijst.

♥ Citroenkip met kaas en champignons

♥ Met de familie aan tafel? Ga dan voor het kippetje uit de oven.

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! this delicious meal.

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl
  • Avatar
    Linda
    http://www.linlivin.blogspot.com

    Zo zeg, dat ziet er lekker uit! Ik heb nog niet van die leuke kleine pannetjes, maar ik ben gek op serviesgoed, dus dit recept is een hele goede reden om morgen even langs te gaan bij Xenos! 😉

    september 29th, 2016 20:44
    Reply
    01
    • Avatar
      José

      Altijd een goede reden om te shoppen 🙂

      oktober 3rd, 2016 8:34
      Reply
      02
  • Avatar
    Gea

    Dat ziet er lekker uit! Ik heb nog van die pannetjes, maar nog nooit gebruikt.
    Ga dit recept uitproberen. Hoe heet moet de oven?
    Groet, Gea

    oktober 3rd, 2019 7:55
    Reply
    03

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.