Kip in de hoed, al jaren een favoriet!
Ooit, in een ver verleden, heb ik dit recept eens uit een Allerhande gescheurd. En zoals eigenlijk altijd, belandde het scheursel op een stapel met andere recepten en raakte het in de vergetelheid. Tot het gerecht, ergens in de vorige eeuw, in een televisieprogramma werd gemaakt en iedereen daar aan tafel zo enthousiast reageerde. Het zag er ook heerlijk en feestelijk uit. Dus dook ik in de enorme stapel scheur/knipsels en voilà, niet gedacht, toch gevonden. Sindsdien staat het hier met regelmaat op tafel.
Eigenlijk wist ik destijds niet wat ik er van moest denken, met die vreemde combinatie aan ingrediënten. Kip, kerriesaus, gember, knoflook, sambal en kersen. Maar als je dit gerecht eenmaal hebt geproefd, dan ben je verkocht. Het is vooral een leuk gerecht als je gasten hebt. De verrassing is groot. Salade erbij en klaar.
Nu ben ik zeer tegen het gebruik van zakjes en pakjes. In het originele recept wordt er kerriesaus (zakje van Knorr) gebruikt. Ik ben dus even van mijn geloof afgestapt met dit gerecht. Het moet dan maar, het is gewoon té lekker. Ik ben heel benieuwd wat jij van dit gerecht vindt? Laat je het weten? Leuk ook als je ENJOY! tagt op Insta of Facebook.
Ingrediënten:
- 350 gram kersen zonder pit (uit pot)
- 4 à 5 bolletjes stemgember (uit pot)
- 400 gram kippendijen in blokjes
- 50 gram ongezouten roomboter
- 1 teen knoflook geperst
- 28 gram mix voor kerriesaus (Knorr)
- 1 tl sambal oelek
- 200 ml crème fraiche (bekertje)
- 1 eetlepel tarwebloem
- 10 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
- 3 eetlepels paneermeel
- 50 gram geraspte belegen kaas
- 2 eetlepels melk
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Laat de kersen uitlekken in een zeef.
- Snijd de gember fijn. Bestrooi de kippendij stukjes met peper en zout. Verhit de boter in een hapjespan en bak de kip in 5min. rondom bruin. Pers de knoflook erboven uit. Strooi het kerriesaus poeder erover en schep om.Voeg de kersen, gember, sambal en crème fraîche toe en laat 2 min. zachtjes koken.
- Bestuif het werkblad met bloem, leg 6 plakjes ontdooid bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een ronde lap van ca. 28 cm. Bekleed de springvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel erover.
- Schep het kip mengsel op het deeg en bestrooi met de kaas. Vouw de randen van het deeg terug. Rol de rest van het bladerdeeg uit tot een ronde lap iets groter dan de vorm. Leg de lap op de vulling en druk de rand dicht. Bestrijk de bovenkant met melk. Bak net onder het midden van de oven in 30-40 min. goudbruin en gaar.
Dit recept is zowel warm, als koud erg lekker. Een gerecht om mee te nemen tijdens een picknick of als onderdeel van een buffet.
Gek op kip? Dit hilarische kookboek “Vijftig tinten kip” staat vol met verhaaltjes en heerlijke recepten. Een musthave of een leuk cadeau idee.
ENJOY! this fabulous dish.
Beeld: ENJOY! The Good Life Recept: Allerhande