Je mag kritisch zijn als blogger | ENJOY! the Good Life

Je mag kritisch zijn als blogger….

Deze stelling wilde ik er even bij jullie ingooien 🙂 En ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar jullie mening. Want niet dat ik nou zozeer twijfel aan wat ik schrijf maar omdat ik mij afvraag of jullie een kritische noot op prijs stellen. Het zit namelijk zo: Als bloggers onder elkaar komt wel eens ter sprake of je wel of niet schrijft over iets wat je ontvangen hebt of over een restaurant waar je gegeten hebt. Als het leuk is en alles is naar wens verlopen NATUURLIJK! schrijf je er dan een leuk artikel over maar…. Wat als het flut is, niet te pruimen of de bediening je als een decoratieve muurbloem beschouwd? Ga je er dan over schrijven of niet? En wat als je uitgenodigd bent of voor een review betaald krijgt? Schrijf je dan toch kritisch of maak je de dingen mooier dan ze in werkelijkheid zijn?

Je mag kritisch zijn als blogger | ENJOY! the Good Life

Dit is wat ik doe.

Als het écht heel slecht is ga ik er niet over schrijven. Zo’n product of restaurant heeft mijn mening niet nodig om niet uit de verf te komen. Daar zorgen ze zelf dan wel voor. Als ik op uitnodiging ben en het valt tegen dan bespreek ik dat vooraf met het PR bureau of de ondernemer. Het is mij weleens overkomen dat ik een kritische noot plaatste, dit met ze besprak en daarna never nooit meer werd uitgenodigd door het betreffende PR bureau. Dat is jammer maar ik ga geen onzin schrijven. Noch een ondernemer helemaal de grond in schrijven.

Je mag kritisch zijn als blogger | ENJOY! the Good Life

Free Publicity

Als ik op eigen gelegenheid ergens heen ga dan vind ik, dat ik de vrijheid heb om open en eerlijk over mijn ervaringen te schrijven (Free publicity). Ik voel dan niet de behoefte dit te bespreken met de desbetreffende ondernemer. Wat ik ervaar is wat jij ook zou ervaren als je in hun zaak zou komen. Je moet als ondernemer altijd je zaakjes op orde hebben en zo niet dat dan op een heel klantvriendelijke manier oplossen. Je mag kritisch zijn als blogger | ENJOY! the Good Life

Restaurants

Er zijn, met name restaurants die ik echt te gek vind maar die steken laten vallen. Als ondernemer vind ik dat gewoon doodzonde. Vaak heeft de eigenaar van de zaak er geen weet van. Ik probeer dan positief te schrijven over wat ik wel goed vond en een kritische noot te plaatsen over wat mij opgevallen is. Niet omdat ik dat nou zo leuk vind maar omdat je daar als ondernemer iets mee kunt en soms zijn er dingen die je als bezoeker vooraf had willen weten. En natuurlijk wil ik dat mijn lieve lezers net zo blij worden, als ik, van de uitjes die ik jullie tip. Tips van bloggers Ik lees best veel blogposts van collega’s en als ik ga uit eten of op reis ga dan raadpleeg ik altijd blogs om daar leuke tips uit te halen. Dat kan ik trouwens iedereen aanraden. De leukste winkel, bezienswaardigheden of dat ene fantastische restaurantje haal ik vaak uit reviews van collega bloggers. Maar soms zijn die reviews niet kritisch genoeg. Een heel enkele keer kom ik ergens waarvan ik denk….. dit is duidelijk een gevalletje van geld binnen harken en een ‘lul verhaal’ schrijven. Nu is ENJOY! The Good Life een echt feelgood blog dus van zurigheid en gezeur wil ik mij verre houden maar graag wil ik jullie wel het echte beeld voorspiegelen. Je mag kritisch zijn als blogger | ENJOY! the Good Life

Wat zou jij doen?

 • Schrijf je alles, ook als het echt heel, heel slecht is?
 • Schrijf je er helemaal niet over?
 • Of… schrijf je er, net als ik, wel over maar met een kritische noot?

En wat vind jij als lezer fijn om te weten? Hoe ervaar je de reviews die ik schrijf. En misschien heb je zelf ervaringen naar aanleiding van een tip van ENJOY! The Good Life? Laat van je horen! Dat vind ik leuk 🙂

ENJOY! the truth and nothing but the truth 🙂

 • Avatar
  Nikki – Sukhi.nl
  http://www.sukhi.nl/

  Wat interessant om vanuit jouw perspectief te lezen! 🙂
  groetjes, Nikki
  http://www.Sukhi.nl

  mei 24th, 2016 11:15
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Dank je! En hoe sta jij er tegenover of wat zou jij het liefst lezen?

   mei 24th, 2016 21:10
   Reply
   02
 • Avatar
  Christine

  Goed punt Jo! Ik vind dat ook dingen die tegenvallen beschreven moeten worden, dus Oals je zegt met kritische noot. Voor de desbetreffende ondernemer goed te lezen waar er verbeteringen kunnen worden aangebracht en voor andere ondernemers goed om scherp te blijven. Dus ik vind: ook kritiek op schrijven! En verder, vooral zo doorgaan José!

  mei 24th, 2016 13:48
  Reply
  03
  • Avatar
   José

   Dank je wel Christine voor je reactie! Ik ga zo door 🙂

   mei 24th, 2016 21:11
   Reply
   04
 • Avatar
  AlettA

  Ik ben geen blogger, maar ik sluit me volledig aan bij wat je hebt geschreven. Het is aan de ondernemer om er iets mee te doen. Ik lees ook de revieuws of ervaringen van anderen om tot een juiste keuze over te gaan.
  Eerlijkheid duurt het langst 😉
  Don’t change anything xxx

  mei 24th, 2016 20:52
  Reply
  05
  • Avatar
   José

   Dank je voor je reactie! I won’t change anything 🙂

   mei 24th, 2016 21:11
   Reply
   06

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.