Je bent wat je eet.
Over hoe we ons onderscheiden door ons voedsel.
Jij kent vast ook wel zo’n eetperfectionist. Of misschien ben je er zelf één. Eten is hip. We delen dagelijks foto’s van ons geperfectioneerde havermoutontbijt, de gezonde salade voor lunch en de zoete aardappel die we hebben verpakt in een bergje vergeten groentes in de avond. Je kunt 24 uur per dag naar Jamie, Nigella of Rudolph kijken. We betalen graag wat extra voor een algenpoedertje of een acaïbes. Je bent immers wat je eet, dus wie wil er dan nog een zak machinaal geproduceerde paprikachips naar binnen harken?
Goed eten is voor onszelf misschien heel belangrijk, maar wat is eigenlijk de maatschappelijke meerwaarde van onze perfect samengestelde quinoasalades? Boeren in Bolivia moeten in ieder geval op een andere maaltijd overstappen sinds het quinoazaad zo in trek is geraakt in Europa. Wordt ons eten steeds elitairder? De bovenlaag haalt zijn hamburger bij de Burgermeester terwijl het plebs naar de McDonalds gaat. Onthult een dieet ook iemands maatschappelijke positie? En wat betekenen onze eetvoorkeuren voor de rest van de wereld?
Benieuwd naar de zin en onzin van de huidige eettrends?
Kom dan dinsdag 2 juni om 20.00 uur naar Felix in de Steigers. Toegang € 10,-/ € 7,50, Keizersgracht 324, Voor kaartverkoop en meer info: www.felixmeritis.nl/
Duur: 90 minuten
Sprekers:
Ronald Giphart
Ronald Giphart is schrijver van onder andere het boek Keukenprins. Al in 2008 hield hij een eetdagboek bij, maakte hij foto’s van zijn gerechten en deelde hij recepten met zijn lezers. Een voedselvisionair? Waar is dan de volgende trend?
Hiske Versprille
Hiske Versprille is verslaggever en restaurantrecensent van Het Parool.Haar scherpe pen toont geen berouw voor smakeloze gerechten, maar ze heeft degelijk sympathie voor de behoefte om gezonder te willen eten. Haar soms wat recalcitrante neigingen richting de superfoodies daargelaten gelooft er een beweging op gang is die van eten meer maakt dan alleen maar een smaakbeleving. Eten geeft ons kleur, identiteit, een groep om bij te horen. Iets wat ze als filosofe geheel onderschrijft. Vroeger waren mensen voor de Stones of de Beatles, nu gaan ze ecologisch shoppen of eten ze rauw.
Samuel Levie
Samuel Levie is een voedselidealist en oprichter van The Young Food Movement. Hij heeft zijn eigen worstenmakerij Brandt & Levie en is betrokken bij het Food Cabinet. Hij buigt zich over trends, houdt oog op de lange termijn, is kritisch op verpakkingstrucs en weet als geen ander hoe je de perfecte Italiaanse worst moet maken. Kortom: Samuel is gepassioneerd en heeft een unieke kijk op de rol van consumenten, koks en de voedselindustrie.
Hannah Vreugdenhil
Hannah Vreugdenhil is oprichtster van Doormeal en onderging mede door haar dieet te veranderen een enorme verandering. In 2012 gooide ze haar levensstijl om, van ongezond naar een gezond dieet. Ze besteedt veel aandacht aan haar passie voor eten, maar ook voor sporten.
Olga Kortz
Olga Kortz is schrijver en hoofdredacteur van Hard//Hoofd.
Ad Verbrugge
Ad Verbrugge schuift aan om onze visies op eten in een bredere maatschappijvisie te plaatsen. Hoe komt het dat eten zijn onschuld heeft verloren?
Ersin Kiris
Het programma wordt gepresenteerd door Ersin Kiris: verslaggever bij de de keuringsdienst van waarde, programma- en filmmaker.