Is vaders naam wet? | ENJOY! The Good Life

Is vaders naam wet?

Het is alweer even geleden dat de puberjongen naar mij toekwam en vroeg of hij zijn naam kon veranderen. Verbaasd vroeg ik hem wat er mis was met zijn naam. Het probleem zat hem niet in zijn voornaam, maar in zijn achternaam. Hij wilde liever dezelfde achternaam als die ik heb. Ik was er even stil van. Ik legde hem uit dat, dat geen optie was. In de tijd dat hij geboren werd waren zijn vader en ik getrouwd en het was gebruikelijk dat je kind de naam van de vader kreeg. Dat was ook niet iets waar je over nadacht destijds. Althans wij niet.

Koekoekskind

Sindsdien heb ik hem niet meer gehoord over een naamswijziging. Gelukkig maar want ik denk niet dat zijn vader het een geweldig idee gevonden had. Toch houd het mij sinds mijn zoon erover begonnen is af en toe bezig. Eigenlijk is het heel raar dat een kind de naam van de vader krijgt. Het is altijd maar de vraag wie de echte vader is. Er wordt gefluisterd dat 10% een koekoekskind* is.

Oude gewoontes

Vreemd dat het kind niet standaard de naam krijgt van de moeder want dat wordt door de baring van het kind onomstotelijk bewezen. En laten we eerlijk zijn, het overgrote deel van de kinderen wordt door de moeder opgevoed, op een papadag hier en daar na. Is het niet behoorlijk achterhaald dat wij in Nederland nog steeds vasthouden aan stokoude gewoontes? Dat was misschien prima in de pruikentijd, maar in een tijd dat we steeds meer streven naar gelijkheid past dat niet meer.

Happy little family

Als je samen een kind krijgt en je wilt graag allemaal dezelfde naam hebben dan moet er getrouwd worden. De vrouw neemt dan de naam van de man aan en het is één happy little family. Althans qua naam. Want blijkt die familie toch bij nader inzien niet zo happy, dan gaat in de meeste gevallen de vrouw met de kinderen verder, maar dragen ze niet dezelfde achternaam.

Vreemd

Zelf maak ik mij niet heel druk over welke naam wij dragen. Maar zodra ik een mail naar de mentor stuur en onderteken, besef ik dat zonder nadere uitleg de beste man of vrouw niet weet om welk kind het gaat. Per slot van rekening zijn er meer kinderen die ‘Sophie of Sem’ heten. Bij ondertekening zet ik er voor de duidelijkheid dan nog maar even bij dat ik ‘de moeder van’ ben. Daar wringt voor mij dan wel even de schoen. Het voelt heel vreemd dat ik moet uitleggen dat ik de moeder ben.

Ook als ik samen met de kinderen op vakantie ga en ik de tickets online boek, dan voelt dat niet altijd even fijn. Als ik dan de achternaam van de kinderen invoer voelt het op het scherm niet alsof ik met mijn eigen kinderen op reis ga.

Dubbele achternaam

Een kindje maak je samen. Oké, de één heeft er iets meer werk aan dan de ander. Zou het dan niet eerlijker zijn als de optie er is om de naam van beide ouders te dragen? Nederland is in 2001 al op de vingers getikt door de Verenigde Naties over deze wet, om alle vormen van discriminatie uit te bannen. En hoewel de hoge heren in het rode pluche graag dwepen met de Verenigde Naties, als het om zaken gaat die de staatskas spekken, hebben ze aan deze kwestie tot voor kort geen gehoor gegeven.

Wetsvoorstel

Tot afgelopen januari. De Tweede Kamer heeft de motie om dubbele namen in te voeren aangenomen. Nu is het wachten op minister Dekker om met een wetsvoorstel te komen. In heel veel landen is het al veel langer mogelijk om je kind twee achternamen te geven. In Spanje is het zelfs zo dat de kinderen traditioneel de naam van de vader én moeder krijgt. En wij altijd maar roepen dat we zo’n modern land zijn.

In huize ENJOY!

Toch is het ook wel handig om af en toe onderscheid te kunnen maken. Als ik heel erg op mijn strepen ga staan, noem ik mijn kuikens bij hun voor én achternaam. Ze weten, dat als ik dat doe, het menens is. De kuikens op hun beurt spreken soms de humeurige, witte kater aan met voor én achternaam, als die iets gedaan heeft dat niet door de beugel kan. Gek genoeg draagt die dan ineens mijn achternaam??!!

Ik ben best benieuwd wat jouw mening over dit onderwerp is. Leuk als je een reactie achter wilt laten hieronder in de comments. 

* Koekoekskinderen: een term die afstamt van de koekoeksvogel. De vogel die haar eieren verspreid over de nesten van andere vogelsoorten en haar ‘kuikens’ laat grootbrengen door andere vogels.

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Sjans op de snelweg

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of abonneer je op de website van ENJOY! door je e-mailadres in te voeren in het balkje ‘Abonneer je’ aan de rechterkant van de website.

ENJOY! your Sunday

Beeld: Meijnhout Fotografie

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.