Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel

Deze maand vind je elke week een recept van een Indonesisch gerecht. Vorige week was dat Rendang. Deze week Sajoer boontjes. Aan het eind van de maand heb je dan de recepten voor een heerlijke rijsttafel. Perfect voor een feestelijke maaltijd met je gezin of gasten.

Meestal maak ik Sajoer boontjes, net als andere oosterse gerechten, niet helemaal traditioneel. Ik geef er een beetje mijn eigen draai aan, maak het niet te ingewikkeld en kijk vooral wat ik in mijn voorraadkasten heb. Omdat ik best veel kook en veel gerechten uitprobeer, puilen mijn keukenkastjes zo langzamerhand uit met ontelbaar veel potjes, flesjes, zakjes en pakjes. Dat is zonde want het meeste gebruik ik maar een enkele keer en na een tijdje raken de producten over de datum en belanden ze in de vuilnisbak.

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

Aangezien ik een enorme hekel heb aan eten weggooien, koop ik tegenwoordig geen producten meer die ik zelden zal gebruiken. De meeste gerechten geef ik daarom een eigen twist. Zo ook deze boontjes. Traditioneel gezien moet je deze maken met trassi (½ tl), santen (2 el), palmsuiker (1 el), Indische laurier (2x), verse gember, laos, rode peper en poeroet blaadje. Dat heeft niet iedereen standaard in huis en ik dus ook niet. Hoewel ik tegenwoordig verse gember, rode pepers en poeroet blaadjes standaard in de vriezer heb.

Ingrediënten:

  • 500 gram sperziebonen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 afgestreken theelepel sambal oelek of meer/minder naar wens
  • peper/zout
  • scheut ketjap manis
  • 3 eetlepels wokolie

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Maak de boontjes schoon door de kop en kontjes eraf te snijden. Kook de boontjes 10 minuutjes voor, giet ze af en zet ze apart.

Verhit de olie in een wok. Fruit hierin, op een niet te hoog vuur, de ui en knoflook. Als deze mooi glazig gebakken zijn, voeg je de sambal toe en laat die even meebakken. De boontjes erbij en even wokken op iets hoger vuur. Breng op smaak met peper/zout en voeg de ketjap manis toe. Schud alles goed door elkaar en klaar. Ga je voor de traditionele sajoer boontjes? Voeg dan ingrediënten toe die in de tekst genoemd worden.

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht? En hoe ziet jouw favoriete rijsttafel eruit?

ENJOY! simple and easy cooking

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer gerechten?

Gado Gado | ENJOY! The Good Life

 

 

Indonesische Gado Gado soep

 

 

 

Kip noedels met wokgroenten

 

SNESIE FOUROU | ENJOY! The Good Life

 

 

Snesie Fourou

 

Laat vooral weten via InstagramFacebook of Twitter  (ENJOY! taggen) als je deze, of andere recepten van ENJOY! hebt gemaakt. Dat vind ik leuk!

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Indonesische Sajoer boontjes, snel en simpel | ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.