Indonesische Rendang, smaakvol en simpel | ENJOY! The Good Life

Indonesische Rendang, smaakvol en simpel

Als iets onder ‘comfort food’ valt dan is het wel Rendang. Die warme, volle smaak van zacht vlees en specerijen. Een waar genot! Wat witte rijst (evt. Nasi Koening) en Sajoer boontjes erbij en je waant je in tropische oorden. Ooit verkozen door CNN tot het lekkerste gerecht van de wereld. En daar kan ik mij helemaal in vinden.

Wat heb je nodig

Voor Rendang heb je goed rundvlees nodig. In Indonesië gebruikt men ook wel kippen- of geitenvlees, eend, lever of groenten. Ik gebruik voor dit gerecht sukade lappen. Het vlees stoof je heel langzaam en lang, in een kruidenmengsel en kokosmelk. Nu kun je de Rendang helemaal zelf maken, door ook de boemboe zelf te vijzelen. Dat vind ik nogal gedoe dus gebruik ik een kant en klare kruidenmix. Echte foodies zullen mij hierom het liefst willen stenigen, maar je moet anders behoorlijk wat specerijen en ingrediënten kopen die je maar zelden gebruikt. En hoewel ik zelf ook tegen het gebruik van pakjes en zakjes ben, kies ik hier toch voor de makkelijke weg.

Alle ingrediënten voor deze Rendang zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Ik gebruik ook poeroetblad (citroen bladeren). Dit is niet in alle supermarkten verkrijgbaar. Als je er makkelijk aan kunt komen, bij een toko, ga er dan voor en anders laat je het weg. Sereh, gember, citroenblad, rode pepers heb ik altijd standaard in de vriezer. Zo grijp ik nooit mis en blijft het lang houdbaar. Ook ansjovis vries ik in. Meestal heb je maar één visje nodig voor een gerecht en gooi je uiteindelijk de rest weg. Ik vries ze per paar in. Ideaal voor gerechten als Pasta Puttanesca of een Ceasar salade.

Indonesische Rendang, smaakvol en simpel | ENJOY! The Good Life

Indonesische oorsprong

Rendang (spreek uit als R’ndang, door de e bijna weg te laten en de klemtoon op de laatste lettergreep) wordt overal in Indonesië geserveerd. Traditioneel bij ceremoniële bijeenkomsten. In Indonesië heb je natte- en droge Rendang. De natte variant, ook wel Kalio, wordt meestal geserveerd in restaurants en dat is ook welke ik het liefst eet. Je hebt dan een saus bij je rijst. De droge variant is de traditionele Minangkabause rendang, die helemaal droog gekookt wordt. Wij Nederlanders hebben de rijsttafel geïntroduceerd waarbij dit gerecht niet ontbreekt.

Mijn advies voor dit gerecht is, maak vooral veel in één keer. Het is weinig werk, maar het gerecht heeft wel veel tijd nodig. En je moet erbij blijven want door regelmatig te roeren, krijg je het beste resultaat. Het is een ideaal gerecht als je voor een  groot gezelschap kookt want je kunt het van te voren klaarmaken. Zoals met zoveel gerechten wordt de smaak daardoor alleen maar beter. Én je kunt het prima invriezen.

Neem eens een momentje voor jezelf en luister naar de podcast die Hiske Versprille maakte voor Cheft!. In de editie waarin zij langsgaat bij restaurant Blauw en meekijkt hoe chef Titi Waber dé perfecte Rendang maakt. Het water loopt je in de mond en je wilt nog maar één ding: RENDANG!

Indonesische Rendang, smaakvol en simpel | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten:

  • 2 pakken sukadelappen (± 1 kilo, Jumbo)
  • wokolie
  • 2 pakjes Rendang mix (boemboe, Koningsvogel, Jumbo)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 3 poeroetbladeren (indien makkelijk verkrijgbaar bij een toko)
  • blik kokosmelk (400 gram)
  • eetlepel bruine basterdsuiker of rietsuiker
  • ½ theelepe sambal oelek (of naar smaak meer of minder)
  • peper en zout
  • 250 ml water

Aan de slag:

Snijd de sukade lappen in stukken. Verhit de wokolie in een pan met een dikke bodem. Ik gebruik hiervoor altijd mijn Le Creuset pan. Braad het vlees aan in twee delen zodat het vlees niet gaat koken.

Als het enigszins gaat kleuren voeg je de pakjes boemboe toe en de sambal. Bak dit even mee. Voeg dan de suiker, peper en zout, citroenblad, sereh (even kneuzen), kokosmelk en water toe. Roer alles goed door en zet het gas zo laag mogelijk (liefst op een verdeelplaatje).

Laat het zeker twee tot drie uur stoven. Vergeet vooral niet om zo vaak mogelijk even in de pan te roeren. Het laatste half uur laat ik dit gerecht nog even zachtjes door sudderen zonder deksel, zodat het een beetje inkookt en de saus iets dikker wordt. Je zult zien dat het vlees uiteindelijk helemaal uit elkaar gevallen is.

ENJOY! this comforting Rendang.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer gerechten?

Gado Gado | ENJOY! The Good Life

 

 

 

Indonesische Gado Gado soep

 

 

 

 

Kip noedels met wokgroenten

 

SNESIE FOUROU | ENJOY! The Good Life

 

 

 

Snesie Fourou

 

Laat vooral weten via InstagramFacebook of Twitter  (ENJOY! taggen) als je deze, of andere recepten van ENJOY! hebt gemaakt. Dat vind ik leuk!

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.