Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

 Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam

Gelukkig heb ik van mijn hobby, om buiten de deur te eten, mijn beroep gemaakt en ga ik graag en vaak uit eten. Meestal is dat bij de laatste hotspots in Amsterdam. Daar blijf je aan de gang want de nieuwe tenten schieten in de hoofdstad als paddestoelen de grond uit. De één nog hipper en de andere nog hipstiger. Voor de vegetariër, de flexetariër en de veganist. Van gezonde snack, streetfood tot restaurants waar lauter en alleen avocado’s op het menu staan.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Doe maar ‘gewoon’

Ik merk dat er bij mij een weerstand ontstaat voor dit soort ‘bijzondere’ restaurants en mijn behoefte groeit naar ‘gewone’ of in ieder geval, de authentieke keuken uit welk land dan ook. Hoe fijn dat ik een uitnodiging ontving van een restaurant waarvan ik een de naam normaal uit kan spreken en niet mijn tong breek over eigenaardige lettercombinaties. Restaurant Blauw aan de Amstelveenseweg in Amsterdam nodig mij uit om kennis te komen maken met de Indonesische keuken.

Lekkerste Indonees

Dat komt als geroepen want ooit… heel, heel lang geleden heb ik eens goddelijk Indonesisch gegeten en gek genoeg daarna nooit meer omdat ik niet zo goed wist waar ik het beste terecht kon. Vandaag schuif ik dus aan bij Blauw. En als ik een culinaire vriendin mag geloven is dit dé plek waar zij ooit de lekkerste Indonesische rijsttafel at. De verwachtingen zijn dus hoog bij deze dame van ENJOY!

Blauw blijkt een modern en sfeervol restaurant te zijn. Bij binnenkomst loop ik tegen een muurprint op van een Indonesische familie en word ik allerhartelijkst ontvangen door het bedienend personeel, de chef en de eigenaar van het restaurant. Vol trots vertellen zij over hun restaurant. Hier wordt gewerkt met pure ingrediënten en koken Indonesische chefs, uitgebreide rijsttafels en authentieke gerechten van één van de vele eilanden.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Foodtruck

We beginnen met een aantal streetfoodgerechtjes die binnenkort te krijgen zijn in de Foodtruck van Blauw. Een primeur! Want dit festival seizoen zal Blauw voor het eerst vertegenwoordigd zijn met hun hagelnieuwe, knalrode foodtruck waar ze de festivalgangers heerlijke Indonesische hapjes gaan voorschotelen.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Wij proefden de loempia Semarang, gevuld met garnaal. Saté Kambing van botermals geitenvlees met een licht zoete/pittige saus van knoflook en ketjap. En een Bakso soepje waarvan ik het geheime ingrediënt er niet uit heb kunnen halen. De toon is meteen goed gezet. Wat een heerlijke gerechtjes! Vooral de saté van geitenvlees was een aangename verrassing.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Rijsttafel

Als je denkt dat je met de hapjes al aardig op weg was, worden we uitgenodigd om onze bordjes te vullen van het buffet. Hier zijn alle gerechten uitgestald die bij de vlees, vis en vegetarische rijsttafels horen. Zie maar eens een keus te maken zonder dat je met een overvol bord terugkomt bij je tafeltje.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Ik ging voor:

Nasi Goreng met Perkedel (soort frikadel), Ajam Kare (kip in kokossaus), Sambal Goreng Telor (eieren in pittige saus), Ikan Kecap (vis in zoete ketjap saus), Saté Oedang (saté met garnalen) en mijn favoriete gerecht….

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Sambal Goreng Kentang (Indische hete frietjes).

Als je een rijsttafel besteld maak je een keuze tussen, vlees, vis of vegetarisch. De rijsttafel is per persoon afzonderlijk te bestellen en bestaat totaal uit vijftien!! gerechten.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Ik dacht dat het na de rijsttafel wel klaar zou zijn maar we gingen gewoon vrolijk verder met een mega pittig tofu gerecht, Tahu Gejrot. Een frisse groentesalade met pindasaus Ketoprak.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

En een fris, zoete Rudjak salade van ananas, mango, appel en komkommer. En daarmee eindigde onze fijne proeverij.

Rood of blauw?

Grappig genoeg zijn de accentkleuren in het restaurant en in het logo, anders dan de naam doet vermoeden, rood. Zo ook de nieuwe Foodtruck die elk moment klaar is. De naam Blauw, zo werd mij verteld, zou zijn afgeleid van de kleur van het stuitje van Indische mensen bij hun geboorte. Die heeft een afwijkende kleur, bijna blauwig. Indo’s worden daarom veelal ‘blauw’ genoemd.

Indonesisch eten bij Blauw Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Restaurant Blauw is absoluut een aanrader. Ik het fantastisch gegeten, verfijnd en veel! Over het algemeen zijn de gerechten mild tot licht pittig met een vlammende uitschieter (Tahoe Gejrot). Chef Hendra Subandrio, op de foto samen met de eigenaar Henk van Hees, kookt traditioneel Indonesisch en meestal volgens oude familierecepten. Zijn passie voor de Indonesische keuken kreeg hij, hoe kan het ook anders…. van zijn moeder.

Wij waren op uitnodiging te gast bij Restaurant Blauw om hier een review over te schrijven. Natuurlijk deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening met jou. Wil je ook dat wij een bezoek brengen en een review schrijven of wil je een samenwerking aangaan? Kijk dan hier.


Restaurant Blauw, Amsterlveenseweg 158-160, Amsterdam of Blauw Utrecht, Springweg 64, Utrecht website


ENJOY! Indonesian Food at BLAUW

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.