Indische gehaktballetjes
Instagram vind ik een ontzettend leuk medium. Ik volg dan ook vele food-, tuin-, interieur- en reisbloggers. Elke dag mijn broodnodige portie inspiratie. En van al dat lekkere eten, met prachtige foto’s dat voorbij komt, loopt mij het water in de mond. Zo ook bij dit recept van Daphne van Foodinista. Haar gehaktballetjes in sojasaus gingen niet meer van mijn netvlies en ik besloot ze gelijk maar te maken.
Gehaktballen is altijd een goed idee als je het mij vraagt. Ik maak geregeld een pan traditionele ballen voor bij de bietjes of een stamppot. Wat ik over heb doe ik in de vriezer. Altijd handig. Of ik eet een balletje de volgende dag op brood. Ook zeker geen straf. Nog een favoriet hier in huize ENJOY! is de pasta met gehaktballetjes. Maar nu de pittige balletjes in sojasaus.
Wat heb je nodig:
500 gram rundergehakt
1 rode peper
2 knoflooktenen
1 uitje
5 eetlepels paneermeel
1 ei
50 ml melk
snufje zout en peper
stukje gemberwortel
Voor de saus:
2 eetlepels dikke sojasaus
100 ml water
1 theelepel maïzena
1 ui
1 eetlepel olijfolie
Bereiden:
Hak de ui, rode peper, knoflook en gember heel fijn in de keukenmachine, hakmolen of als je dat niet hebt snijd het dan heel fijn. Meng dit door het gehakt samen met het ei, 3 eetlepels paneermeel, de melk en de peper en zout.
Draai van het gehakt ongeveer twintig kleine balletjes met een doorsnede van 3 centimeter. Rol de balletjes door de resterende paneermeel. Laat de balletjes even rusten.
Ondertussen maak je de sojasaus. Snipper de ui, verhit olijfolie in een braadpan en fruit de ui aan. Maak ondertussen van de maizena samen met een eetlepel water een maizena papje. Blus de ui af met de sojasaus en het water. Voeg het maïzenapapje toe en laat het nog een paar minuutjes pruttelen tot de saus iets dikker geworden is. Je hebt niet veel saus maar dat is ook de bedoeling.
Braad in een koekenpan zoveel gehaktballetjes als in de pan passen. En herhaal dit tot alle balletjes gebraden zijn. Voeg de balletjes dan bij de sojasaus en laat deze op een heel klein vuurtje nog 15 minuutjes doorstoven tot ze goed gaar zijn. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe als de saus teveel indikt.
En klaar zijn je balletjes. Garneer ze eventueel met wat gefruite uitjes, wat extra Kikkoman sojasaus en/of wat vers gesnipperde peterselie. Heerlijk als borrelhapje of als bijgerecht bij de nasi, bami of wokgerecht. Probeer de balletjes ook eens bij de andijviestamppot. Het contrast met de traditionele stampot is heel verrassend.
ENJOY! these spicy small meatballs.
TOPICS