In 5 stappen het perfecte lichtplan maken

Eén van de lastigste dingen in huis vind ik verlichting. Eigenlijk heb ik altijd te weinig licht. Verlichting koop ik puur omdat ik tegen iets moois aanloop. Dat leuke tafellampje, een geinige lampenkap, die hippe staande lamp of de plafondlamp die er prachtig uitziet, maar een heel eigenaardig licht geeft.

Het draait er altijd weer op uit dat, dat leuke tafellampje zo’n fel licht geeft, dat je de hele avond met een lichtvlek in je ogen zit. Die staande lamp is leuk voor de sfeer, maar wanneer je een kop thee van de salontafel wilt pakken, moet je dat op de tast doen. En zo kan ik wel even doorgaan.

Eigenlijk zou ik eens goed moeten nadenken over de verlichting in huis want blijkbaar lukt het niet om impulsief een paar leuke lampen te kopen en er dan vanuit gaan dat de boel wel lekker verlicht is. Het is hoog tijd om eens een lichtplan te maken. Want het is handig als ik op de bank een boek of tijdschrift kan lezen en als ik aan de eettafel ook kan zien wat er op mijn bord ligt.

Er zijn veel opties om de kamer te verlichten: hanglampen, staande lampen, tafellampen, plafondlampen of misschien een paar dimbare spots. Voor mij is het nooit duidelijk, wat nu precies waar, het beste kan hangen of staan. Samen met jou ga ik er eens voor zitten om een stappenplan te maken.

In 5 stappen het perfecte lichtplan maken | ENJOY! The Good Life

1. Plattegrond van de ruimte die verlicht moet worden

Schetsen is een hobby van mij, dus dit is het minst vervelend. Om een goed beeld te krijgen van de ruimte is het handig om een schets te maken. Teken in de ruimte ook gelijk alle grote meubels.

2. Activiteiten

Geef aan waar, welke activiteiten gedaan worden. Dus waar lees je, kijk je televisie, eet je en/of werk je. Zo krijg je een goed overzicht waar je lichtpunten nodig hebt.

In 5 stappen het perfecte lichtplan maken | ENJOY! The Good Life

3. Lichtcirkels

Teken lichtcirkels op de plekken waar je verlichting nodig hebt. Teken grote- of kleine cirkels, net wat je denk nodig te hebben.

In 5 stappen het perfecte lichtplan maken | ENJOY! The Good Life

4. Soort licht

Geef aan welke soort licht je in de cirkels nodig hebt:

  • Functionele verlichting; om te werken of lezen
  • Sfeerverlichting; voor de gezelligheid
  • Gerichte verlichting; om bijvoorbeeld kunst uit te lichten
  • Basisverlichting: om de hele ruimte te verlichten als je binnen komt.

5. Soort lampen

  • Functioneel: leeslamp en/of bureaulamp
  • Sfeer: wandlamp, vloerlamp of tafellamp
  • Gericht: spots
  • Basis: plafondlampen en hanglampen

 

ENJOY!

Beeld: Goosens Wonen

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.