Menzis mini-workshop (4 van 25)

IK BEN EEN MOOI MENS

Zelfs het schrijven van de titel vind ik al een lastige. Is dat niet raar…, wat zullen mensen dan wel niet denken…. enz. Ik was uitgenodigd om voor de nieuwe campagne van Menzis, de workshop “Mens, kijk eens naar jezelf, en bewonder, hoe bijzonder je eigenlijk bent?” bij te komen wonen. Een interessant onderwerp want zeggen van jezelf dat je een mooi mens bent…. Dat doe je toch niet?

Samen met Roeland Dietvorst, neurowetenschapper van NeuroLabs en Sabine van der Post, mindfulness trainer bij Mindfulnizz en eigenaar van Be-Day en Mindfulnessreis.nl bekeken we de promotiefilm die gemaakt is voor dit thema.

Het raakt mij

Ik vind het een buitengewoon mooi en ontroerend filmpje. Het typeert precies mijn ervaring tijdens de workshop. Geef maar eens antwoord op de vraag: “Waarom ben jij een mooi mens? Dat is bijna niet te doen. Jammer eigenlijk…. Dat we zo weinig stil staan bij ons ‘eigen ik’, onze kwaliteiten, wat je voor een ander kunt betekenen en wat jou een mooi mens maakt.

Wat je nooit zegt…

Het angstzweet brak mij echt uit bij de gedachte dat ik antwoord moest gaan geven op deze vraag. Wat moet ik dan in vredesnaam antwoorden. Alles wat ik zeg is vast heel stom, of zelfingenomen. Veel makkelijker vind ik het om tegen een ander te zeggen waarom ik hem of haar een mooi mens vind. En hoe mooi is het als andere mensen tegen je zeggen wat jouw kwaliteiten zijn.

Workshop

Na thuiskomst had ik de foto die tijdens de workshop gemaakt was op de Facebookpagina van ENJOY! geplaatst en van de reacties werd ik zo blij en zelfs verlegen. Ik moest zelfs even mijn emoties wegslikken. En dan denk ik…. Jammer, dat je afwacht tot een ander dit tegen je zegt terwijl het zo makkelijk is om het af en toe tegen jezelf zeggen.

Het brein schijnt, volgens Roeland Dietvorst, vanuit het overlevingsinstinct zo geprogrammeerd te zijn, dat het informatie over potentieel gevaar of dreiging relevanter vindt om te kunnen overleven dan positieve informatie. Hierdoor weegt kritiek op jezelf ook vaak zwaarder dan een compliment.

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg 

Nu helpt het natuurlijk ook al niet erg mee dat wij Nederlanders zijn en dat wij graag onze sterke kanten bagatelliseren met: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!” Waardoor het grootste deel van de Nederlanders bang is om zelfingenomen of opschepperig over te komen als zij een ander zouden vertellen wat er zo mooi of bijzonder aan hen is.

Eigen ervaring

Veel makkelijker wordt het ineens als iemand uit je omgeving zegt wat jou een mooi mens maakt. Net als in het promotiefilmpje hierboven. En ook ik ervaarde tijdens de workshop dat het een onmogelijk opgave blijkt om iets positiefs over jezelf te zeggen en dan ook nog eens in het openbaar. En nu ik sommige reacties op Facebook zie besef ik ineens hoeveel beter ik mij voel als een ander het zegt. Maar daar hoef ik natuurlijk niet op te gaan wachten want de keren dat, dat gebeurt is maar heel sporadisch. Ik kan het zelf natuurlijk ook uitspreken. Dat zorgt voor hetzelfde geluksgevoel. Grappig, hoeveel inzicht dit mij ineens geeft.

Het maakt je een sterker mens

Stiekem weet je zelf ook wel dat tegen jezelf zeggen dat je een mooi mens bent jou een sterker mens maakt. Je krijgt daar een fijn gevoel van. Het maakt je blij en trots en zorgt voor het geluksmomentje waar we het hier op ENJOY! al eerder over gehad hebben. Maar nu nog doen! Simpelweg je positieve gevoelens stimuleren door het dagelijks tegen jezelf te zeggen. Dat heeft een positief effect op het levensgeluk en je gezondheid. Voor nu en in de toekomst.

IK BEN EEN MOOI MENS | ENJOY! The Good Life

Gewoon doen!

Het is helemaal niet moeilijk, het kost niets en vergt amper tijd. Probeer het maar…. Je zult merken dat het brein zichzelf aan gaat passen en je hierdoor beter om zult gaan met stress en emoties beter kunt reguleren. Ik vind het de moeite waard om dit projectje uit te gaan voeren want nu ik nog geen 24 uur verder ben voel ik mij al een stuk positiever, opgewekter en geïnspireerder.

Menzis helpt een handje

Vandaag gaat de campagne van start en kun je inspiratie terugvinden op de website van Menzis. Hier vind je het filmpje, een mini-docu, achtergrondvideo’s over de hoofdpersonen en wat hen mooi maakt en tips van onafhankelijke experts etc.

Ik vind het een mooi mindfulness project en heb er met plezier aan mee gewerkt en word hier niet voor betaald. Het is een cadeautje van Menzis aan mij en ik deel dit cadeautje heel graag met jullie.

ENJOY! by saying to yourself: I am a beautiful human being 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.