LEFKAS & MEGANISI | ENJOY! The Good Life

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT….

Griekenland…. Als er een land is dat mij verrast heeft dan is het wel Griekenland. Het kwam niet in mij op om daarheen te gaan. Verre oorden lonkten, ‘places to be’ werden aangedaan… tot ik zo’n kleine acht jaar geleden samen met een vriendin op vakantie ging naar Kreta. Of all places…. Wat moest ik daar! Maar je doet wat water bij de wijn en daar gingen we. Gelukkig hadden we besloten niet rechtsaf te gaan maar linksaf en dat is de beste beslissing ooit.

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT.... | ENJOY! The Good Life

Want om het echte Griekenland te beleven kun je het beste ver uit de buurt blijven van het massatoerisme. Wij verbleven op een prachtig, enigszins afgelegen locatie waar wij helemaal in de watten gelegd werden. Het eten…. zo puur. Groente en fruit zoals dat in mijn kindertijd smaakte. Dames?…. een cocktailtje bij het zwembad? Het uitzicht… in de verte een wit/blauw kerkje en verderop de azuurblauwe zee. De rust…. het enige dat je hoort is het gesis van de krekels. Zo relaxt als ik daar op dat prachtige Griekse eiland werd is mij, op de volgende Griekse bestemmingen na, nooit meer gelukt.

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT.... | ENJOY! The Good Life

Terwijl ik dit ‘stukkie’ tik waan ik mij weer helemaal in Griekse-sferen. Onze dagen rustig aan beginnen, met het autootje over het eiland en ergens in een verlaten baaitje aan een mooi strand ons onder laten dompelen in Griekse lekkernijen. Drankje erbij en wat nog meer….

Paradijselijk Zakynthos | ENJOY! The Good Life

Na mijn vuurdoop op Kreta was ik verkocht. De jaren daarna nam ik het ‘kleine grut’ mee op mijn ontdekkingstochten naar Griekenland en deed nog Lefkas, Meganisi en Zakynthos aan. Ik kijk met zoveel plezier op deze vakanties terug. De simpelheid van het leven, daar op die prachtige Griekse eilanden, bracht ons onvergetelijke herinneringen.

Paradijselijk Zakynthos | ENJOY! The Good Life

Inmiddels is het ‘kleine grut’ uit de kluiten gewassen en zijn nu pubers die het liefst hun eigen plan trekken. Ik zal de mooie reizen die ik met hen maakte missen maar verheug mij ook om mooie nieuwe herinneringen te maken op deze paradijselijke eilanden. Ik heb een heel lange wishlist als het om Griekenland gaat 🙂

Paradijselijk Zakynthos | ENJOY! The Good Life

Vijf redenen waarom ik van Griekenland houd?…..

Dat is nog best een lastige want er is zoveel dat mij naar deze Griekse eilanden trekt en eigenlijk voel je dat het beste als je er éénmaal geweest bent. Maar oké…. hier komen ze. The Big Five 🙂

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT.... | ENJOY! The Good Life

1. De azuurblauwe zee….

Dit is natuurlijk een inkoppertje maar ik kan er echt niet omheen. Als je tijdens je verblijf een autootje tot je beschikking hebt, ontkom je niet aan de meest spectaculaire azuurblauwe panorama’s. En laten we wel wezen… dat stemt iedereen vrolijk. En je kunt naar de meest tropische en exotische oorden afreizen maar geloof mij…. de prachtige ‘verborgen’ baaien in Griekenland doen hier niet voor onder.

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT.... | ENJOY! The Good Life

2. Het eten….

Ik houd van de Griekse keuken omdat het simpel is zonder enige opsmuk. Neem nou een Griekse salade. Bestaat alleen uit sla, komkommer, tomaat, wat olijven en feta. That’s it. Die eenvoud en de puurheid van de producten maken het onweerstaanbaar. De smaak van de ingrediënten lijkt in niets op wat wij hier in ons kikkerlandje eten. Je proeft gewoon de liefde waarmee deze producten worden verbouwd. Vaak ook afkomstig uit de eigen moestuinen.

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT.... | ENJOY! The Good Life

Maar daarnaast kan ik niet genoeg krijgen van de Tzatziki, een mooie verse vis van de barbecue, kakelverse inktvisringen, Stifado (stoofvlees), Saganaka (gebakken feta), Moussaka, Spanakopita (gevulde bladerdeeg met spinazie en feta) en veel, veel meer. Het water loopt mij letterlijk in de mond bij de gedachte alleen al 🙂

Paradijselijk Zakynthos | ENJOY! The Good Life

3. De bevolking….

Grieken zijn heel relaxt en leven bewust. Er is tijd voor hard werken maar ook tijd om gas terug te nemen en te genieten van het leven (ENJOY! The Good Life) Ze lopen niet in zeven sloten tegelijk en kennen geen stress. Ze zijn trots op hun land en op wat het land ze brengt. Het zijn rustige mensen die altijd vriendelijk en behulpzaam zijn. Ik heb heel wat mooie gesprekken gevoerd met Grieken en vind het heel bijzonder hoe zij over het leven nadenken en het tot zich laten komen. Dat zet mij wel aan het denken en zorgt ook altijd voor een enorme omschakeling als je weer in ons eigen jachtige bestaan terugkeert.

Ook fijn is dat je als vrouw makkelijk alleen of met je kinderen kunt reizen. Ik heb in tegenstelling tot andere Mediterrane bestemmingen, bij Griekenland nooit het gevoel gehad bekeken of lastig gevallen te worden. Je kunt hier fijn je eigen gang gaan en het voelt er ook heel veilig. Want als er iets is dan helpen ze je meteen.

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT.... | ENJOY! The Good Life

4. Dwalen over de eilanden….

Huur een auto en ga op ontdekkingstocht. Tot grote vreugde en soms ontsteltenis van de kids. Want wij komen altijd op de gekste plekken uit. En ook dat gaat allemaal heel gemoedelijk. Geen overvolle wegen, je tuft een beetje rond. Stoppen in pittoreske dorpjes, onderweg een lokale markt, een dromerig haventje, een verlaten baaitje, imposante rotspartijen, de overblijfselen van een ver verleden etc. etc… Je beleeft het land op deze manier echt, komt in contact met de bevolking en doet bezienswaardigheden en eettentjes aan die er alleen voor jou lijken te zijn.

LEFKAS & MEGANISI | ENJOY! The Good Life

5. Eiland hoppen….

In de seventies de favoriete bezigheid van de hippies… Dat kan nog steeds. En dan hoeft dat niet persé een zware rugzak mee te zeulen.

LEFKAS & MEGANISI | ENJOY! The Good LifeVanuit elke haven vertrekken diverse veerboten naar allerlei windstreken. Eilanden waar je nog nooit van gehoord had. Klaar om door jou ontdekt te worden. Dat kan ook prima als dagtocht zoals ik dat ooit deed vanuit Lefkas naar Meganisi. Het leukste is het om de locale veerboot te nemen.

LEFKAS & MEGANISI | ENJOY! The Good Life

Je zit dan tussen de plaatselijke bevolking die de proviand ingeslagen heeft voor thuis en aan boord beleef je het echte Griekenland.

Ben je nog nooit naar Griekenland geweest, of alleen in de heel toeristische gebieden van Griekenland? Ga dan eens op ontdekkingstocht en beleef het echte Griekenland. Ik verzeker je dat je door het Griekse leven gegrepen wordt en je net als ik terug blijft verlangen naar mijn BIG FIVE. Ik kan dan ook onomwonden zeggen #ILOVEGRIEKENLAND……

Ben jij in Griekenland geweest? Welk deel of eiland heeft jouw hart gestolen?

I LOVE GRIEKENLAND OMDAT.... | ENJOY! The Good Life

ENJOY! Greece.

 @ Foto’s: ENJOY! The Good Life. 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.