Homemade granola, makkelijk en snel zelf te maken
Voor het ontbijt of als tussendoortje vind ik een kom Griekse yoghurt met fruit en granola heel lekker. Of Griekse yoghurt met honing en walnoten, bij gebrek aan granola. Het liefst koop ik geen muesli, cruesli of granola kant en klaar omdat daar behoorlijk veel suiker in verwerkt zit.
Laatst was ik bij razende reporter Lonneke. Zij was bezig een lading granola te maken. Ooit heb ik eens cruesli gemaakt, maar als ik optelde wat ik kwijt was aan alle ingrediënten smaakte de cruesli ineens een stuk minder lekker. Lonneke gebruikte gewoon havermout, een zakje gemengde notenmix van de Jumbo en een beetje van alles en nog wat naar eigen smaak.
Thuisgekomen ben ik ook gelijk aan de slag gegaan. Havermout en noten heb ik altijd genoeg in huis, dus alles en nog wat in de keukenmachine. Heel even hakken zodat het niet te fijn wordt. Beetje honing, kruiden en kokosolie erover en hup in de oven. De geur in huis alleen al, als dit in de oven staat, is goddelijk!
Ingrediënten:
- 200 gram (2 cups) havermout
- 75 gram (½ cup) pecannoten
- 75 gram (½ cup) hazelnoten
- 75 gram (½ cup) walnoten
- 75 gram (½ cup) amandelen
- 50 gram (¼ cup) zonnebloempitten
- 50 gram (¼ cup) kaneelgranules
- 15 gram (¼ cup) gemalen kokos of kokosvlokken
- snuf zout
- eetlepel kaneelpoeder
- theelepel kardemom poeder
- handje rozijnen
- flinke snuf vanillepoeder
- 4 eetlepels kokosolie
- 4 eetlepels honing
Dat is best een enorme lijst ingrediënten. Dit is zoals ik de granola maak. Hoewel er elke keer weer iets anders door gaat. Andere noten, fruit, chocolade, cranberry, net wat ik in huis heb.
Ga je voor snel en makkelijk?
- 200 gram havermout
- 1 zakje (150 gram) gemengde, ongebrande en ongezouten notenmix (bijv. Jumbo)
- 3 el kokosolie
- 2 el honing
- snuf zout
- tl kaneelpoeder
- wat rozijnen
Aan de slag:
Doe de havermout en alle noten in de keukenmachine. Maal heel kort zodat het niet te fijn gemalen wordt. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175° graden. Laat de kokosolie in een pannetje, op een zacht pitje smelten.
Roer het zout en de andere specerijen door de notenmix. Schenk daar de kokosolie bij en roer alles goed door. Stort dit op de bakplaat. Verdeel er de honing over en zet het voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan uit de oven. Schep alles even goed om en zet het voor nog 15 minuten terug in de oven. Haal uit de oven en laat de granola goed afkoelen op de bakplaat. Als het afgekoeld is meng je de rozijnen erdoor en doe je het in een weckpot. Ik gebruik het grootste formaat van IKEA (KORKEN).
Op zoek naar meer ontbijtrecepten?
Croissants met appel en kaneel
Ontbijttaartjes met banaan en blauwe bessen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your breakfast
Beeld: ©ENJOY! The Good Life