HET VROUWENHART? Een must read | ENJOY! The Good Life

HET VROUWENHART? Een must read voor elke vrouw

″ Het vrouwenhart…. begeerd maar miskend ″

Dagelijks sterven er 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Dat is geen gezellige binnenkomer maar wel realiteit. En om deze cijfers naar beneden te brengen is cardioloog dr. Janneke Wittekoek op missie. Al jaren strijd zij om het vrouwenhart op de kaart te zetten, zodat er minder vrouwen zullen sterven aan deze ziekte.

Atypische klachten

Dat er zoveel vrouwen sterven komt grotendeels omdat vrouwen heel andere klachten hebben, die niet direct gekoppeld worden aan hartklachten, zoals dat bij mannen wel het geval is. Is het algemeen bekende symptoom krampende of drukkende pijn op de borst. Bij vrouwen lopen die klachten uiteen van vermoeidheid, pijn in de kaken, nek, rug of tussen de schouderbladen en een vaak gehoorde klacht is dat men zich grieperig voelt.

Jonge vrouwen

En denk nu niet dat het jou, als jonge vrouw, niet kan overkomen want steeds meer jonge vrouwen worden getroffen door hartproblemen. Dit is te wijten aan het feit dat wij, als vrouw, steeds meer met stress en slechte leefgewoontes te maken krijgen.

Bewust

Dit boek van Janneke Wittekoek maakt je bewust hoe het hart werkt, waar je op moet letten en hoe je zuinig op je hart kunt zijn. Want in zo’n 80% van de gevallen hadden hartklachten voorkomen kunnen worden door een verandering in de leefstijl. Wat zijn de risicofactoren: teveel eten, te weinig bewegen en roken. Juist bij vrouwen onder de 50 jaar zijn dit hele serieuze risicofactoren voor een hartinfarct. Hoge bloeddruk of diabetes tijdens je zwangerschap en cystes aan de eierstokken zijn ook allemaal verhoogde risicofactoren. En de hormoonschommelingen tijdens de overgang werken ook niet in ons voordeel.

HET VROUWENHART? Een must read | ENJOY! The Good Life

Heartlife Klinieken

Janneke Wittekoek is een bevlogen cardioloog en timmert al jaren aan de weg om vrouwen bewust te maken van de gevaren en ervoor te zorgen dat er meer onderzoek gedaan wordt naar het vrouwenhart. Zij opende in 2013 haar eigen Heartlife Klinieken in Utrecht. Een expertisecentrum voor hart en gezondheid, gespecialiseerd in zowel preventie als behandeling van hart- en vaatziekten. En natuurlijk met speciale aandacht voor het vrouwenhart.

Patiënt

Zelf ben ik al vele jaren patiënt bij Janneke Wittekoek. Ik kwam bij haar omdat ik mij niet op mijn gemak voelde bij de reguliere zorg in het ziekenhuis. Je bent daar een nummer en de artsen werken onder zo’n extreme tijdsdruk en regelgeving dat het mij als patiënt geen gerust gevoel gaf. Je hebt maar één hart en dat is van levensbelang. Dan wil ik graag in goede handen zijn en bij iemand die je begrijpt en mij als vrouw goed aanvoelt. Dat gevoel heb ik bij Janneke zeker!

Reguliere zorg

Laatst nog vroeg een mannelijke cardioloog in het ziekenhuis aan mij waarom ik niet onder behandeling was in ‘zijn’ ziekenhuis. Toen ik hem enthousiast over Janneke vertelde, vertrok zijn hoofd en gingen zijn wenkbrauwen ten hemel. Op mijn vraag waarom hij zo’n grimas trok, gaf hij aan dat hij de hele hype rondom het vrouwenhart maar een modeverschijnsel vond en dat er in zijn ogen weinig concreets uitkwam. Alleen al om zo’n reactie ben ik blij dat ik onder controle ben bij Janneke, die mij altijd weer glimlachend de kliniek doet verlaten. Maar hoe triest is het, dat er zo gestreden moet worden voor het vrouwenhart als duidelijk is dat de verschillen zo groot zijn.

Must read

Een must read dus, dit boek van Janneke Wittekoek! Ik heb zelf ook als jonge vrouw twee hartinfarcten doorgemaakten kan dus beamen dat ook jonge mensen door deze vreselijke ziekte getroffen kunnen worden. Door het lezen van dit boek, zeker voor vrouwen, leer je hoe het hart werkt en wat de gevaren zijn. Maar vooral wat je eraan kunt doen om lief voor je hart te zijn.

Note: 

Belangrijk om te weten is, dat een deel van de opbrengsten van dit boek beschikbaar gesteld wordt aan de Stichting Hart voor Vrouwen voor meer wetenschappelijk onderzoek naar het vrouwenhart

HET VROUWENHART? Een must read | ENJOY! The Good Life

 

Wil je ook meer weten over “Het Vrouwenhart”? Over Cardiologe dr. Janneke Wittekoek, het hart en alle do’s and don’ts? Hier is deze must read online verkrijgbaar voor € 17,50

Meer artikelen over het hart lezen? 

UIT HET HART.... | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Uit het hart…..

 

Actieweek van de Nederlandse Hartstichting | ENJOY! The Good Life

 

♥  Actieweek van de Nederlandse Hartstichting

 

 

DRESS RED DAY 2015 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Dress Red DAY

 

Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your lovely heart

 

 

 • Avatar
  Salina van Gelder
  http://www.curveshouten.nl

  Zo blij mee????

  september 12th, 2017 15:49
  Reply
  01
 • Avatar
  Rory
  http://www.40envoorheteerstmoeder.nl

  Wat leuk dat ik doorklikte, want ook ik heb over dit ultiem belangrijke boek geschreven! Iedere vrouw zou dit moeten lezen.

  november 27th, 2017 9:28
  Reply
  02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.