Noordholland Duinreservaat wei

Het Noord-Hollands Duinreservaat

Afgelopen week heb ik heel wat kilometers afgelopen in mijn dorp en in het Noord-Hollands Duinreservaat. Het mooie weer is uitnodigend genoeg om er, tussen de werkzaamheden door, even op uit te trekken. Elke dag 30 minuten bewegen is het advies voor een gezonde leefstijl. En  hoe makkelijk is het om die 30 minuten te halen?… Gewoon de deur uit te lopen voor een wandeling. En voor de afwisseling ga ik af en toe naar het Noord-Hollands Duinreservaat.

Tijdens het wandelen genoeg tijd om alles eens goed te bespreken en ondertussen genietend van de ontluikende lente en van het zonnetje op een vergeten bankje.

Noordholland Duinreservaat pad

Diverse routes kunnen er gelopen worden vanaf de parkeerplaats tussen de Patatoloog en de Gasterij Kruisberg in Heemskerk. De meeste routes zijn ongeveer zo’n 5 kilometer. Aangezien ik niet loop als een kilometervreter maar in een rustige tred geeft dat genoeg ruimte voor gekeuvel, fotograferen en om de omgeving goed in je op te nemen.

Noordholland Duinreservaat schaapjes

Zoveel jong leven is er langs de wandelroutes te zien. Grappig hoe de kleine lammeren rond dartelen in de wei. Hun moeder ongerust er achteraan blatend hopend dat ze het jonge gezinnetje een beetje bij elkaar kan houden.

Noordholland Duinreservaat blommetjes

En van de één op de andere dag schiet er van alles de grond uit. Zoals deze schattige bosanemoon.

Noordholland Duinreservaat eind

Ook hij geniet van het zonnetje. Zou hij dit voorjaar het gevecht om een partner niet hebben gewonnen? Hij lag daar zo eenzaam voor zich uit te suffen…..

Noordholland Duinreservaat eind close

Een mooi beestje.

Noordholland Duinreservaat paadje

Wat zal dit pad ons brengen….

Noordholland Duinreservaat kikkerdril

Kikkerdril in overvloed.

Noordholland Duinreservaat geitjesDie kleine geitjes zijn zo ondeugend. Ze klimmen en klauteren overal op. Schattig….

Het Duingebied is heel geschikt om met jonge kinderen te bezoeken. De wandelingen zijn spannend met veel bomen om in te klimmen en allerlei beesten (hooglanders, schapen, geiten, vogels, ezels etc.) die je tijdens de routes tegen komt. Er zijn ook veel mooie open plekken waar je heerlijk kunt picknicken of een balletje kunt trappen. Mijn kinderen zijn inmiddels pubers en die krijg ik helaas met geen tien paarden meer in beweging. Wandelen??!!  dat is vet ‘boring’….. Maar tot voor kort was dit voor hun nog een leuk uitstapje.

Noordholland Duinreservaat hek

Waar je rekening mee moet houden als je in het Noord-Hollands Duinreservaat gaat wandelen is dat je daarvoor een duinkaart nodig hebt. Deze kaart is op diverse plekken verkrijgbaar, onder andere bij de Patatoloog. Een jaarkaart kost € 12,50. Maar je kunt ook een dagkaart kopen in de automaten die langs de route staan. Voor een dagkaart betaal je € 1,80. Kinderen zijn gratis. Persoonlijk vind ik het jammer dat dit één van de weinige gebieden in Nederland is waar je moet betalen om van de natuur te genieten. Het Duingebied loopt helemaal van Bergen aan Zee tot Wijk aan Zee.

Noordholland Duinreservaat wandelschoenen

Even de voeten laten rusten…

Noordholland Duinreservaat moi

Lekker op een bankje in het zonnetje.

Noordholland Duinreservaat overhangende boom

We vervolgen de rode route. Pas op je hoofd….

Noordholland Duinreservaat Patatoloog

En we hebben wel een ‘vette hap’ verdiend. De lekkerste patatten uit de omgeving eet je bij de Patatoloog aan de Rijsstraatweg in Heemskerk. Dit is een ‘once a year guilty pleasure’ want als je na elke wandeling uitrust bij de Patatoloog gaat die gezonde leefstijl meteen verloren 🙂 Maar soms…. moet je iets lekkers ook koesteren.

De Kruisberg is ook een hele fijne plek om heerlijk relaxt, tussen het groen en de beesten, een rustpauze in te lassen voor een hapje of een drankje. Eerder schreef ik al een post over de Gasterij Kruisberg die je hier terug kunt lezen.

Voor meer informatie over het Noord-Hollands Duingebied kun je terecht op de site van PWN.

Heerlijk! Wat een topdagje.

 

 

 

 • Avatar
  Deborah
  http://deborahhamar.wordpress.com

  Wat een heerlijke dag… Zou ik mij prima kunnen vermaken!!

  april 19th, 2015 8:37
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Vandaag weer zo’n heerlijke dag 🙂 Geniet van je zondag!

   april 19th, 2015 9:06
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.