Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Het lekkerste bakje koffie?

Wil je weten wie het lekkerste bakje van Nederland zet? En alle ‘tips and tricks’ te weten komen om dat zelf ook te kunnen?

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Dat kan. Want ik ging langs bij Edgar van Eersel die nog niet zo lang geleden is uitgeroepen tot de barista die het lekkerste bakje koffie van Nederland zet.

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Eigenlijk is het best apart dat ik een artikel over koffie schrijf, want zelf drink ik helemaal geen koffie. Maar ooit was ik een echte coffee-addict en dronk ik minimaal zes koppen cappuccino per dag. Na een ‘no-coffee challenge’ van vier weken, die in begin afzien was, ben ik daarna eigenlijk nooit meer koffie gaan drinken. Ik voel mij er goed bij maar ik kan mij nog heel goed herinneren hoe gelukkig ik werd van een lekker bakske koffie.

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Edgar zijn ogen gaan glimmen en zijn hart sneller kloppen van een goed bakje koffie. Hij heeft niet alleen een passie om koffie te drinken maar ook om een goede koffie te maken. Nog niet zo lang geleden deed hij tijdens een radioprogramma mee aan de verkiezing “Wie zet het beste bakje koffie” Met grote bewondering van de jury won hij met glans. Een knappe prestatie. Ik besloot hem op te zoeken om alle geheimen te ontdekken van het perfecte kopje koffie.

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Waar komt je passie voor koffie vandaan?

Vroeger bij mijn ouders thuis werd er filterkoffie gedronken met veel melk en suiker. Toen ik eenmaal zelf koffie ging drinken bedacht ik mij al snel dat, dat veel lekkerder moest kunnen en begon te experimenteren met koffiesoorten, mij te verdiepen in machines en de maalwijze van bonen.

Wanneer dronk jij je eerste kop koffie?

Best al heel jong. Eerst een slap bakkie met heel veel melk en suiker met uiteindelijk steeds minder melk en suiker en steeds sterkere koffie. Ik denk dat ik zo’n 10 jaar was toen ik voor het eerst koffie begon te drinken.

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Hoe drink jij je koffie het liefst? Cappuccino, espresso, lungo, macchiato….?

Ik vind eigenlijk alle varianten lekker maar als ik dan echt moet kiezen dan ga ik voor de Espresso Macchiato. Dat is een espresso met een heel klein beetje opgeschuimde melk. (Weer wat geleerd…..)

Wat denk of voel je als je het eerste kopje koffie van de dag drinkt en waar ben je dan?

Dat is weer een typische vrouwenvraag….. Mijn eerste kopje koffie doordeweeks drink ik op het werk. Huh?! Haha… dat komt omdat het apparaat waar ik thuis koffie mee maak een behoorlijk lange tijd nodig heeft om op te warmen en die tijd gun ik mijzelf ’s heel vroeg in de ochtend niet. Gelukkig hebben wij op het werk niet al te slechte koffie. Maar in het weekend maak ik er echt tijd voor om het ultieme bakkie te zetten en…. om er echt tijd voor te nemen daar heerlijk van te genieten. Een…. geluksmomentje 🙂 Daar houden wij van bij ENJOY! 🙂

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Waar dronk jij je allerlekkerste koffie?

Natuurlijk mijn zelf gemaakte koffie!! Dat telt niet! Dat weet ik nog heel goed 🙂 En ik kan mij nog helemaal voor de geest halen hoe die smaakte. Het was op het Coffee Festival in Amsterdam en ik dronk hem bij Bocca Coffee Roasters. Hé Edgar…. Die zitten inmiddels ook in de Kerkstraat! Dan moet ik daar als de bliksem een keer heen!

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Waarmee won je de verkiezing voor het lekkerste bakje koffie?

Met een cappuccino. Een gewaagde keuze omdat echte koffieliefhebbers een beetje minnetjes doen over een cappuccino. Maar voor mij is het juist een uitdaging om de juiste koffie én opgeschuimde melk samen te brengen in een ultieme compositie. En wat wat zei het juryrapport? De jury was zeer onder de indruk van mijn machine. Hadden hoge verwachtingen van de machine waarmee ik werk en waren zeer onder de indruk van mijn zelf ingebouwde computer die de temperatuur en doorlooptijd regelt. De opgeschuimde melk was perfect. Fluweelzacht met heel kleine belletjes. En volgens hun stond de juiste man achter de machine. Edgar glimt van trots. En terecht!

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Waarom ben jij als man een barista en geen baristo?

Jemig, wat een vraag :)…. Het is zoals het is. Een man of een vrouw aan de machine maakt geen verschil voor de naam. In beide gevallen zijn zij barista. In het algemeen gezien is een barista m/v degene die de espresso’s etc. maakt in gespecialiseerde koffiezaken als bijvoorbeeld Starbuck, de Coffee Company etc. Het woord ‘Barista’ komt oorspronkelijk uit Italië en staat voor een mannelijke of vrouwelijke ‘barman’ die niet persé alleen koffie of espresso bereidt maar ook andere dranken.

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

De barista in Nederland kennen we vooral als de man/vrouw die met gespecialiseerde (commerciële) espressomachines kan werken. Natuurlijk heeft hij/zij veel kennis van koffie en het brouwproces. De machine, onderhoud, maling, temperatuur van het water, het mooiste microfoam etc.

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Hoe zet jij je koffie, Edgar?

“Nou, heb je even”, roept Lonneke, de vriendin van Edgar die inmiddels ook gezellig aangeschoven is. Kom maar op. De lezers van ENJOY! willen het weten.  De computer in de machine is inmiddels zo ingesteld dat ik mij daar geen zorgen over hoef te maken. Deze zorgt voor de juiste temperatuur van het water en doorlooptijd van de koffie. Maar wat heel belangrijk is, is dat de koffie goed gemalen wordt en in de juiste grofheid. Ik gebruik hier een speciale koffiemaler voor die ik heel nauwkeurig af kan stellen voor elke soort koffie. Voor elk kopje koffie maal ik de koffie apart. Wist je dat gemalen koffie eigelijk maar 20 minuten houdbaar is? Daarna verliest het al zijn aroma. En ik controleer regelmatig of de doorloopsnelheid nog op peil is. Voor een kopje met 50 ml moet dat 25 seconde zijn. Wat een toestand! Tja, allemaal heel belangrijk voor de lekkerste koffie. Eigenlijk draait alles om de 5 M’s. De 5 M’s??? Yep: Melange (koffiesoort), maling, machine, meesterhand en maintenance (onderhoud).

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Nu heeft de doorsnee koffieliefhebber geen machine met zelfgebouwde computer. Wat zijn de gouden tips voor de lezers van ENJOY! om zelf thuis een heerlijk kopje koffie te zetten?

Daarvoor hoef je niet persé een mega dure machine te hebben. Met de volgende tips kom je al een heel eind:

  1. Altijd de kopjes, voordat je begint met koffie zetten, voorverwarmen met heet of liever nog gekookt water. (Edgar gebruikt hiervoor de Quooker)
  2. Zorg dat je het reservoir omspoelt en vult met vers water.
  3. Laat de machine eerst een keer zonder koffie, koffiepad, cup etc. doorlopen zodat het water in de leidingen goed op temperatuur is.
  4. Maal je koffie altijd zelf en gebruik de gemalen koffie direct. Het is geen weggegooid geld om te investeren in een aparte en goede koffiemaler. Dus geen koffiemolen want deze slaat de bonen stuk, maalt te snel waardoor de boon verhit wordt en maalt niet gelijkmatig.
  5. Gebruik geen suiker in je koffie of probeer het af te bouwen om een echte koffiebeleving te ervaren.

Wat is jouw favoriete koffiemerk? Dat is Simon Lévelt Roma

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Welke machine’s gebruik jij? De Rancilio Silvia, ook wel liefkozend Miss Silvia genoemd. Dit is een professionele espresso machine. Ik heb er zelf een computer ingebouwd om de temperatuur etc. te regelen. Niet noodzakelijk maar ik vind het leuk om het hoogst haalbare uit de machine te halen. Daarnaast gebruik ik de Demoka Minimoka koffiemaler.

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Coffee tasting….

Ondanks dat ik de koffie afgezworen heb, wil ik toch graag een uitzondering maken voor het lekkerste bakje koffie van Nederland. Dat moet ik geproefd hebben. En eerlijk is eerlijk…. het is heerlijk!

Het lekkerste bakje koffie? | ENJOY! the Good Life

Bonen branden

Als ‘toetje’ laat Edgar mij nog zien hoe hij zijn eigen bonen brandt. Hoewel hij zijn favoriete bonen gewoon in de winkel koopt vind hij het (natuurlijk) ook leuk om af en toe te experimenteren met eigen melanges. Leuk om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Ondanks dat ik geen koffiedrinker (meer) ben vond ik het ontzettend leuk om Edgar te interviewen. Mensen met een passie, voor wat dan ook, vind ik ontzettend inspirerend. Ik hoop dat jij het ook leuk vond en iets aan de tips hebt.

Heb jij nou ook een passie? Een bijzonder beroep, bedrijf of hobby? En vind je het leuk dit te delen en de lezers van ENJOY! een kijkje in de ‘keuken’ te geven? Mail mij dan op enjoythegoodlifeblog@gmail.com en wie weet kom ik bij je langs met mijn schrijfblok en camera en maak ik een mooi document van jouw passie.

PS: Het recept van het pistache makroontje bij de cappuccino is hier terug te vinden.

ENJOY! your coffee today.

Pictures: @ENJOY! The Good Life

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.