Het kersthuis van Jan Steen | ENJOY! The Good Life

Het kersthuis van Jan Steen

Zoals elk jaar voel ik, als de Sint het land verlaten heeft, een enorme noodzaak om een kerstboom te kopen. En dat terwijl ik daar helemaal geen zin in heb. Vanochtend maakte we plannen voor de dag en ik gaf aan dat we in ieder geval een kerstboom moesten gaan kopen. Ik kreeg behoorlijk wat weerstand van de damespuber. Voor haar hoefde het niet. De jongenspuber maakt het helemaal geen bal uit en ik kijk alleen maar uit naar de tijd na kerst. Lekker stel weer bij elkaar.

Ik vroeg ze wat ze dan wel wilden. De jongenspuber droop geruisloos af, het zal hem jeuken. De damespuber gaf aan dat het haar wel leuk leek als we boven de open haard een stok zouden hangen die versierd is met wat kerstgroen, misschien wat lichtjes en bijzondere hangers. Leuk idee, maar hoe gaan we dat ophangen. Ik wil geen gaten in de muren en ook niet in het plafond.

Op zoek naar bruikbaars

We besluiten even te gaan struinen in onze garage. Daar ligt zoveel zooi, dat er altijd wel iets bruikbaars te vinden is. De tak die ik in gedachten had, bleek toch iets te groot. Het was een boomstronk die ik ooit uit het bos meegesleept heb en met gevaar voor eigen leven naar huis vervoerd heb omdat hij half uit het raam van mijn Panda stak. Het idee was om er ooit een trapleuning van te maken. Maar zoals met zoveel voorgenomen projecten, ligt het hier te wachten totdat ik een handige Harry gevonden heb, die dit stuk hout om kan toveren tot een degelijke trapleuning.

Terug naar kerst, de damespuber stelt één van de vele lange bamboestokken voor, maar dat vind ik wat aan de saaie kant. Mijn oog valt op de grote gedroogde berenklauw. Die heeft een beetje klem gezeten en is nogal gehavend. Ik til hem op en houd hem horizontaal. Hij is mooi licht van gewicht. De damespuber en ik kijken elkaar aan. Dit kon weleens zijn waar we naar op zoek waren. Gewapend met berenklauw en dozen kerstversiering gaan we weer het huis binnen.

Kerstinkopen

Als we de balans opmaken missen we kersttakken en eucalyptus. We gaan het dorp in op zoek naar wat wij missen. Onderweg bedenken wij ons dat kerst toch geen kerst is zonder kerstboom. We besluiten ook twee kleine kerstboompjes mee te nemen voor in de vensterbank. Bepakt en bezakt komen we thuis. Als we onze buit bekijken bedenken we dat we ook nog maar wat lichtjes voor in de boompjes moeten kopen en er moeten mooie potten om de boompjes en visdraad om de berenklauw op te hangen.

Goed, we gaan nog maar even naar de bekende winkel met de kleine prijsjes. Waar je altijd van alles koopt wat je niet echt nodig hebt. Zo ook nu. We gaan de winkel weer uit met pedaalemmer zakjes, rode- en witte wijnglazen, lijm tape rollers, lampjes, batterijen. De bloempotten waar ik voor ging kon ik niet vinden. Ze hadden maar één pot van elke soort. En het visdraad ben ik vergeten.

Het is het net niet

Als ik thuis kom besef ik dat het weer is zoals het altijd is. Het is hier altijd het huishouden van Jan Steen. We hebben van alles in huis, maar het is het net allemaal niet waardoor we niet kunnen doorpakken. Eigenlijk weten we niet hoe we de tak op moeten hangen, hebben we geen potten om de lelijke oranje plastic potten om de kerstboompjes te verbloemen en moeten alle kamerplanten op de vensterbank ergens heen om plaats te maken voor de kerstboompjes.

De moed zakt mij in de schoenen en dus zit ik hier een beetje apathisch voor mij uit te staren met een gehavende berenklauw in mijn vizier, staan er in de hoek van de kamer twee kleine kerstboompjes heel sneu te zijn, in de keuken liggen bossen eucalyptus en dennengroen, op het aanrecht dozen vol glazen, zelf gefreubelde kerststerren liggen op de eettafel gestapeld bij gebrek aan visdraad om ze op te hangen, daarnaast staan stapels dozen met kerstspullen en her en der liggen tasjes met de kerstinkopen van vandaag. En ik? Ik heb ineens weer helemaal geen zin meer in kerstmis…

*Een huishouden van Jan Steen; een huishouding, waar de grootste wanorde heerst, regel en netheid ontbreken. Een huishouden, waarin het, als bij Jan Steen, onordelijke aan toegaat, zoals te zien is op een door hemzelf gemaakt schilderij. Jan Steen verdiende, net als tijdgenoot Rembrandt, zijn geld als kunstschilder en onderscheidde zich door zich te richten op taferelen uit het dagelijkse leven. Geen ideaalbeelden, maar levendig en chaotisch. Taferelen die normaal gesproken afgekeurd zouden worden. Zijn werken werden zo bekend dat er de uitdrukking ‘Het huishouden van Jan Steen’ van werd afgeleid. Dus is het bij jou een gezellige, chaotische bende? Geen paniek, je bent in goed gezelschap.
Bij Muurmeesters.nl en Werkaandemuur.nl kun je prachtige doeken van de schilder vinden en als cadeau-grapje is dit betaalbare canvas voor € 19,95 bij onze vrienden van Bol.com te bestellen.

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Ik heb teveel spullen. Ben ik een hoarder?

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Dateleed: Say what??!!

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday

Pictures: Header Wiljo Meijnhout en ENJOY! The Good Life

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.