Het is weer tijd om op te ruimen!

Het is weer tijd om op te ruimen!

Of het nu weer de tijd van het jaar is of omdat we geïnspireerd raken door de Netflix serie “Tidying up with Marie Kondo”, iedereen lijkt ineens wel weer aan het opruimen geslagen. En ik ook. Althans voor zover het mij lukt. Het is niet mijn sterkste punt namelijk.

Opruimen

Opruimen… ik ben er niet goed in. Simpelweg omdat ik moeilijk afstand van spullen kan doen en altijd denk iets later toch nog nodig te hebben. Soms zit ik in de goede flow en ruim ik de garage op samen met mijn broer. Dat is dan ook echte noodzaak want er kan dan niets meer in of uit. Ik roep zijn hulp in omdat daar levensgrote spinnen zitten waar ik doodsbang voor ben en omdat hij goed kan weggooien en opruimen. Ons verwantschap is dan ook bedenkelijk. Grotere tegenpolen bestaan er niet. Het zorgt wel voor de nodige verhitte discussies, maar ik ben altijd heel erg blij met het resultaat. Tot de pubers komen en alles weer zonder enige structuur in de garage kieperen.

Het is weer tijd om op te ruimen! | ENJOY! The Good Life

Administratie en tijdschriften

Een ander struikelblok is dat ik mijn administratie te lang laat liggen en er overal stapeltjes ontstaan die doorgelopen moeten worden, maar wat er niet van komt. Het heeft mijn prioriteit gewoon niet. Hetzelfde is het geval met de enorme overvloed aan tijdschriften die ik van iedereen krijg. Als ik ineens ga opruimen maak ik een grote rechte stapel en kieper het in de kast. Maar als je na verloop van tijd de kast open trekt krijg je een tsunami aan paperassen over je heen.

Kledingkast

De kledingkast is ook zo’n dingetje…. Eens per jaar haal ik hem leeg en ruim hem opnieuw in. Nette stapeltjes met de kleding van het lopende seizoen op grijphoogte. Ik maak er weleens foto’s van. Zo mooi ziet het er dan weer uit. Gelukkig maar want binnen de kortste keren hebben ook hier de kleine mensjes weer een chaos van gemaakt. Ze vinden het veel handiger om kleding van onderaf te trekken terwijl ik al ontelbare keren heb uitgelegd dat het geen handige actie is.

Het is weer tijd om op te ruimen! | ENJOY! The Good Life

 

Opruimwoede

Ik voel nu ook weer de opruim woede opwellen want ik vind een opgeruimd huis eigenlijk heel prettig. Troep is ballast voor de geest. Al was het maar omdat je elke keer denk dat je op moet ruimen. Opluchting en tevredenheid als je huis weer netjes is. Het geeft rust, schept letterlijk en figuurlijk ruimte. Weg met die ruis in huis! Nu nog proberen vol te houden en pubers hiervan te overtuigen…..

 

 

 

Tips voor een Grote Opruim Actie:

 • Leef je volgens een agenda? Plan dan de Grote Opruim Actie van te voren in.
 • Bedenk dat je waarschijnlijk niet je hele huis in één keer onder handen kunt nemen. Accepteer dat.
 • Begin bij een ruimte die je dagelijks gebruikt zoals je woonkamer.
 • Stel jezelf de vraag: heb ik dit voorwerp het afgelopen jaar gebruikt? Nee? Weg ermee. Zo, ja? Is het echt belangrijk? Hoe is de kwaliteit? Kan of zou ik het opnieuw kopen?
 • Je ruimt op en maakt drie stapels houden, wegdoen en twijfel. Herkenbaar? Van uitstel komt afstel, probeer het dus bij twee stapels te houden: wegdoen of houden. Kun je dat echt niet? Spreek dan een ultimatum met jezelf af. Uiterlijk volgende week woensdag heb je een beslissing genomen over de spulletjes uit de twijfel stapel.
 • Tenzij het niet kapot is kan het op Marktplaatsbol.com, naar de kringloop, textielbak, een (andere) verzamelaar, knutselclub, school van je kind(eren), het Leger des Heils of een speciale instelling zoals een opvanghuis voor tienermoeders.
 • Alles wat je niet koopt of overneemt hoef je ook niet op te ruimen. Simple as that!
 • Hou een Grote Schoonmaak in de kamer van je kind of kinderen wanneer ze er niet zijn. Wedden dat ze veel speelgoed niet eens missen? Berg alles logisch op en koop grote bakken waarin ze elke dag zelf hun spullen opruimen.
 • Heb je moeite om creaties van je kind(eren) weg te gooien? Maak er foto’s van en laat er ieder jaar een leuk boekje van drukken. Staat ook nog eens leuk in de boekenkast of op de salontafel.
 • Natuurlijk…sommige spulletjes hebben emotionele waarde. Beperk je tot één doos of mooie kist waarin je alles bij elkaar hebt. Meteen lekker overzichtelijk wanneer je in een nostalgische bui bent.
 • Koop opbergdozen, berg spullen in de juiste ruimtes op en doe dat ook op een vaste en logische plek zodat je niks meer kwijt bent. Scheelt je bergen met tijd als je weet waar je sleutels/lievelingskopje/naaispullen/visitekaartjes liggen.
 • Opgeruimd staat netjes? Inderdaad. En dan is het nu tijd voor een schouderklopje. Ga lekker in bad, kijk een film of bestel eten in plaats van uitgebreid kokkerellen. Let op: daarna natuurlijk wel even opruimen 🙂

ENJOY! decluttering

Foto’s: ©ENJOY! The Good Life en Pexels.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.