Al een tijdje koop ik vrijwel geen koekjes meer uit de supermarkt. Voordeel daarvan is dat we minder snoepen. Dat is beter voor mij maar ook voor de veelvratende pubers die, als ze thuiskomen, als hongerige wolven door het huis sluipen op zoek naar iets eetbaars. Ik heb liever dat ze fruit nemen of iets anders voedzaams.
En als ik dan eens koekjes in huis heb. Dan zijn het meestal de Digestive biscuits met pure chocolade. Ik doe ze in de koekpot, draai mij om en hij is leeg. Althans, zo voelt dat. Zo ook met de pepernootjes. Het is dus beter dat ik zo min mogelijk snoep en koek in huis heb. Niet voor niets bakt de damespuber zo graag….
Maar dat betekend ook dat onverwacht bezoek op een houtje bijt. Als ik weet dat je komt dan bak ik snel even iets. Zoals deze havermoutkoek. In driekwartier heb je een heerlijk, naar taart geurend, huis en een versgebakken koek. Als dat geen warm welkom is….
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram suiker
- 150 gram havermout
- 150 gram gesmolten boter
- 1 el. citroensap
- 1 ei
- 1 el. kaneel
Ingevette springvorm van 24 cm doorsnede. Ik gebruikte voor de koek op de foto’s een springvormpje van de HEMA van ong. 15cm. doorsnede. Waardoor je dan meer een taartje krijgt.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Laat de boter smelten in een pannetje. Meng het zelfrijzende bakmeel, de suiker, de havermout, het citroensap, het ei en de kaneel met een houten lepel in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles goed door. Doe het mengsel in de springvorm en bak de koek in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd de koek in punten. Eventueel serveren met lobbig geklopte slagroom en zwarte bessen.
De koek kan ook prima ingevroren worden.
ENJOY!