moestuin 2017 voorzaaien afwachten kopie

Handige kweekset om voor te zaaien

GUILTY! Ik ben gewoon niet meer te houden en wil echt gaan beginnen in mijn tuintje. Hoewel ik weet dat het nog veel te vroeg is om voor te zaaien heb ik toch maar gewoon de stoute schoenen aangetrokken en ben aan de slag gegaan. Eerder schreef ik al enthousiast dat ik dit jaar een volkstuintje ga bestieren. Het artikel hierover lees je hier terug.

Wachtkamer

Dus voordat iedereen in de pen klimt om mij met een belerend vingertje weer terug de wachtkamer in te sturen….. Niet doen! Ik weet dat het te vroeg is maar ik wil gewoon al iets doen en het één en ander uitproberen. En ik ben niet de enige want de vele moestuinliefhebbers op Instagram zijn net zo onrustig als dat ik ben 🙂

Handige kweekset om voor te zaaien | ENJOY! The Good Life

Handige kweekbak

En bij die collega tuinders zag ik deze handige kweekbak. Geen gedoe met zaaipotjes vouwen, toiletrollen sparen, plasticbekertjes of stekpotjes (die altijd heel ranzig gaan beschimmelen). Dat leek mij ook wel wat! Perfect moestuinmeisjes 🙂 Dus ben ik op een drafje naar het Zweedse woonwarenhuis gegaan om deze handige kweekbak te halen en zelf uit te testen.

In deze kweekbak kun je bijvoorbeeld, op de vlakke plaat kiemgroente als taugé, tuinkers etc. kweken. Of je gebruikt de handige plaat waar openingen in zitten voor steenwolpluggen om de zaden in te laten ontkiemen. De steenwolpluggen moet je er overigens los bij kopen want die worden niet bij de kweekbak mee geleverd. Een ander groot voordeel is dat je, als de zaden zijn ontkiemd, het plantje inclusief de steenwolplug kunt verpotten.

Handige kweekset om voor te zaaien | ENJOY! The Good Life

Zaadjes

Zoals je al in de Snapshots las had ik van Linda (Linlivin) een heel pakketje zaden gekregen. En aangezien ik nog niets kan zaaien op de tuin kreeg ik meteen een ingeving om de kweekbak uit te proberen met deze zaden én de zaden die ik uit een paprika had gepeuterd 😉

Handige kweekset om voor te zaaien | ENJOY! The Good Life

Aan de slag

Volgens de beschrijving vul je de bak met water. Er wordt een min. en max. hoeveelheid aangegeven. Maar als je de bak later nog wilt verplaatsen zou ik hem niet helemaal tot de max. vullen want anders klots al het water eruit als je hem optilt. Je kunt hem dan later bijvullen als hij zijn vaste plekje heeft gekregen. De steenwolpluggen moeten eerst even in het water liggen zodat ze zich vol kunnen zuigen met water. Daarna leg je het rooster in de bak. Met daarop de pluggenhouder.

Handige kweekset om voor te zaaien | ENJOY! The Good Life

Doe hier de met water volgezogen pluggen in en het enige dat je hoeft te doen is het zaadje in de holte laten vallen. En nu maar afwachten wat er gaat gebeuren. Bij mijn collega’s is er binnen een week al resultaat. Dus ik hoop dat ik je misschien al in de komende Snapshots kan berichten dat er iets gaande is in mijn bak.

Handige kweekset om voor te zaaien | ENJOY! The Good Life

To the max

Vergeet overigens niet de bak regelmatig te vullen tot de max. zodat de pluggen met de onderkant in het water staan. De warme- en vochtige luchtcirculatie in de bak doet verder het werk.

Handige kweekset om voor te zaaien | ENJOY! The Good Life

Wat ik er van vind?

Ik vind het een heel handig systeem. Geen gerommel met aarde en lekker schoon en overzichtelijk. Tot dusver ben ik zeer tevreden. Van de ontwikkelingen in de kweekbak houd ik je op de hoogte 😉

De bak kost € 8,99 en de VÄXER pluggen (plantengranulaat, 50 stuks) kosten € 2,99. Beide te koop bij IKEA. De houten (ijslolly) stokjes komen van de Søstrene Grene

Handige kweekset om voor te zaaien | ENJOY! The Good Life

Lijkt deze bak jou ook handig of misschien heb jij al ervaring met het kweken in deze bak? Ik ben benieuwd naar jouw reactie of ervaring 🙂

ENJOY! The Good Life

 

 

 • Avatar
  Brenda Ruiter
  http://Www.ikwandelmee.nl

  Wat een leuk ding dit!
  Hij staat op het boodschappenlijstje voor het volgende bezoekje aan de Ikea.

  februari 9th, 2017 18:50
  Reply
  01

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.