HACHEE, Ouderwetse winterstoof  | ENJOY! The Good Life

HACHEE, Ouderwetse winterstoof 

Gisteren deelde ik al een recept van overheerlijke boterkoek. Vandaag nog zo’n recept uit grootmoeders keuken… Hachee. Ik vraag mij af of de jonge lezers onder jullie weten wat dit is. Ik denk niet dat het bij hun erg in de smaak zal vallen. Mijn pubers vinden het afschuwelijk. En ik vind het echt ‘comfortfood’

Comfortfood

Zeker nu het winterweer is roept mijn innerlijke lekkerbek mij om vooral stampotten en stoofpotten te maken en appeltaarten en boterkoek te bakken. Die boterkoek heb ik al gemaakt. Appeltaart kan ik even niet meer zien. En mijn vriezer ligt vol met prakjes stamppot die ik, als ik geen zin heb om te koken, in een handomdraai opwarm. Wat ik dan met een bordje op schoot al Netflixend oppeuzel. Een geluksmomentje.

HACHEE, Ouderwetse winterstoof | ENJOY! The Good Life

Winterstoof

De stoofpot is hier op ENJOY! nog niet vaak voorbij gekomen en mijn favoriete winterstoof ook nog niet. Hoog tijd want dit is zo heerlijk tijdens deze winterse dagen. En maak vooral een hele grote pan want je kunt het prima invriezen. Dan hoef je er op een drukke dag alleen een paar aardappeltjes of rijst bij te koken, rode kool uit pot en de stoofpot opwarmen en klaar is je heerlijke wintermaaltijd.

Oma’s keuken

Als kind was ik een heel slechte eter. Ik vond werkelijk niets lekker wat ik thuis voorgeschoteld kreeg. Maar op vrijdag at ik altijd bij mijn oma en alles wat uit haar keuken kwam was goddelijk. Stoofaal, sudderlapjes, gestoofde schelvis en hachee. Mijn kinderen zouden er van griezelen maar ik vond het allemaal heerlijk. En hoe ik ook mijn best doe. Ik krijg al die gerechten niet zo lekker als die van mijn omaatje. Ik denk dat het geheim hem zat in het stoven op het petroleum stelletje. Altijd als ik na school bij haar kwam stond er wel iets te pruttelen op dat intrigerende kooktoestelletje. En vooral stoofvlees en hachee bleek dan al de hele dag op een minuscuul klein vlammetje te hebben geprutteld.

HACHEE, Ouderwetse winterstoof | ENJOY! The Good Life

Geheimpje

Hoewel het mij niet lukt, om in de verste verte de hachee te evenaren van mijn oma, vind ik zelf dat ik met mijn eigen hachee een goed alternatief hiervoor gevonden heb. Mijn geheim is net als dat van mijn oma, de stoofpot heel lang te laten pruttelen op het kleinste pitje van je gasfornuis. Ik doe er ook nog een sudderplaatje onder. En een ander geheimpje is de hachee een dag van te voren maken. De smaken zijn dan allemaal goed ingetrokken en de stoofpot smaakt dan nóg lekkerder. Dat geldt overigens voor veel stoofpotten, stamppotten, stoofvlees en soep.

Ingrediënten (4p):

  • 500 gram sucadelappen of ander runderstoofvlees
  • 1 kg uien. Halveer ze en snijd ze in dunne halve ringen
  • 150 gram bakboter
  • peper, zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 1½ theelepel kruidnagelpoeder
  • half kopje water

Bereiden:

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Laat de boter smelten in een braadpan met een dikke bodem. Braad hierin het vlees aan. Doe niet teveel tegelijk in de pan anders heb je kans dat het vlees gaat koken in plaat  van bakken en dan wordt het taai. Als al het vlees mooi bruin gebakken is zet je het vuur laag. Voeg de peper, zout, kruidnagelpoeder en laurierblaadjes toe en blus het vlees af met een half kopje water.

Snijd de uien in ringen en braad de uien (in delen) in een klontje boter even aan in de koekenpan zodat de uien mooi goudbruin worden. Voeg de uien bij het vlees. Zet de pan op het kleinste pitje van je gasfornuis en als je een sudderplaatje hebt doe die dan onder de pan. Heb je dat niet dan moet je goed opletten dat de stoofpot niet aanbrand en eventueel tussentijds nog wat (gekookt) water toevoegen.

Laat de hachee zeker zo’n drie uur sudderen. Roer het af en toe om. Proef na drie uur of het vlees mooi zacht en mals is.

HACHEE, Ouderwetse winterstoof | ENJOY! The Good Life

Invriezen

En maak vooral een hele grote pan (evt. dubbele hoeveelheid) want je kunt het prima invriezen. Dan hoef je er op een drukke dag alleen een paar aardappeltjes of rijst bij te koken, rode kool uit een pot en de stoofpot opwarmen en klaar is je heerlijke wintermaaltijd.

HACHEE, Ouderwetse winterstoof | ENJOY! The Good Life

Bij de hachee vind ik gekookte aardappels en rode kool het lekkerste. Ik maakte voor het eerst zelf rode kool met appeltjes maar vond persoonlijk de rode kool uit een potje toch lekkerder. Zodra ik een goed recept heb uitgedokterd voor rode kool kom ik bij je terug 🙂

Je kunt deze hachee ook nog een beetje ‘upspicen’ door een beetje sambal toe te voegen of een fijn gesneden rood pepertje mee te laten stoven. Ook een beetje worcestersaus of een bouillonblokje toevoegen zou kunnen. Meestal ga ik toch ‘op save’ en maak heb zoals hierboven. Succes!

Maak jij ook weleens dit soort ouderwetse gerechten? Wat is jouw lievelingsgerecht uit grootmoederskeuken?

ENJOY! real comfort food.

Pictures: @ ENJOY! The Good Life

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.