Griekse orzo met kip, feta en tzatziki
Orzo is één van mijn favoriete pasta soorten in de vorm van rijst. Al eerder deelde ik op ENJOY! mijn favoriete orzo met tomaatjes en garnalen en de orzo met gehaktballetjes. Vandaag weer een nieuw recept met een Grieks tintje. Binnen een half uurtje staat dit heerlijke gerecht op tafel.
Orzo lijkt op rijst, maar smaakt naar pasta. Het is niet te vergelijken met gewone rijst, risotto of couscous. Wel kan het als vervanger van deze producten gebruikt worden. Persoonlijk vind ik de zachte structuur van orzo aangenamer. Orzo is niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Gelukkig verkoop Albert Heijn orzo van het merk De Cecco. Onder de naam Riso no.74. Als ik bij de Appie ben, dan haal ik altijd gelijk een voorraadje orzo zodat ik nooit mis grijp.
Ingrediënten voor 3 personen:
- pakje kippendijenfilet blokjes (350 gram, Jumbo)
- 2 gegrilde rode paprika is grote stukken gesneden
- 250 gram orzo
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram) + 100 ml water
- 75 gram feta
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
- ½ tl gedroogde en gemalen koriander
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogde dille
- ½ tl vers gemalen peper
- 1 tl gedroogde munt
- 3 el olijfolie
voor de Tzatziki:
- 350 gram Griekse yoghurt (10% vet)
- 1 komkommer (geschild, in de lengte gehalveerd, zaden met een theelepel verwijderen, geraspt, uitgewrongen in een schone theedoek zodat alle vocht eruit is)
- 2 eetlepels vers geperst citroensap
- 1 teentje uitgeperste knoflook
- scheut extra virgine olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper
- beetje paprikapoeder
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 225°. Verwijder de steel, zaadlijsten en zaadjes en leg de stukken paprika in een overschaal. Besprenkel deze met een beetje olijfolie en peper en zout. Zet in een hete oven voor 20 minuten.
Kook de orzo, in ruim gezouten water, volgens de instructie op de verpakking.
Maak van alle kruiden een mengsel en meng hier de kipblokjes door. Verhit de olijfolie in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de kip en kruiden rondom aan. Voeg daarna de tomatenblokjes, water en laurierblaadje toe. Kook zachtjes door voor 15 minuten. Roer regelmatig en verwijder na 15 minuten het laurierblaadje.
Maak intussen de tzatziki. Doe de yoghurt, komkommer, citroensap, knoflook, zout en peper in een kom. Roer alles door elkaar en voeg een scheutje olijfolie toe. Als laatste strooi je er wat paprikapoeder over.
Haal de gegrilde paprika uit de oven en snijd deze in stukken. Voeg deze en de gekookte orzo bij de tomaten en kip. Serveer met verkruimelde feta en tzatziki. En als je het voor handen hebt met wat fijngesneden peterselie.
Heb je nu na zo’n heerlijke Griekse maaltijd zin gekregen in een vakantie in Griekenland? Hier doe je reis inspiratie op voor onder andere Griekenland.
Op zoek naar meer pasta gerechten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! Greek food.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life