Griekse Moussaka
Er lagen mij vanuit de koelkast twee aubergines aan te gapen. Gekocht om Melanzane di Parmigiana van te maken, maar iemand en ik noem geen namen, had de mozzarella opgegeten die ik nodig heb voor dit gerecht. Wat ga ik dan van deze twee units maken. Natuurlijk Moussaka!
Griekenland
Als ik aan Moussaka denk, dan denk ik natuurlijk meteen aan Griekenland. Samos, Zakynthos, Lefkas, Kreta. Elke vakantie eet ik dit gerecht zeker een keer. Zo lekker als ik het daar eet, is het mij nog nooit gelukt om te maken. Dat heeft natuurlijk ook met de kwaliteit van de ingrediënten te maken. In de zuidelijke landen is groente en fruit zoveel lekkerder dan de kasproducten die wij gebruiken.
Recept
Het is al lang geleden dat ik dit recept maakte. Ik vond ook dit recept weer in mijn eigen kookschrift op Albert Heijn. Ik weet ook precies waarom ik het zelden maak. Het is namelijk best een klusje.
In delen
Dit keer maakte ik de verschillende lagen voor de moussaka verspreid over de dag. Daardoor voelde het niet alsof ik uren in de keuken had gestaan. In de ochtend deed ik de aubergines in de oven en ondertussen sneed ik de aardappels in plakjes en kookte die voor tien minuutjes.
In de middag maakte ik de gehaktsaus. Het is lekker om die heel even te laten pruttelen. Nog beter is het als je de saus een dag van te voren maakt, dan kunnen de smaken intenser worden en het scheelt je weer werk op de dag zelf.
De bechamelsaus die boven op de gestapelde ingrediënten gaat is zo lekker! Gemaakt met mooie volle producten als volle melk en roomboter. Een paar verse eidooiers en nog een handvol vers, geraspte Parmezaanse kaas. Ik maakte een behoorlijke hoeveelheid voor een flinke laag witte saus. Als je daar niet zo van houdt, kun je de hoeveelheid ook prima halveren.
Vooraf klaarmaken
Zoals veel ovenschotels kun je deze moussaka ook prima van te voren klaar maken. Je bakt hem dan af op het moment dat je het gaat eten, zorg dan wel dat het in ieder geval op kamertemperatuur is. Of je warmt de reeds afgebakken Moussaka op.
Op het moment dat je het gaat eten, warm je het op in de oven. Eerst een flinke tijd afgedekt met aluminium folie op 100 graden om alles gelijkmatig op te warmen, dan nog afgedekt op 180 graden. Proef dan even met een prikker of de kern goed warm is. En als laatste even de aluminiumfolie verwijderen en op 200 graden voor een mooi korstje op de bovenlaag. Je kunt wat je over hebt overigens ook prima in vriezen.
Ingrediënten 6-8 personen:
- 2 aubergines in de lengte in pakken gesneden
- 8 middelgrote aardappels (vastkokend)
Voor de gehaktsaus:
- 2 uien, fijngesnipperd
- 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 300 gram half om half gehakt
- blikje tomatenpuree
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl peterselie
- scheutje wijn
- 1 tl piment
- 1 tl kaneel
- laurierblad
- peper en zout naar smaak
- olijfolie
Voor de bechamelsaus:
- 50 gram roomboter
- 3 volle eetlepels bloem
- 800 ml volle melk
- 2 eidooiers
- ½ tl nootmuskaat
- snuf kaneel
- zout naar smaak
- handje vers geraspte Parmezaanse kaas
Aan de slag
Was de aubergines en snijd ze in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter. Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden (hetelucht). Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de plakken aubergine naast elkaar op of als het niet helemaal past, dakpansgewijs. Bestrijk de plakken met een kwastje met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet voor 15 minuten in de oven. Daarna uit de oven, de plakken omdraaien en besmeren met de olijfolie en voor nog eens 15 minuten terug in de oven. Draai de temperatuur terug naar 200 graden.
Ondertussen snijd je de aardappels in plakjes (0,5 cm). Je kunt ze schillen van te voren, maar ik vind dat vaak teveel gedoe en laat de schil er om. Kook de aardappels 10 minuutjes in water en zout naar smaak.
Neem een hapjespan met een dikke bodem of gietijzeren braadpan (Le Creuset) Verwarm hierin een scheut olijfolie. Fruit de fijngesnipperde ui, bak de gehakt rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Scheutje wijn toevoegen en even meebakken zodat de alcohol verdampt. Voeg alle kruiden toe en de uitgeperste knoflook. Roer alles goed door en schenk dan de tomatenblokjes erbij. Alles nog even goed doorroeren. Deksel op de pan en op het allerlaagste vuur een klein half uurtje laten door pruttelen.
Verwarm de melk in de magnetron. In een steelpan de roomboter zachtjes smelten. Zet het gas iets hoger en voeg de bloem erbij en met een garde goed door roeren en goed door laten warmen zodat je de geur van koekjes ruikt. De bloem moet namelijk garen. Schenk dan een derde deel van de melk erbij en blijf goed roeren. Net zolang tot de klontjes weg zijn en schenk elke keer melk erbij tot je alle melk gebruikt hebt. Blijf goed roeren met de garde tot de saus iets dikker wordt. Doe dan de eidooiers erbij. Weer goed roeren. De kruiden en de kaas erbij doen en blijven roeren. Als de saus dikker wordt is deze klaar.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) Neem een flinke ovenschaal. Vet deze goed in met olijfolie. Leg een laag aardappels naast elkaar op de bodem tot deze bedekt is, doe hierop de gehaktsaus, druk dit even goed aan, leg hierop de plakken aubergine, als je nog aardappelschijfjes over hebt kun je die hier nog opleggen en je eindigt met de witte saus. Strooi hier nog wat vers geraspte kaas op. En bak de moussaka af in 45 minuten.
ENJOY! this delicious Greek dish
Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥