Goede basis tegen stress | ENJOY! The Good Life

Een goede basis maakt je beter bestand tegen stress

Eerder heb ik het gehad over het krijgen van inzicht in de oorzaken en gevolgen van jouw stress en stress gerelateerde klachten. Inzicht in je handelen en denkpatronen. Door eens kritisch naar jezelf te kijken. Wat zijn jouw stress triggers? En wat zijn de signalen die hieruit voortvloeien.

Ook vertelde ik je over het ervaren van objectieve druk en subjectieve druk. Onder objectieve druk verstaan we belasting door druk van buitenaf. De belasting die er feitelijk is zoals bijvoorbeeld het betalen van de maandelijkse huur of hypotheek. Onder subjectieve druk verstaan we de druk die je hieraan toekent. Vaak niet reële gedachten.

Om zo goed als mogelijk bestand te zijn tegen stress zorg je voor een goede basis. Hoe je dat doet? Tijdens mijn opleiding tot stress- en burn-out coach heb ik kennis gemaakt met de vitaliteitspyramide. Die bestaat uit zes lagen, van zinvol leven tot gezond eten. Die lagen samen staan voor je innerlijke veerkracht. Hoe sterker je innerlijke veerkracht hoe beter je bestand bent tegen stress. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

Zinvol leven, sterke sociale contacten, positief denken, voldoende herstelmomenten, regelmatige bewegen en gezond eten vergroten je veerkracht

Zinvol leven

Dit klinkt wellicht wat zwaar maar dit is de basis van je bestaan. Hoe geef jij je leven zin? Wat geeft jouw leven zin? Waar kom jij je bed voor uit? Waar word je blij van? Waarvan geniet je intens? Hoe geef je vorm aan zingeving, verbondenheid, inspiratie, dankbaarheid, je passie of hobby?

Sociale contacten

Tal van studies wijzen uit dat mensen met weinig sociale contacten twee keer zoveel kans hebben om eerder dood te gaan dan mensen met sterke sociale contacten. Vriendschap, aandacht, genegenheid, liefde en zorgzaamheid zijn van groot belang. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je een grote vriendenkring hebt. Maar wel dat jij je goed voelt bij de mensen om je heen.

Positief denken

Zonder in clichés of tegeltjeswijsheden te willen vervallen kan ik niet anders dan zeggen dat positief denken je werkelijk helpt. Als je positief denkt zit je lekker in je vel en voel je je beter over jezelf. Positieve gedachten helpen je de dag door, helpen je om doelen te bereiken en te genieten van het leven. Het is niet altijd makkelijk om positieve gedachten op te roepen, zeker niet als het je tegenzit. Je kunt jezelf hierbij helpen door het gebruiken van affirmaties. Een affirmatie is
een positieve zin, die je regelmatig tegen jezelf zegt. Het onderbewustzijn heeft de eigenschap dat het als waarheid aanneemt wat je tegen jezelf zegt en niet kijkt naar hoe het werkelijk is.

Relax

Wist je dat je beter een pauze kunt nemen als je het heel druk hebt dan dat je maar door blijft gaan? Even afstand nemen van je werk zorgt ervoor dat je met hernieuwde energie, een scherpere blik en meer creativiteit je werk kunt afmaken.
Op tijd je rust nemen helpt je lichaam en geest te ontspannen. Relax. Doe even helemaal niets. Mijmer. Lees een boek. Ga voor een avondje Netflix of stap in een warm bad. Wat voor jou werkt. Herstel en laad op.

Beweeg

Ook deze ken je wel. Matige lichaamsbeweging, denk hierbij aan een half uur stevig wandelen, fietsen of tuinieren per dag heeft een meer dan goede uitwerking op je lijf en gemoedstoestand. Niet alleen heeft bewegen een gunstige invloed op je gewicht, bloeddruk, cholesterolgehalte, spier- en bewegingsapparaat en versterkt het je immuunsysteem. Je
voelt je echt beter en positiever. Sporten geeft energie. Angst en stress nemen af. Wist je dat het positieve effect van beweging op depressie even groot is als dat van psychotherapie en medicijnen als Prozac? Vaak weet je niet (meer) wat je mist als je niet sport. Maar neem van mij aan, als je je fit en sterk voelt groeit je zelfvertrouwen.

Eet gezond

Voeding bepaalt hoe we ons voelen, fysiek en mentaal. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je je goed en fit voelt zodat je vol energie kunt functioneren en presteren in je dagelijks leven. Zorg voor de juiste voedingsstoffen om je dag op door te komen. En om het leven een beetje gezellig te houden ben ik voorstander van de 80/20 regel. Regelmatig en gezond eten en op zijn tijd heel erg genieten van een wijntje, zak friet of wat dan ook. Want genieten is minstens zo belangrijk.

Het rijtje is compleet. Zinvol leven, sterke sociale contacten, positief denken, voldoende herstelmomenten, regelmatige bewegen en gezond eten vergroten je veerkracht. Op die manier zorg je voor een sterke basis zodat je zo goed mogelijk bestand bent tegen stress.


Dit artikel is geschreven door Esther. Zij is opgeleid tot stress- en burn-out coach en gespecialiseerd in preventie en behandeling van spanning gerelateerde klachten. Esther is de eigenaar van Buro Stress.

Buro Stress biedt advies en hulp bij stress en burn-out aan particulieren en organisaties en verzorgt o.a. workshops stresspreventie en stressmanagement.

Om de week zal zij een artikel schrijven op ENJOY! Heb je vragen over vitaliteit, sport, mindfulness, etc. Vraag het aan Esther. Laat je reactie hieronder achter in de comments of stuur een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com. Samenwerken? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Ik ben nog op zoek naar gast bloggers die artikelen zouden willen schrijven over beauty of interieur. Je hoeft geen literair schrijver te zijn als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

ENJOY! and balance your life.

Foto’s: ELEVATE, Elle Hughes, Kaboompics, Stokpic by Pexels.

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.