Gevulde Croissantbloem
Op Pinterest zie ik altijd zoveel heerlijke en beeldschone baksels langskomen. Alles zou ik wel uit willen proberen maar helaas gaat dat niet want ik moet toch echt proberen mijn uitdijende kont nog een beetje in toom te zien houden. Maar het is al even geleden dat ik iets gebakken heb dus mag ik van mijzelf mijn creativiteit weer even in de keuken kwijt. En een bijkomend voordeel in dit geval. Ik heb pubers in huis die, als je even niet oplet, alles op knagen. Dus dat ik dit hele lieve bloemtaartje zelf op zal moeten eten…. Daar hoef ik niet bang voor te zijn.
Al een tijdje wil ik iets maken van Croissantdeeg. Ik heb al een paar keer een blikje kant en klaar croissantdeeg in huis gehaald dat ik met hand en tand moet beschermen tegen een aanval van diezelfde pubers. Maar tegen de tijd dat ik geïnspireerd raak blijkt het deeg over de datum Grrrrr….. En ik zit in een ‘no waste’ fase dus dat is dan uitermate teleurstellend.
Maar nu is het er dan van gekomen. Naar de buurtsuper en gelijk aan de slag. Hoewel…. toen ik net lekker bezig was bleek de Dulce de Leche niet goed meer. Wie heeft dat dan ook buiten de koelkast bewaard!!! Dus eerst maar weer nieuwe Dulce de Leche maken. Gelukkig is dat buiten wat engelengeduld een super simpel klusje.
Je kunt met dit recept eindeloos variëren. Je kunt er noten aan toevoegen of met ander fruit vullen. Wat dacht je van banaan met Nutella? Of hartig; met peer en gorgonzola. Bedenk het…. Ik vulde deze bloem dus met de Dulce de Leche die ik nog dacht te hebben, appeltjes en kaneelsuiker. Heerlijke, appeltaartachtige combi. De Croissantbloem presenteert heel feestelijk en je kunt het van te voren maken. Leuk voor op een zomers buffet of in de picknickmand.
Ik gebruikte een kleine springvorm van 16 cm doorsnee. Deze heb ik ooit eens bij de Hema gekocht. Maar je kunt ook een ronde ovenschaal gebruiken. Als je de rollen royaler zou beleggen met appel zou je ook een grotere springvorm kunnen gebruiken.
Wat heb je nodig:
- blikje croissantdeeg
- Dulce de Leche
- 1 appel in heel kleine stukjes gesneden.
- kaneelsuiker
- 1 ei (losgeklopt)
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed een kleine ronde bakvorm of ovenschaal met bakpapier.
- Rol het deeg uit en halveer de lange lap deeg.
- Besmeer de twee banen met Dulce de Leche. Laat één strookje aan het uiteinde vrij zodat je de rol goed vast kunt plakken.
- Verdeel de appelstukjes over de Dulce de Leche. Strooi hierover wat kaneelsuiker en rol het deeg op. Doe hetzelfde met de andere strook deeg.
- Snijd de rol in drie stukken. Draai de rolletjes met de snijkant naar boven.
- Leg de rolletjes als een bloem in de vorm. Dus één in het midden en de andere vijf eromheen. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en strooi er nog wat kaneelsuiker op.
- Bak het af in 25 minuutjes en klaar is je prachtige croissant bloem.
ENJOY! it.