Geniet van haar, zolang je haar nog hebt.... | ENJOY The Good Life

Geniet van haar, zolang je haar nog hebt….

Zo af en toe hoor ik nog wel eens iemand mopperen over zijn of haar moeder. Ze bemoeit zich teveel met hun leven, de opvoeding van de kinderen of is gewoon ‘to much’. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat behoorlijk lastig vind. Want hoewel ik mij best voor kan stellen dat iemand je ineens behoorlijk op de zenuwen kan werken, kan ik mij niet voorstellen dat je van je moeder ooit genoeg krijgt.

Ik mis haar

Het enige dat ik alleen maar kan denken en een heel enkele keer ook uitspreek is “Geniet van haar, zolang je haar nog hebt” Wees lief voor elkaar want een moeder, dochterband is heel speciaal, een moeder/zoon relatie overigens ook. Het is belangrijk in het leven van zowel het kind als de moeder zelf. Maar misschien komt dat omdat ik mijn moeder al moest missen midden in de puberteit. Ik was 15 jaar en ze overleed aan kanker. Hoewel ik een echte puber was en het haar zeker niet al te makkelijk heb gemaakt, veranderde mijn leven op de dag dat zij stierf. En hoewel ik nu 50 jaar ben, mis ik haar nog altijd.

Kletsen

Wat graag zou ik uren met haar willen kletsen. Ondertussen potten thee leegdrinkend of de nodige flessen wijn soldaat maken. Ik weet niet eens of ze daar van hield. Ik zou met haar kletsen over haar leven, hoe haar jeugd was, hoe ze mijn vader heeft ontmoet, hoe ze trouwden en kinderen kregen. Wat haar dromen waren en hoe ze zich voelde, om na een compleet gezin, ineens verrast te worden door mij als nakomertje. Ik ben benieuwd of ik dingen herken uit haar leven, hoe zij over dingen dacht en of wij elkaars mening deelden.

Oma

Ik zou haar graag als een oma zien. Ik ben benieuwd hoe ze met mijn kinderen zou zijn. Soms droom ik dat we samen iets leuks gaan doen. Het is dan zo gezellig. We genieten allemaal. Ik van haar en mijn kinderen, zij van haar kleinkinderen en mijn kinderen van de oma die ze nooit gehad hebben. En aan het eind van zo’n heerlijke dag praten we na en vertelt zij mij hoe zij vroeger haar kinderen heeft opgevoed en misschien had ze nog wel wat nuttige tips.

Samen op stap

Het lijkt mij heerlijk om samen met haar iets leuks te doen. Ik zou nog zoveel met haar willen doen. We zouden samen naar Amsterdam gaan om daar winkeltjes te kijken en een beetje door de stad te slenteren. Met hier en daar een lekker drankje en een versnapering. We kunnen een wandeling maken in het bos of langs het strand. Of zomaar in de auto springen voor een weekendje weg of het vliegtuig pakken en een weekje naar de zon. Gewoon mijn moeder en ik.

Op beeld vastleggen

Als ze nu nog zou leven zou ik veel foto’s van haar maken en filmpjes. Buiten een aantal foto’s die ik van haar heb en een handgeschreven boodschappenbriefje dat ik in een oud kookboek vond, heb ik vrijwel niets van haar. In die tijd bestonden er nog geen selfie’s en ik denk dat mijn moeder ook niet heel graag op de foto ging. Want hoewel ik bergen foto’s heb, waar allemaal mensen op staan die ik niet ken, is zij zelf weinig in beeld. Ik zou er zoveel voor over hebben om even haar stem te horen of te zien hoe zij bewoog.

Wat ik haar zou zeggen

Ik zou haar zeggen hoeveel ik van haar hou en hoe vreselijk ik haar mis. Had ik dat toen maar gedaan, maar ik was nog een kind en je denkt dan dat je moeder er voor altijd zal zijn. Ik zou haar in mijn armen nemen en nooit meer loslaten. En als ik haar dan ooit moet loslaten zou ik haar zeggen hoe dankbaar ik ben dat zij mij het leven heeft geschonken en dat ik trots op haar ben.

Voor het te laat is.

Al die dingen die ik zo mis en nog zo graag had willen delen met mijn moeder. Zoveel vragen die ik haar nog zou willen stellen. Over de liefde, het huwelijk, verdriet, opvoeding. Ja, zelfs over de overgang. Ik zou ze allemaal nog aan haar willen stellen, maar het is te laat. Zorg dat het voor jou nog niet te laat is. Stel al je vragen, vertel haar alles wat jou op het hart ligt, geniet van elkaar, vergeef haar en zeg haar hoeveel je van haar houdt. Nu het nog kan……

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

♥ 8-harige-poten-8-ogen-en-nooit-alleen

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Dateleed: Say what??!!

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Moderne familie….

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday

Picture header @Meijnhout Fotografie

 

 

 

 • Avatar
  Anne-Marie
  http://www.myhappykitchen.nl

  Een brok in mijn keel zo op de vroege ochtend. Wat een vreselijk gemis! Mijn moeder is 70 en ik moet er niet aan denken haar te moeten missen…

  april 29th, 2018 5:24
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Misschien was het iets te heftig op de vroege zondagmorgen. Het is bedoeld om de lezers meer bewust te maken en hun moeders eens vaker een compliment te geven en een hele dikke knuffel. En te zeggen dat je van haar houdt. Heerlijk dat jij je moeder nog hebt. Geniet maar fijn saampjes!

   april 29th, 2018 10:59
   Reply
   02
 • Avatar
  Sandy

  Ik leerde jou kennen in die moeilijke periode en kan me voorstellen dat je haar vreselijk mist! Dikke kus voor jou????

  april 29th, 2018 8:57
  Reply
  03
  • Avatar
   José

   Ja! Zover gaan wij al terug. Ik vind het heerlijk voor jou dat jij nog je moeder hebt. Ook al laat haar gezondheid haar in de steek. Je kunt haar vastpakken, knuffelen en nog dingen vragen. Misschien doen we dat te weinig als het kan. Geniet saampjes en geef haar maar een heel dikke knuffel van mij 🙂

   april 29th, 2018 11:02
   Reply
   04
 • Avatar
  Sandy

  Aaah lief van jou zal ik zeker doen!

  mei 1st, 2018 5:29
  Reply
  05

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.