Gehaktballen
van de brigade van De Librije en ENJOY!
De gehaktbal, begint steeds meer uit de gratie te raken. Niet zo gek want het is steeds meer ‘not done’ om nog vlees te eten. Een goede ontwikkeling voor het milieu. Én voor onze gezondheid, om iets minder vlees te eten en wat variatie in ons weekmenu te brengen.
Nederlandse eetcultuur
Daarmee verdwijnt steeds meer de Nederlandse eetcultuur. Niet dat die nu zo hoogstaand is, maar in de winter zorgt een stamppot of een stoofschotel voor die Nederlandse gezelligheid aan tafel. En laten we eerlijk zijn, wie eet er tegenwoordig nog een speklapje, een karbonade of zo’n oerdegelijke gehaktbal?
Minder vlees
Ook bij ENJOY! eten wij nog maar een paar keer per week vlees. We kiezen steeds vaker voor vis of vegetarisch. Toch genieten wij nog zeker van een biologisch speklapje, een lekker saucijsje of een gehaktbal. Die laatste is vooral favoriet bij een stamppot, sla met gebakken (zoete) aardappeltjes of bietjes. Wel is het formaat de laatste jaren geslonken naar een formaatje pingpongbal.
Om te zorgen dat de bal niet in de vergetelheid raakt, deel ik graag twee recepten met je. De ballen van de keukenbrigade van De Librije en de ballen zoals ze bij ENJOY! uit de pan gevist worden.
De ballen van De Librije:
400 g rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels grove mosterd
zout (hoeveelheid naar smaak)
1 theelepel cayennepeper
1 ei
80 g paneermeel
3 eetlepels boter
1 pot vleesfond (380 ml)
Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in 4 porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.
De ballen van ENJOY!
500 gram half om half gehakt
1 ei
1 tl zout
1 tl maggi
paneermeel (hoeveelheid naar wens)
1 tl witte peper
1 tl nootmuskaat
half pakje bakboter (Blue Band)
Meng alle ingrediënten (behalve de boter) en kneed er 6-8 kleine gehaktballen van. Verhit de boter en braad de balletjes rondom bruin. Schenk er een half kopje water bij en laat de ballen nog een half uurtje, op een heel laag vuurtje, doorgaren. Ik bak mijn balletjes altijd aan in de Creuset pan en doe daarna de deksel op de pan.
Hou jij van een lekkere gehaktbal? Wat is jouw beste gehaktballen recept of gehaktballen hotspot? Leuk als je jouw favoriet wilt delen!
Op zoek naar meer recepten uit de Hollandse keuken?
Hachee, ouderwetse winterstoof
Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! our traditional Dutch kitchen.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life