Focaccia met rozemarijn en zeezout
Het was alweer veel te lang geleden dat ik échte Italiaanse Focaccia Genovese at. Maar een paar weken geleden was ik in Italië en kon ik mij weer heerlijk te buiten gaan aan deze heerlijkheid. Het lijkt in niets op de focaccia die wij in Nederland hebben want die is vaak hard of droog. Focaccia Genovese is heerlijk zacht, luchtig, doordrenkt met olijfolie en ook verkrijgbaar met diverse heerlijke toppings als ham, room, pesto, olijven, uien of pomodoro.
Lunchtime
Tijdens ons verblijf kochten wij ’s ochtends diverse verschillende stukken vers gebakken Focaccia bij plaatselijke bakkertjes. Deze namen we dan mee voor onderweg of op het strand als lunch. Mijn absolute favoriete Focaccia haal je bij Il Fornaio di Alassio in de budello (Via XX Settembre 27) in Alassio. Hier hebben ze zoveel keus en allemaal even lekker. (Ze verkopen hier overigens ook de heerlijke Baci di Alassio)
Zelf bakken
Toen ik na onze heerlijke dagen aan de Bloemenrivièra thuiskwam ging ik gelijk op zoek naar allemaal weetjes over en recepten van focaccia. Ik heb nog geen recept gevonden van de focaccia zoals ik die gegeten heb maar ik ben toch alvast aan de slag gegaan met een redelijk standaard recept om het eens uit te proberen. En eerlijk gezegd viel het resultaat mij zeker niet tegen. De smaak was heerlijk en ook de structuur van het brood was prima. Ik deel hem graag met jullie want het is zeker leuk en lekker om focaccia een keer zelf te maken. En natuurlijk veel lekkerder dan de afbak focaccia’s die je in de supermarkt koopt.
Kneedwerk
Ik gebruikte, om dit brood te maken, een broodbakmachine die ik nog ergens achter in mijn keukenkastje vond. Brood vergt wel even wat spierkracht voor het kneedwerk. Dit is nodig om de gluten in het brood te activeren. Die workout kwam mij niet zo goed uit en ik kieperde alle ingrediënten in de machine die alles mengt, het deeg kneed en de eerste rijs doet. Dit neemt dezelfde tijd in beslag maar je kunt zelf in de tussentijd iets anders doen. Als je een keukenmachine hebt of een mixer met deeghaken dan kunnen die ook het zware werk doen. En anders kom je met het kneden van het deeg aan je dagelijkse portie beweging 🙂
Ingrediënten:
- 500 gram broodmeel
- 7 gram droge gist (zakje)
- 2 tl zout
- 1 tl suiker
- 50 ml (3 eetlepels) extra vergine olijfolie plus wat extra om na het afbakken over het brood te sprenkelen
- 300 ml handwarm water
Voor de topping:
- gedroogde oregano
- verse rozemarijn takjes
- grof gemalen zeezout of Maldon zout
Bereiden:
- Neem een grote kom en voeg daar aan de ene kant de gist in en aan andere kant het zout. Voeg dan de suiker toe en mix alles door elkaar.
- Voeg het water en de olie toe. Mix dat met de andere ingrediënten en voeg dan het meel toe. Gebruik een houten lepel om alles goed door elkaar te mengen tot er een zacht en plakkerig deeg vormt.
- Strooi wat meel op je werkblad en kneed het deeg zeker tien minuten tot het soepel en elastisch is. Natuurlijk kun je ook een keukenmachine gebruiken voor dit klusje of een mixer met deeghaken. Laat in dat geval het deeg zeker 5 minuten draaien. Ik deed alle ingrediënten in de broodbakmachine om het deeg te kneden en een eerste rijs te geven.
- Als het deeg met de hand of machine goed gekneed is, vet dan een kom in met wat olie en leg het deeg daarin. Dek het af met huishoudfolie of een theedoek en zet het weg op een warme plek waar het moet rijzen tot een dubbele hoeveelheid. Reken hier een uur voor.
- Vet een bakplaat in met olie of gebruik bakpapier. Leg het deeg hierop en druk het deeg over de bakplaat uit tot een platte lap (ong. 35x25cm). Het is niet erg als het niet helemaal mooi gelijk is qua vorm. Dat maakt het brood lekker rustiek 🙂 Dek de bakplaat weer af en laat het deeg een tweede keer rijzen. Zo’n 45-60 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180ºC- 200ºC. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het gerezen deeg. Steek hier de rozemarijn in en strooi over de hele bovenkant van het deeg wat oregano of Italiaanse kruiden en grof gemalen zeezout. Sprenkel er rijkelijk olijfolie over.
- Bak het brood in 25-30 minuten af tot het lichtjes gekleurd is en laat het afkoelen op een rooster. Voor serveren kun je nog wat verse rozemarijn takjes gebruiken en nog wat olijfolie over het brood druppelen.
- Lekker om in de soep te dippen, of met een mooie olie of balsamico bij de borrel. Ook als belegd broodje heerlijk!
Het brood is het allerlekkerste als je het dezelfde dag eet. Je kunt het nog een extra dag bewaren in een afgesloten zak. Voor gebruik even opwarmen in de oven en dan smaakt het ook nog heerlijk.
ENJOY! your homebaked Focaccia.
Pictures: @ENJOY! The Good Life