Eerlijkheid en vrijgevigheid. Hoe mooi kan de wereld zijn. | ENJOY! The Good Life

Eerlijkheid en vrijgevigheid. Hoe mooi kan de wereld zijn.

Gisteren deelde ik op de Facebook-pagina van ENJOY! een filmpje van iemand die zijn portemonnee verliest. Een bedelaar pakt hem op en gaat achter de eigenaar aan en geeft hem terug. Er zit tweeduizend dollar in de portemonnee. Een bedrag dat hij heel goed zou kunnen gebruiken. De eigenaar is verbaasd en vraagt hem waarom hij hem teruggeeft als hij het zelf zo goed kan gebruiken. Zijn antwoord is simpel. Het is niet van mij.

Dank

De eigenaar geeft hem wat geld als dank. De camera’s volgen de man. Zo snel als hij kan haalt hij eten van het geld en verdeeld het onder zijn dakloze vrienden. In plaats van het geld voor zichzelf te gebruiken, deelt hij het kleine beetje dat hij heeft met andere. Zijn stelling is. Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt. Hoe mooi is dat! En dat terwijl hij thuis een zwangere vrouw heeft. Ze is gezond en het gaat goed met haar, dus hij is dankbaar. Als dank voor dit mooie gebaar krijgt hij de inhoud van de portemonnee.

Positief

Natuurlijk zijn dit soort filmpjes deels in scene gezet. Maar ik smul er van. Even een positief geluid in de ellende van alle dag, die je op Social Media, kranten en televisie ziet. Ook doorbreekt het even de egoïstische wereld waarin wij leven. De wereld van het grote geld. Het ikke, ikke en de rest kan stikken. Hoe mooi is het als je een ander ook iets gunt.

Afblijven

En hoe mooi zou het zijn als alle mensen van andermans spullen af zouden blijven. Zelf ben ik ooit eens, in een heel ver verleden, overvallen door een groepje jongens. Het ging mij nog niet eens om het gemis van mijn geld, maar ik was zo ongelooflijk kwaad dat iemand het gore lef had om mijn spullen af te pakken. Dingen die voor mij veel waarde hebben en die voor een ander compleet waardeloos zijn. Zoals die mooie brief die ik ooit kreeg, een bedeltje, het destijds onmisbare adresboekje en natuurlijk een gevulde portemonnaie. Daarnaast was het gevoel van onveiligheid vreselijk. Het heeft lang geduurd voordat ik weer ‘s avonds op straat durfde. Hoe gemeen dat je dat een ander kunt aandoen voor een paar rotcenten. Hoe egoïstisch kun je zijn.

De mooiste vis van de zee

Zo las ik mijn kinderen altijd voor uit het boek “De mooiste vis van de zee”. Dat was niet de vis die al die mooie glinsterende schubben voor zichzelf hield, maar die zijn schubben deelde, daardoor veel vrienden maakte en heel gelukkig werd.

Verander de wereld

Ik hoop dat het boek ze iets heeft bijgebracht en het filmpje op Facebook mensen de ogen opent. Zo te zien lukt dat aardig want het filmpje is meer dan een miljoen keer bekeken. Stel je eens voor hoe mooi de wereld zou worden als iedereen zich hiervan bewust werd. Dat iedereen van andermans spullen afbleef, eerlijk was, vrijgevig is en om elkaar geeft. Stel je eens voor hoe de wereld er dán uit zou zien…..

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Sjans op de snelweg

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of abonneer je op de website van ENJOY! door je e-mailadres in te voeren in het balkje ‘Abonneer je’ aan de rechterkant van de website.

ENJOY! your Sunday

Beeld: Meijnhout Fotografie

 

 

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl
 • Avatar
  Simone
  https://papertravels.com

  O wow, hoe waar is dit ook José! En hoe mooi dat het toch nog kan in deze wereld. Ik ben niet beroofd op straat maar er is wel twee keer bij ons ingebroken en dat gevoel van onveiligheid herken ik heel erg. Waarom?? Voor een stereo installatie en twee oorbellen. Want dat is waar het toen om ging.

  oktober 6th, 2019 9:33
  Reply
  01

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.