Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Een BULLET JOURNAL beginnen

Een nieuw jaar staat voor de deur. En dus de hoogste tijd om een verse agenda aan te schaffen. Voor vele een strooptocht naar de mooiste, meest bijzondere, inspirerende, gelukzalige agenda. Een agenda met een harde kaft, een ringband of misschien ben jij van het moderne soort dat zijn agenda bij houdt op zijn smartphone. Hulde! Mij lukt dat echt niet want steevast vergeet ik verjaardagen van beste vriendinnen, de tandarts, die belangrijke afspraak. You name it.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Lekker ouderwets… Of toch niet?

Ik houd dus vast aan een papieren agenda. Eerder schreef ik daar al eens een artikel over. Lekker ouderwets 🙂 Maar voor het komende jaar ga ik moderniseren want ik ga mijn hele hebben en houden aan verlanglijstjes, to-do lijstjes, blog- en werkbelangrijks én de agenda bijhouden in een Bullet Journal.

In het filmpje hieronder zie je, in een notendop, hoe een Bullet Journal precies werkt. Dit gaat allemaal wat snel en het is ook nog eens in het Engels dus ik neem het daarna nog even stap voor stap met je door.

Wat is een Bullet Journal?

Een Bullet Journal zorgt ervoor dat je leven overzichtelijk en eenvoudig wordt. En hoe je dat doet, heb je op een paar vaste ‘tools’ na geheel in eigen hand. Wil je er een hysterisch geheel van maken? Beetje opleuken met tekeningen en stickers? Foto’s? Of gewoon heel clean? Je kunt er heerlijk je creativiteit in kwijt. Do it your way!

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Heel handig.

Het Bullet Journal is een notebook naar keuze waar alles samen komt. Een heel handig systeem om je afspraken, to-do lijstjes, plannetjes en taken te verzamelen. Het lijkt heel ouderwets in deze snelle wereld maar het is een geweldig analoog systeem in dit digitale tijdperk. En omdat je er dagelijks actief mee bezig bent zul je merken dat je leven stukje bij beetje beter op orde komt. Lekker overzichtelijk!

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Wat kun je allemaal in je Bullet Journal kwijt?

Je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven en van alles en nog wat in noteren wat in jouw leven past. Maar je kunt er ook je agenda overzichtelijk in bijhouden. Dit kan allemaal in een Bullet Journal:

 • Agenda
 • Jaarlijks- en maandelijks overzicht
 • To-do lijstjes
 • Wishlist
 • Bucketlist
 • Travellist
 • Films, TV-series of boeken die je nog wilt zien of lezen
 • Reis checklist

Alles terug te vinden.

Ik heb dit niet bedacht maar vind het wel heel erg handig om te gebruiken. Afgelopen jaar heb ik al een beginnetje gemaakt en dat is mij heel erg goed bevallen. Het is ook prettig dat je alles zo makkelijk terug kunt vinden. Dat leuke restaurantje, die blogpost die ik nog wilde schrijven en wanneer was die spannende date ook alweer?  It all in The Bullet Journal.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Bullet Journal beginner.

Maar ik ben net als jullie nog een beginner en er zijn heel veel leuke en creatieve tips om je Bullet Journal nog praktischer, mooier of spannender te maken. Op Pinterest vind je heel veel inspirerende tips en foto’s. Voor het komende jaar ben ik van plan om serieus van start te gaan met het Bullet Journal.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Wat heb je nodig?

Het enige dat je nodig hebt is een notitieboekje dat jou aanspreekt of wat jouw handig lijkt en een pen. Afgelopen jaar gebruikte ik gewoon een leuk notitieboekje van de HEMA. Ik merkte wel al snel dat ik het leuk vind om tekeningetjes te maken dus kocht er ook Hema gekleurde schrijfstiften bij, speciale artist pens (Faber Castell) en washi tape en stickers. Dat hoeft allemaal dus niet! Maar deze ‘Krea-Thea’ gaat daar dan weer helemaal op los.

Bullet Journal | ENJOY! The Good Life

Er zijn inmiddels ook leuke Bullet Journals verkrijgbaar met wat uitleg etc. Leuk om cadeau te geven. Je leest er hier meer over.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Meer profi.

Dit jaar wil ik het dus iets meer profi aanpakken en heb een mooi notitieboekje gekocht van Leuchtturm1917. Volgens Bullet Journal enthousiastelingen ‘the best’. Het voordeel van dit boekje is dat het zuurvrije papier mooi glad is, het voorzien is van stipjes om tussen te schrijven, tekenen, tabellen te maken of lijnen te trekken. De bladzijden zijn wat dikker, er is een inhoudsopgave, pagina nummering, uitneembare bladzijden, handige stickers en labels, twee leeslintjes en een elastieken sluiting.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Hoe te beginnen: 

Op de allereerste pagina kun je, je naam en adresgegevens zetten. En de betekenis van de symbolen, ook wel ‘keys’ die je gaat gebruiken. Bijvoorbeeld: een O (dit is de bullet waarnaar het hele systeem vernoemd is) voor een event, een voor een taak, een – voor een notitie etc.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Index: 

Begin na de eerste pagina met een index. Ik gebruik een notebook met pagina nummering maar je kunt natuurlijk ook zelf de pagina’s nummeren en deze in de index verzamelen. Dan blijft overzichtelijk waar je, je to-do lijstjes en andere handige zaken terug kunt vinden.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Maandoverzicht:

Ik heb vier maanden per pagina aangehouden en hier krijg ik een goed overzicht van belangrijke activiteiten en events. Alleen de ‘grote’ gebeurtenissen zet ik hier.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

Dag/week planner:

De dag en weekplanner is voor mij van groot belang. Ik zie dan wat ik die dag allemaal moet doen. Het ziet er nu nog allemaal maagdelijk uit omdat ik nog met het nieuwe jaar moet beginnen. Maar hierboven zag je mijn journal van afgelopen jaar en het is heel fijn om een goed overzicht te hebben en je ook terug kunt vinden, in mijn geval wat het weer was en welke blogpost ik die dag geplaatst heb of moet plaatsen.

Naast de 4 standaard indelingen heb ik nog een pagina met:

 • Wannahaves (verjaardagslijstje)
 • Recepten die ik nog wil maken
 • Wat ik nog wil fotograferen
 • To-Do’s
 • Een standaard checklist wat er mee moet op reis
 • Sites die ik wil onthouden
 • Inspiratietips
 • etc. etc……

Vanaf januari ga ik dus geen ‘normale’ agenda bijhouden maar gaat alles via het Bullet Journal. Zo af en toe zal ik een update met jullie delen over hoe het mij bevalt, handigheidjes, tips etc.

Misschien gebruik jij al een Bullet Journal? Of misschien lijkt het jou ook wel wat en heb je vragen of wil je hier iets over delen? Laat het mij weten en dan gaan we samen deze nieuwe uitdaging aan 🙂

De LEUCHTTURM1917 gestippelde notitieboekjes zijn verkrijgbaar voor € 16,95 bij de betere boekhandels en hier online.

Een BULLET JOURNAL beginnen | ENJOY! The Good Life

ENJOY! the Bullet Journal

 • Avatar
  Malou Puts
  http://www.malousmind.com

  Ola! Ik ben sinds kort ook begonnen met het bijhouden van een bullet journal. Ik ben een echte planner en mn agenda was daarom echt mn alles altijd. Wat ik nu nog lastig vind van een bullet journal, is dingen ver vooruit plannen. Waar zet ik iets neer wat over 3 maanden gepland is? Ben erg benieuwd 🙂 liefs xx

  maart 19th, 2017 15:52
  Reply
  01
 • Avatar
  Malou Puts
  http://www.malousmind.com

  Ola! Ik ben sinds kort ook begonnen met het bijhouden van een bullet journal. Ik ben een echte planner en mn agenda was daarom echt mn alles altijd. Wat ik nu nog lastig vind van een bullet journal, is dingen ver vooruit plannen. Waar zet ik iets neer wat over 3 maanden gepland is? Ben erg benieuwd 🙂 liefs xx Malou

  maart 19th, 2017 15:53
  Reply
  02
  • Avatar
   José

   Daar loop ik ook tegenaan. Ik heb niet zo’n zin om de hele agenda al in te vullen voor een jaar vooruit. Ik maak de bulletjournal voor twee maanden vooruit en als ik dan afspraken daarna heb schrijf ik die op een post it en plak die dan op de lege ruimte daarna.

   juni 27th, 2017 7:22
   Reply
   03
 • Avatar
  Ryhem Lovely
  http://riri

  Heb je misschien een link van dat boekje van de hema

  juni 26th, 2017 18:18
  Reply
  04

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.