DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life

Durgerdam en Holysloot, onder de rook van Amsterdam

Durgerdam & Holysloot. Je hebt misschien nog nooit van deze plaatsjes gehoord. Waar het ligt? Niet in Overijssel, Friesland of Groningen. Gewoon onder de rook van Amsterdam.

Als klein meisje, ging ik regelmatig in de weekenden, naar mijn 17-jaar oudere zus. Zij en haar man sleepten mij door heel het land voor de meest uiteenlopende uitstapjes. Van haar heb ik dan ook de liefde voor cultuur, kunst en natuur meegekregen. Eén van die uitstapjes, die wij destijds maakte, was een fietstochtje door Durgerdam en omliggende plaatsjes.

DURGERDAM, HOLYSLOOT en RANSDORP | ENJOY! The Good Life

Op stap met kinderen

Met mijn eigen kinderen maak ik regelmatig de uitstapjes, die ik in mijn jeugd maakte met mijn zus en zwager. Dat was leuk toen zij nog heel klein waren en overal enthousiast over waren. Nu het pubers zijn, zijn ze nergens meer voor te porren. Begrijpelijk, maar toch probeer ik nog weleens iets met ze te ondernemen. Dus ging ik vrolijk op pad met in mijn kielzog twee verveelde pubers.

Het was een behoorlijke uitdaging. Maar omdat we het allemaal niet al te serieus namen en er niet teveel gewandeld werd. Én we vooral heel lang ergens op een terras mensen gingen kijken, werd het uiteindelijk een heel gezellig uitstapje. Ik weet zeker, dat ook zij, hier later met hun kroost terugkomen. Ik hoop dat ze dan verstandig zijn en dit soort uitstapjes plannen vóór de levenloze pubertijd.

Het leukste is het om met de fiets of wandelend langs de dorpjes te gaan. Maar een roadtripje met de auto is zeker zo leuk. Wil je het eens helemaal anders doen? Dan kun je in Landsmeer scooters huren en van daaruit de dorpjes bezoeken.

 

DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life

Durgerdam, Holysloot en Ransdorp zijn pittoreske, dromerige dorpjes. De ontspannen sfeer doet je al snel de drukte van de dag en de grote stad vergeten. Het zijn lieflijke dorpjes. Durgerdam bestaat uit een lange rij, voornamelijk houten, huisjes, die langs de smalle weg, bovenop de Zuiderzeedijk gebouwd zijn. Vroeger waren de inwoners afhankelijk van de visserij, maar nu werken vele van hen in Amsterdam en genieten na het werk van het weidse uitzicht over het Buiten-IJ en de polder.

DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life

Durgerdam

Wij parkeerden de auto in het dorp. Eerst de innerlijke mens maar tevreden stellen, dus streken wij neer bij het toenmalige Pier 73. Wat een prachtige plek, waar je overigens ook met de boot, aan kunt leggen. Weer die serene rust. Je kijkt onder andere uit over Vuurtoreneiland. En natuurlijk over het Buiten-IJ, Amsterdam-Noord en Zeeburg.

DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life

De bezoekers en bediening brengt genoeg reuring. De plek trekt bijzonder pluimage aan. We hebben ons (zelfs de pubers) kostelijk vermaakt en lekker gesmikkeld.

DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life

Het meest opvallende gebouw(tje) in het dorp is de kapel. Het houten gebouwtje met zijn prachtige koepeltoren heeft slechts kort dienst gedaan als kerk. Waarna het een schooltje en gemeentehuis werd.

DURGERDAM, HOLYSLOOT en RANSDORP | ENJOY! The Good Life

Na de lunch nog even door het dorpje geslenterd. Dat is nog best een uitdaging. Trottoirs zijn er niet of ze zijn heel smal. Voor de deur van hun huisje zitten de bewoners op stoeltjes en bankjes lekker aan de koffie, krant of breiwerkje. Een beetje hink, stap sprong dus, maar dat maakt het extra leuk.

durgerdam was

Een groter contrast kun je wat mij betreft niet krijgen tussen de stad en het platteland.

DURGERDAM, HOLYSLOOT en RANSDORP | ENJOY! The Good Life

Dwars door de polder vervolgen we onze weg naar Holysloot en komen door Ransdorp.

DURGERDAM, HOLYSLOOT en RANSDORP | ENJOY! The Good Life

Ransdorp

In het centrum van het piepkleine dorpje, midden in de polder, staat deze enorme kerk.

DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life

DURGERDAM & HOLYSLOOT | ENJOY! The Good Life

Leuke kleine weggetjes met ophaalbruggetjes en weer die grote contrasten tussen natuur en stad. De weilanden met koeien en in de verte de flatgebouwen van Amsterdam-Noord. En toch heeft het wel wat.

DURGERDAM, HOLYSLOOT en RANSDORP | ENJOY! The Good Life

Holysloot

Onze trip eindigt in Holysloot. Geweldige naam! Wederom een dromerig dorpje met een kerk, een druk bevolkt terras en de pont die de fietsers en wandelaars over zet om hun ‘pontjesroute’ te vervolgen. Leuk plekje om neer te strijken is Het Schoolhuis, het voormalige woonhuis van de dorpsburgemeester. Voor een koffie met huis gebakken taart. (ma/di gesloten en open vanaf 11.00 uur)

DURGERDAM, HOLYSLOOT en RANSDORP | ENJOY! The Good Life

Bij Holyboot kun je een fluisterboot huren om het gebied over het water verder te verkennen. Diverse vaarroutes zijn er te maken naar leuke plaatsjes als Waterland, Monnickendam en Broek in Waterland.

Durgerdam, Ransdorp en Holysloot zijn echt een aanrader om te bezoeken. Een leuk uitstapje voor fietsers, wandelaars, dagjesmensen en zelfs voor pubers. Ook leuk als familie-/vrienden-/gezinsuitstapje. Picknick mandje mee en je dag kan niet meer stuk.

Overnachten op de leukste en mooiste plekjes in deze dorpjes?

 

Durgerdam: Overnachten in een dijkhuisje op Durgerdammerdijk? Dat kan op deze hoog beoordeelde locatie voor 4-personen.

 

Ransdorp: Onder de rook van Amsterdam slapen in een hooiberg. Een uniek plekje op een geweldige locatie midden in de natuur.

ENJOY! a combination trip of citylife and nature

Beeld: ENJOY! The Good Life & accommodatie Booking.com

 

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.