De stippenbegonia, een ouderwetse plant in een nieuw jasje | ENJOY! The Good Life

De stippenbegonia,

een ouderwetse plant in een nieuw jasje.

Deze geinige plant moest ik hebben! Toen ik hem voor het eerst zag, dacht ik dat het een grap was en dat iemand deze plant van stippen voorzien had. Hij ziet er namelijk niet echt natuurlijk uit. Toch blijkt het gewoon een ouderwetse begonia te zijn. Het is de stippen of polkadot begonia (Begonia Maculata).

Plant lady

Eigenlijk ben ik verre van een plantenvrouwtje. Met planten in huis vind ik het vaak een beetje rommelig en vol worden. Dat komt omdat ik al zoveel troepjes, boeken, tijdschriften en andere rommeltjes in huis heb. En daarnaast leggen planten gewoon snel het loodje bij mij, wat ook niet erg decoratief is in huis. Ik vergeet ze namelijk meestal water te geven. Ik heb dus planten nodig, die aangeven dat het tijd wordt om te hydrateren. En dat doen de mooie, grote Medinilla, de geinige pannenkoekenplant en het Chinees Lantaarnplantje die ik al had. Deze stippenbegonia roept ook om het hardst als hij iets nodig heeft, dus mag hij bij mij in de vensterbank shinen.

De stippenbegonia heeft mooie grote, grijsgroene bladeren. Met bovenop zilverwitte stippen. De onderkant van de bladeren zijn rood/paars. Regelmatig staat de plant in bloei met trosjes witte bloemetjes. Nieuwe bladeren ontvouwen zich prachtig als een vlinder die ontpopt.

Verzorging

De stippenbegonia staat graag op een warme en lichte plek, maar wil liever geen direct zonlicht. Goede plantenmoeders zorgen dat de kluit altijd licht vochtig is, zonder dat de plant natte voeten krijgt. Daar houd hij niet van. Ik probeer de plant eenmaal per week water te geven, maar aangezien ik dat vaak vergeet, geeft de plant mij altijd een seintje als hij echt uitgedroogd is. Zijn bladeren gaan dan treurig hangen.

In de lente en de zomer zou je een beetje plantenvoeding bij het water kunnen doen. Geef hem geen sproei beurt want daar is hij niet van gediend. Voor het mooie, zou je hem elk jaar een laagje verse potgrond kunnen geven of de plant om de paar jaar verpotten.

De stippenbegonia, een ouderwetse plant in een nieuw jasje | ENJOY! The Good Life

Snoeien en stekken

De stippenbegonia groeit, als je hem goed verzorgd, behoorlijk snel en kan flink gaan woekeren. Gelukkig kun je hem makkelijk kortwieken waardoor hij ook weer wat voller uitgroeit. Gooi de stengels die je afknipt niet weg. Deze kun je namelijk prima stekken en er een ander weer een plezier mee doen. De steel met bladeren gewoon in een vaasje of glas water doen en na een tijdje komen er worteltjes aan. Ververs het water regelmatig, dan gaat het sneller. Als er genoeg wortels aanzitten, kun je de stek oppotten in potgrond.

Kleine waarschuwing: Wat ik nooit geweten heb, maar nu ik dit artikel maak achter kom, is dat het sap van de begonia giftig is. Pas dus op met kleine kinderen en huisdieren.

Wil je zelf ook zo’n leukerd in je vensterbank? Je kunt hem hier online bestellen voor € 12,50.

Op zoek naar favoriete planten van ENJOY!?

FAVORITE: De Medinilla kamerplant | ENJOY! The Good Life

 

FAVORITE: De Medinilla kamerplant

 

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

 

Kweek je eigen avocadoplant

 

SNAPSHOTS WEEK 37/2017 | ENJOY! The Good Life

 

 

Groen in huis? Ga voor de kamerlinde

 

Meer ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! this funny polkadot plant.

Beeld: @ENJOY! The Good Life

Bewaar voor later op Pinterest

 

 

 

 

 

 

Tags:
Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.