Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest.

Er zijn van die Engelse woorden en begrippen die, als je ze naar Nederlands vertaalt, hun kracht en wezenlijke betekenis verliezen. Het begrip ‘road trip’ is er zo één. Maak er ‘auto vakantie’ van en ik zie een vader achter het stuur met de handen op tien voor twee, een moeder ernaast met zorgelijke blik op de kilometerteller en twee kinderen op de achterbank met de Donald Duck en Tina in hun handen als het meezit en elkaar de haren uit het hoofd trekkend in alle andere gevallen. De caravan, de geur van spuitjes en het logo van de ANWB maken het plaatje compleet. Nee, over zo’n soort trip gaat deze gast blog niet.

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Dé road trip

Mijn passie is het organiseren en vooral het maken van road trips op de manier zoals het volgens mij bedoeld is. Neem nu een film als Thelma & Louise (okay een iets minder dramatisch einde mag). Of Bertha Benz die in 1888 met haar twee zoontjes, zonder haar man en de autoriteiten in te lichten, volkomen illegaal in de Benz Patent Motorwagen van Mannheim naar Pforzheim reed en weer terug. En daarmee de wereldprimeur van de road trip had, de ‘testrit’ uitvond én bijdroeg aan de bekendheid van het merk dat we nu als Mercedes-Benz kennen. Denk ook even terug aan de jaren ’60 en ’70. Toen was het maken van een road trip een ‘way of life’ voor zowel hippies als andere vrijgevochten types. De auto werd bereikbaarder voor velen en een road trip stond symbool voor de verworven vrijheden.

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Een onvergetelijke reis

Vanaf de jaren ’80 raakte de road trip steeds meer uit zwang. We kozen, en kiezen nog steeds, massaal voor het vliegtuig om onze behoefte aan ‘weg zijn’ zo snel mogelijk te bevredigen. Maar daarmee mis je een aantal essentiële ingrediënten die nodig zijn voor een onvergetelijke reis. Je hebt bijvoorbeeld het stuur letterlijk in eigen hand; jij bepaalt waar je heen gaat, via welke weg je op je bestemming komt. Een road trip staat voor avontuur en een beetje spanning, voor prachtige kronkelwegen, majestueuze heuvel- en berglandschappen die verlicht worden door de laatste zonnestralen van de dag, die de hemel die unieke en onbeschrijfelijke kleur oranje/roze geven. Je ziet stadjes en dorpjes die niet in de reisgids staan, maar waar die kronkelwegen jou bij toeval naartoe brengen. Waar je op een terrasje belandt bij anderen met wie je proost op het leven en vervolgens de meest geweldige avond aan tafel beleeft.

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

It’s not about the destination,

it’s about the journey.

Dit is geen geromantiseerd beeld van de grauwe werkelijkheid. Want zo’n trip maakte ik een paar jaar geleden in de – voor mij – meest pure vorm: in mijn eentje, met alleen mijn eigen gedachten, het melodieuze geronk van de uitlaat en slechts twee reisdoelen, reed ik dwars door de Italiaanse Alpen en Dolomieten naar het fantastische Triëst. Die vrijheid, zon bestraalde landschappen, kronkelwegen, stadjes en fantastische ontmoetingen zaten allemaal in die ene reis. De Nederlandse betutteling die om zich heen lijkt te slaan ver achter mij latend.

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Gewoon doen!

Met Bends and Curves road tripping organiseer ik dit soort trips voor kleine groepen. Om dat gevoel, die beleving en deze vorm van vrijheid te kunnen delen en weer onder de aandacht te brengen. Vanuit liefhebberij, maar met een professioneel sausje. Dit jaar was het de beurt aan de North Coast 500, een epische trip langs de randen van de Schotse Hooglanden. Het is zonder twijfel één van de mooiste road trips die je in Europa kunt maken en die je ook nog eens relatief eenvoudig helemaal zelf kunt regelen.

Als Schotland voor een eerste keer een beetje té spannend is, prik dan eens een paar bestemmingen in de Eifel en Moezelstreek. Denk bijvoorbeeld aan het overnachten bij wijnboeren waar je prachtige, fruitig zoete Riesling Spätlesen kunt proeven. Kies een aantal plekken, zet de navigatie na het verlaten van Nederland op ‘kronkelwegen’ en laat die bochtige wegen onder je wielen door glijden. Zo ontdek je de mooiste landschappen, fenomenale uitzichten en charmante stadjes. Echt, vanaf het moment dat het maken van de plannen start begint je road trip eigenlijk al.

En als je daar toch bent, zoek dan ook de tour op die Bertha Benz reed. Want zij is een voorbeeld van het feit dat het maken van een road trip hartstikke gender neutraal is. Twijfels? Beren op je pad? Niet nodig, gewoon doen! ENJOY! The Good Life, weet je nog?

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Dit artikel is geschreven door Jan van Bends and Curves. Hij is een gepassioneerd liefhebber van het maken van roadtrips en Engelse sportwagens, in het bijzonder de Lotus. Wil je meer weten over de roadtrips die Jan organiseert of over klassieke Engelse sportauto’s? Bezoek dan zijn website, laat een comment achter onder dit artikel of stuur een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com. Heb je een leuk idee voor een samenwerking met ENJOY!? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

ENJOY! your own roadtrip

Beeld: foto 3 en 4, Stijn Drinkenburg andere foto’s Jan Blom.
Wij zijn op zoek naar jou!
Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Wij zijn nog op zoek naar gast bloggers die artikelen willen schrijven over beauty, sport, mindfulness/happiness, wine&drinks en/of interieur. En ook een mannelijke redacteur zou zeer welkom zijn! Je hoeft geen literair schrijver te zijn. Als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Jan
Jan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.