DE NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROADTRIP | ENJOY! The Good Life

DE NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROADTRIP

Zo! Dat hebben we weer gehad! (Dry) januari is achter de rug. De plichtplegingen. Het mislukken van het goede voornemen om de goede voornemens dit keer wél vol te houden. De uitverkoop waar je die superslag weer net te laat in de smiezen had. Die verkoudheid die uitgroeide tot een paar dagen onder de wol. Het besluit om je interieur op te frissen wat net anders uitpakte dan gedacht. We hebben het allemaal achter ons gelaten. Dus, we kunnen dóór!

Mijn road trip plannen voor 2020

Daarmee bedoel ik vooral: dóór met het richten van het vizier op Enjoy! The Good Life. Als ik mijn vizier richt op ‘genieten’ dan gaat het vaak over het organiseren en maken van nieuwe road trips. Dit jaar staat als eerste een 8-daagse trip naar de Eifel, het Zwarte Woud, de Vogezen en de Ardennen in de agenda. Als we op 8 mei na een lunchstop bij Abdij Rolduc Nederland verlaten, begint het Grote Genieten.

Alleen maar kronkelwegen, aangevuld met fraaie uitzichten, mooie steden, lekker eten en heerlijke hotels. In de zomer volgt een trip naar Engeland en in september is er nog die kers op de road trip taart in de vorm van de Italiaanse Alpen waarbij de befaamde Stelvio Pas niet zal ontbreken. Het voorbereiden van die trips geeft enorm veel voorpret en leidt tot een instant vakantiegevoel. Als je dat ook wil voelen, neem dan af en toe eens een kijkje op mijn website of volg mij op Facebook of Instagram.

Top vakantietip: North Coast 500

Zo ging het vorig jaar ook, toen ik in deze periode de North Coast 500 road trip aan het voorbereiden was. Als autovakanties je aanspreken en je er nog niet uit bent qua vakantiebestemming voor 2020, lees dan vooral door. Want ik garandeer je dat je van deze tocht langs de kusten van de Schotse Hooglanden geen spijt zal krijgen! Veel mooier gaat het binnen de Europese grenzen namelijk niet worden.

‘North Coast 500’ staat voor 500 mijl (dik 800 km) langs de noordelijke kust van Schotland. Het is een route die bestaat uit wegen die de Hoogland Schotten zelf al sinds jaar en dag gebruiken om van A naar B te komen. Omdat het gebied wel een financiële injectie kon gebruiken bedacht het Schotse ‘VVV’ in 2015 dat deze wegen prima te combineren waren tot een rondrit, die toevallig bij elkaar zo’n 500 mijl lang werd. En zie, zo werd de North Coast 500 geboren.

De oversteek

De route begint en eindigt bij Inverness Castle, al bepaal je natuurlijk gewoon zelf waar je wilt beginnen en eindigen. Vanuit Nederland gezien is Inverness echter wel een praktisch – en overigens ook een best gezellig – startpunt, omdat het het punt in de route markeert dat het dichtst bij Newcastle ligt. En dat is de plek waar je voet aan land zet na een overtocht met DFDS Seaways vanuit IJmuiden, als je ervoor kiest om de autokilometers vooral in de Hooglanden te maken. Alternatieven voor de oversteek naar Groot-Brittannië zijn, in oplopende rij-afstand, bijvoorbeeld Rotterdam – Hull, Hoek van Holland – Harwich en Calais – Dover.

En de Brexit dan?

Maak je in 2020 vooral nog niet druk over lange wachttijden bij de douane of gedoe over het meenemen van je hond, want de Britten willen alle veranderingen als gevolg van de Brexit behoorlijk geleidelijk laten plaatsvinden, is het verhaal. Mocht je op de hoogte willen blijven over de veranderingen, neem dan af en toe een kijkje op deze website van de Rijksoverheid.

De eerste dag

Ik heb zelf voor IJmuiden-Newcastle gekozen als oversteek en dat is uitstekend bevallen. Je slaapt het grootste deel van de (lange) reis, tenzij je ervoor kiest om die nacht in één van de bars op de ferry door te brengen. Of tenzij je de pech hebt dat de Noordzee zich van haar wilde kant laat zien. Maar ach, daar zijn dan weer uitstekende pilletjes voor te verkrijgen die de golven in de Noordzee glad lijken te strijken, in termen van zeeziekte gesproken dan.

Eénmaal in Newcastle aangekomen heb je nog een hele dag de tijd om naar Inverness te rijden. Dat kun je natuurlijk zo snel mogelijk doen – reken voor die 450 km dan op een rit van 5 tot 6 uur – maar je kunt er ook voor kiezen om je vakantie meteen te laten beginnen. In dat geval is een omweg via het Cairngorms National Park zeker aan te bevelen. Laat de A9 dan – letterlijk – links liggen en kies voor de ‘Old Military Road’ die dwars door dit verlaten, maar o, zo prachtige Schotse ski-gebied kronkelt.

Cairngorms National Park

In het Cairngorms National Park liggen vijf van de zes hoogste bergen van Groot-Brittannië en er zijn 55 ‘bergen’ van meer dan 1.000 m. Je vindt er enorme bossen van eeuwenoude inheemse bomen, donderende watervallen en uitzichten om van te dromen. De dieren die in de Cairngorms wonen, kunnen prima overweg met de moeilijke omstandigheden in de winter; sneeuwhazen, sneeuwgorsen, steenarenden, sneeuwhoenen, auerhoenen en wilde katten weten allemaal hoe ze de wintersneeuw kunnen overleven.

Unieke sfeer

De Old Military Road vormt de ader van het gebied voor degenen die van geweldige rijwegen houden. Deze weg kent zijn oorsprong in de 18 e eeuw toen er een felle strijd was tussen de Engelsen en opstandige Schotten. Het gebied is een vakantiebestemming op zich, maar kan prima aangedaan worden onderweg naar Inverness of als je weer op de terugreis naar Nederland gaat. Mocht je er een overnachting overwegen en je willen onderdompelen in die unieke Britse sfeer, denk dan eens aan Dalmunzie Castle Hotel.

Wordt vervolgt

Hoe het hiervandaan verder gaat naar de start van de North Coast 500 lees je in mijn volgende blog. Kun je daar niet op wachten? Bekijk het eerste deel van de video van mijn North Coast 500 road trip of neem alvast een kijkje op de website van de North Coast 500 of op de website van Visit Scotland. En wil je alvast een beetje in de stemming komen, dan is de Netflix serie Outlander een heerlijke binchwatcher over de Schotse Hooglanden. Of als je liever leest, duik dan in het vijfde deel ‘Maan’ uit de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley. Het harde maar ook romantische leven van weleer en de geweldige landschappen doen je verlangen naar dit prachtige land.

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Dit artikel is geschreven door Jan van Bends and Curves. Hij is een gepassioneerd liefhebber van het maken van roadtrips en Engelse sportwagens, in het bijzonder de Lotus. Wil je meer weten over de roadtrips die Jan organiseert of over klassieke Engelse sportauto’s? Bezoek dan zijn website, laat een comment achter onder dit artikel of stuur een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com. Heb je een leuk idee voor een samenwerking met ENJOY!? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

ENJOY! the roadtrip

Beeld: Jan Blom, Pixabay, DFDS Seaways en Henri van Gelder.
Wij zijn op zoek naar jou!
Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Wij zijn nog op zoek naar gast bloggers die artikelen willen schrijven over beauty, sport, mindfulness/happiness, wine&drinks en/of interieur. En ook een mannelijke redacteur zou zeer welkom zijn! Je hoeft geen literair schrijver te zijn. Als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

DE NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROADTRIP | ENJOY! The Good Life

Jan
Jan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.