DE NORTH COAST 500 – EUROPA’S MOOISTE ROAD TRIP

Deel 4 (slot) – de westkust en Bealach Na Ba

De climax. Letterlijk en figuurlijk vormt de rit langs de westkust en naar Bealach Na Ba het hoogtepunt van de North Coast 500. Mooiere wegen, landschappen en vergezichten zijn bijna niet denkbaar en we passeren het ruim 600 meter boven zeeniveau gelegen ‘pad van het vee’, het hoogste punt van deze roadtrip. Wat een geluk hadden wij, dat wij in dit gedeelte van de tour, vaak vergezeld werden door uitbundige zonneschijn. Zittend aan een houten picknick tafel bij onze B&B Applecross Inn, met uitzicht op een mooie Schotse whisky en op de schittering van het water van Applecross Bay, met Isle of Skye aan de horizon, viel alles viel op zijn plaats. Dit is hoe gelukzaligheid voelt.

Oldmoreshore beach

Wij vertrokken die ochtend uit Rhiconich in het uiterste noordwesten van de Highlands. Voordat we op de North Coast 500 inhaakten reden we eerst via Kinlochbervie naar Oldshoremore beach. Oldmoreshore is niet indrukwekkend, met zijn losstaande verzameling huizen en een caravanpark.

Maar de baai met het goudgele strand erachter des te meer! Het is een verstilde plek, die onder alle weersomstandigheden een bezoek waard is. Een beter begin van de dag is niet denkbaar.

Tarbet

Na de terugkeer naar Rhiconich begon de rijdag echt. Als je de tijd hebt, neem dan na zo’n kilometer of 15 zuidwaarts gereden te hebben het kleine weggetje naar Tarbet. Dit schiereilandje maakt geen onderdeel uit van de route, maar is wel een absolute aanrader. Ten eerste omdat je dan door een magnifiek landschap rijdt over super smalle wegen waar geen recht stuk in zit, zowel horizontaal als verticaal. Het is net een achtbaan die tussen tientallen kleine meertjes door laveert. Maar ook omdat je na aankomst in Tarbet met een klein pontje naar Handa Island kunt oversteken.

Handa Island is een onbewoond natuurreservaat waar je alleen kunt wandelen en van de natuur en de prachtige uitzichten kunt genieten. Het eiland is een van de grootste broedkolonies voor zeevogels. Voor de kenners: je komt op het land alken, zeekoeten, roofvogels en de schattige papegaaiduikers tegen, in de oceaan kun je dolfijnen zien en in de lucht serieuze roofvogels. Er zijn rondwandelingen te maken via houten plankiers maar daarvoor moet je eerst op het eiland komen. Daar is het pontje voor; een retourtje (alsof je een keuze hebt) kost 15 pond. Reserveren is niet nodig, ga gewoon naar Tarbet en meld je aan voor de overtocht. De eerste vaart is om half tien. Ga alleen niet op zondag. Dan wordt er niet gevaren.

Kylesku

Als je weer terug bent op de North Coast 500 route is Kylesku een mooie tussenstop voor bijvoorbeeld een lunch in Kylesku Hotel. Het eten is er heerlijk, met als bonus een fraai uitzicht op één van de vele baaien die Schotland rijk is. Net voordat je bij het hotel aankomt ben je trouwens over een bijzondere gebogen brug gereden. Maar dit is vooral vanuit de lucht een mooi plaatje.

Afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt kun je vanaf Kylesku Hotel een uitstapje maken naar de Wailing Widow watervallen. Zeker niet de enige watervallen in de Schotse Hooglanden, maar ze horen wel tot de mooiste. Na flinke regenval wordt er een imposante hoeveelheid water vanuit Loch Gainmhich zo’n 15 meter naar beneden gestort.

Tijdens het vervolg van de route, onderweg naar Ullapool, beleef je magische momenten. Het landschap is aan de ene kant ruig en ruw, maar aan de andere kant kleinschalig en parkachtig. Dit is de weg naar Stoer, bekend van ‘the Old Man of Stoer’, een pilaarvormige rotspartij vlak voor de kust van Sutherland. Dichter bij een rit door het paradijs kun je niet komen.

Lake Broom

Na een mooie route langs Loch Assynt, een langwerpig meer waar je vlak langs Ardvreck Castle – een eeuwenoude ruïne – rijdt, komt Ullapool in zicht. Een prima plaats voor een overnachting, bijvoorbeeld in The Harbour House Hotel, waar je vanaf het stille terras aan de achterzijde van het hotel een magnifiek uitzicht hebt over Lake Broom en de bootjes die daar dobberen. Ullapool is een relatief toeristische plek in de Hooglanden, hier vind je voldoende vertier voor een gezellige avond.

Applecross

Het vervolg van de North Coast 500 staat in het teken van Applecross, een gehucht op het gelijknamige schiereiland bestaande uit wat geschakelde gebouwen die er staan om bezoekers te laten overnachten. Kies voor de Applecross Inn; vanwege het zeer beperkte aanbod aan B&B’s betaal je wat meer, maar je krijgt er veel voor terug. Een onvergetelijke avond in de bijbehorende pub bijvoorbeeld waar het meer dan prima eten is. En een geweldig uitzicht vanaf de buiten opgestelde picknicktafels over Applecross Bay.

Reserveren is een must voor deze B&B, het is een gewilde plek voor mensen die op zoek zijn naar een ‘eind van de wereld ervaring’. Onderweg vanaf Ullapool naar Applecross is het overigens een aaneenschakeling van ansichtkaarten. Het landschap heeft veel weg van de rit naar Ullapool, wonderschoon dus. Rijdend langs de oevers van het langgerekte Loch Maree, het op drie na grootste meer van Schotland, ervaar je bijvoorbeeld de mystiek als je de meer dan 30 verspreid liggende eilanden in het meer aanschouwt vanaf enige hoogte.

Bealach Na Ba

Maar dan. Bealach Na Ba – het pad van het vee zoals eerder gezegd. Een weg die in 1822 is aangelegd en die ’s winters onbegaanbaar is. Het is de bergpas die vanaf Applecross richting het oosten loopt, waarna je uiteindelijk weer bij het begin- en eindpunt van deze tour terecht komt: Inverness. Google er maar eens op; woorden als ‘berucht’ en ‘levensgevaarlijk’ kom je dan tegen. Als een weg vermeld is op de website dangerousroads.org dan weet je voldoende.

Dat wordt opletten geblazen. Is het terecht? Ja en nee. De weg is soms nog smaller dan andere delen langs de westkust. Omdat deze je leidt naar het hoogste punt van de tour betekent het ook dat je flink zal moeten klimmen. En dat gaat op z’n Schots: waarom ‘the long way round’ als je ook steil omhoog kunt? En waarom vangrails plaatsen als je een stuur in je auto hebt?

De weg dankt zijn faam dan ook aan deze combinatie van smalle en steile wegen (stijgingspercentages van tegen de 20%!) met onoverzichtelijke en zeer krappe bochten en, inderdaad, steile afgronden langs de weg die niet allemaal voorzien zijn van vangrails. Moet je ervoor vrezen, de nacht ervoor wakker liggen? Nou nee. Wel is het verstandig om een beetje voorzichtig te rijden, zeker waar de vangrails ontbreken, en om deze bergpas vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de middag te slechten. Je bent niet de enige die van de geweldige uitzichten wil genieten en daarnaast wordt deze weg ook gewoon door locals gebruikt die niet meer zo’n oog hebben voor de schoonheid van de natuur en het landschap. Zij willen gewoon snel van A naar B en laten dat ook merken als je treuzelt.

Als je de top hebt bereikt dan is er natuurlijk ruimte gecreëerd om de auto te parkeren en je te laten overrompelen door het natuurgeweld in een oneindige stilte. De afdaling is minstens zo spectaculair als de beklimming en eenmaal beneden aangekomen is het onvermijdelijk dat je even stopt en uitstapt. Achterom kijkend naar deze imponerende bergpas, de adrenaline nog door je lijf pompend, voelt het als afscheid nemen van een goede vriend. De Schotse Hooglanden nemen je over, als je er een week verblijft. Het schrijven van deze vier blogs en het bekijken van de foto’s en video’s doet mij enorm terug verlangen naar de mooiste roadtrip die je in Europa kunt maken. Of tenminste één van de mooiste roadtrips.

Als je meer wil weten over de overnachtingsmogelijkheden, de route of de bezienswaardigheden, neem dan contact op met Jan Blom van Bends and Curves road tripping. In het volgende en laatste deel lees je alles over het allermooiste deel van deze road trip: de westkust en de onvergetelijke Bealach Na Ba.

SNAPSHOTS 46 en 47/2019 | ENJOY! The Good LifeDit artikel is geschreven door Jan van Bends and Curves. Hij is een gepassioneerd liefhebber van het maken van roadtrips en Engelse sportwagens, in het bijzonder de Lotus. Wil je meer weten over de roadtrips die Jan organiseert of over klassieke Engelse sportauto’s? Bezoek dan zijn website, laat een comment achter onder dit artikel of stuur een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com. Heb je een leuk idee voor een samenwerking met ENJOY!? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

ENJOY! the roadtrip

Beeld: Jan Blom, Henri van Gelder, Joost-Römelingh, Chris-Puddephatt en Pixabay.
Wij zijn op zoek naar jou!
Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Wij zijn nog op zoek naar gast bloggers die artikelen willen schrijven over beauty, sport, mindfulness/happiness en/of reizen. Je hoeft geen literair schrijver te zijn. Als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Jan
Jan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.