De lekkerste Zweedse gehaktballetjes
Als er iets tijdens de Zweedse week niet mag ontbreken dan zijn het de Zweedse gehaktballetjes. Zelfs als je helemaal niets hebt met Zweden dan heb je vast wel eens van deze kleine gehaktballetjes gehoord of ze geproefd. Waarschijnlijk bij het Zweedse woonwarenhuis want daar zijn de balletjes niet aan te slepen.
Comfort Food
Samen met aardappelpuree en vossenbessenjam (lingon) vormen ze een perfect comfort food maaltje. Lekker, voedzaam, heerlijk kruidig en zoet tegelijk. Perfect voor als je veel mensen over de vloer krijgt. Je maakt een hele berg van deze heerlijke balletjes en de ‘party is on’.
Aardappel/Knolselderij puree
Bij de balletjes maakte ik een heerlijk romig sausje en aardappel/knolselderij puree. Je maakt deze puree zoals je normaal aardappelpuree maakt (met melk, roomboter en nootmuskaat) maar vervangt éénderde van de aardappels door knolselderij. Helaas had ik geen potje Sylt Lingon (vossenbessenjam) van IKEA meer in huis. Ik gebruikte daarvoor in de plaats een bramen/frambozen jam. Dat was ook prima. Iets zoetigs bij dit gerecht maakt het helemaal af.
Ingrediënten:
- 500 gram half om half gehakt
- paneermeel
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 afgestreken tl piment
- 1 afgestreken tl nootmuskaat
- 1 fijngesnipperde ui
- 1 afgestreken tl knoflookpoeder
- peper en zout
- 1 ei
- 3 eetlepels olijfolie
- klontje boter
Voor de saus:
- 100 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- 300 ml vlees bouillon (van blokje)
- 125 ml slagroom
- 2 eetlepels Worcestershire saus
- 1 tl (Dijon) mosterd
- peper en zout
Aan de slag:
- Voeg alle ingrediënten, op de olijfolie en boter na, bij elkaar in een mengkom. Kneed het gehakt, met je handen, goed door.
- Ik heb de balletjes op gevoel gemaakt en ook niet op laten stijven omdat ik daar geen tijd voor had. Ze zijn dan ook niet zo allemachtig prachtig geworden. Maar als je indruk wilt maken dan maak je een lange gehaktrol en snijd je gelijke plakjes van de rol. Ik schat dat je ongeveer 25 balletjes eruit kunt halen. Maak je handen nat en draai van de plakjes mooie, gladde gelijke balletjes. Leg de balletjes daarna nog een uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Neem een ruime koekepan. Laat de olie en de boter goed heet worden en bak de gehaktballetjes in delen bruin, naar gelang de grote van je pan.
- Als alle balletjes lekker bruin gebakken zijn haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord met aluminiumfolie eroverheen om ze warm te houden. Doe bij het overgebleven bakvet de (room)boter en laat deze smelten. Voeg daarna de mosterd toe en roer die door de saus. Dan de vleesbouillon erbij en goed warm laten worden. Een paar eetlepels bloem erbij om de saus een beetje te binden. Maak de saus op smaak met peper, zout, Worcestershiresaus en de slagroom.
- Doe de balletjes in de saus en strooi er nog wat verse peterselie over.
- Je kunt de balletjes met aardappel en/of knolselderijpuree en jam serveren. Ze gaan echter ook goed samen met pasta of rijst.
Op zoek naar andere Scandinavische gerechten? Misschien is dit een idee?
♥ Zalm met citroen, dille saus
♥ Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!