De lekkerste maaltijdsalade stel je zelf samen
Een salade op zijn tijd vind ik heerlijk. Vooral in de zomer, als het warm is en je van gekkigheid niet weet wat je moet eten. Toch is het altijd lastig om een salade samen te stellen die iedereen lekker vindt. De één houdt niet van kaas, de ander niet van avocado en zelf houd je van gegrilde groenten, maar daar gruwelen anderen dan weer van.
Met kinderen
Vooral met kinderen is dit een uitkomst. Ze pakken wat ze lekker vinden en je zult zien dat ze op deze manier meer eten dat met een ‘gewone’ salade. ‘Zelluf’ doen werkt altijd goed.
DIY
Ik leg alle ingrediënten op grote schalen en maak er een DIY salade van. Iedereen pakt waar hij of zij zin in heeft. Dat is niet alleen praktisch, maar dat ziet er ook nog eens heel feestelijk uit.
Geen voedselverspilling
De schalen kun je natuurlijk vullen met van alles en nog wat dat jij of je gasten lekker vinden. Het is ook een ideaal gerecht om voedselverspilling te voorkomen. Als verschillende groentes een beetje liggen te verpieteren in de koelkast, is dit de manier om die alsnog lekker op te peuzelen.
Bij ons zijn de schalen elke keer weer anders gevuld. Het is maar net wat ik in huis heb. Hier zie je wat er bij ons laatst allemaal op lag.
Lekker voor een DIY salade:
- hard gekookte eitjes
- geblancheerde broccoli roosjes
- kort gegaarde zalmfilet (zalmfilet een kwartier in een warme oven van 200°C)
- lekkere zelfgemaakte vinaigrette
- buffelmozzarella in stukjes
- maangedroogde tomaatjes
- komkommer
- botersla
- rode ui (eventueel geweekt in azijn zodat de ui minder scherp is)
- gegrilde paprika*
- gegrilde aubergine*
* De paprika op de gaspit zwart roosteren en dan 15 min in een afgesloten plastic zak. Daarna kun je makkelijk het zwarte velletje eraf pellen. Pitjes en zaadlijsten verwijderen en in stukken snijden.
De aubergine kun je op dezelfde manier roosteren. Vergeet niet daar met een vork gaatjes in te prikken anders kan hij ontploffen. Schraap, als de aubergine goed geroosterd is, met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
Je kunt de groente ook in een hete oven grillen. Verwarm de oven dan voor op 225°C. Snijd de paprika in stukken en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit. Leg de stukken op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Halveer de aubergine in de lengte en leg deze met de snijkanten naar boven op de bakplaat. Strooi er wat peper en zout over en besprenkel met een beetje olijfolie. Gril de groenten voor een half uur in de hete oven. Halverwege de groente keren.
Ik ben benieuwd of jij geïnspireerd geraakt bent door deze DIY salade en zou het leuk vinden als je een kiekje van jouw salade met ENJOY! wilt delen op Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #enjoythegoodlife
Op zoek naar meer recepten?
♥ Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana
♥ Gegrilde groenten uit de oven
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your DIY salad.
Foto’s: ©ENJOY! The Good Life