DE AARDAPPELETERS
De Aardappeleters, dat zijn wij. Wij uit het polderland die lang, heel lang onderaan het lijstje van culinair begaafden stonden. Maar wij zijn inmiddels uitgegroeid tot echte foodie’s en de aardappel is al lang niet meer onze dagelijkse kost. De Chinese afhaalmaaltijd op zondag, pulled pork in de Lidl, tante Mien schotelt ons couscous voor en na een nachtje stappen staan de studenten in de rij voor een broodje shoarma.
In de serie De Aardappeleters komen vijf gerechten voorbij die voor ons allemaal inmiddels al heel gewoon zijn geworden. Zo gewoon dat we er bijna niets van weten. Het is zoals het is. Net als aardappelen, groente en vlees. Joris Vermeer gaat op onderzoek uit waar deze gerechten nu eigenlijk vandaan komen.
Komt die Babi Pangang wel uit China? En bestaat Spaghetti Bolognese eigenlijk wel? En hoe zit het eigenlijk met die Griekse salade en couscous komt toch uit de woestijn? Op die vragen en nog veel meer zoekt Joris de antwoorden in de komende twee weken, elke werkdag, een aflevering van 25 minuten. Met komende week:
Aflevering 1: BABI PANGANG
Op zondag kijkt de aardappeleter, met het bord op schoot naar Studio Sport. Vaste prik is dit bord gevuld met Babi Pangang van de afhaal Chinees.
Joris gaat op zoek naar de oorsprong van de Babi Pangang. Wat blijkt? Het bij ons zo bekende Chinese gerecht komt helemaal niet uit China. Hij komt uiteindelijk terecht in de binnenlanden van Sumatra maar vind het origineel recept in een heus toverboek gewoon in Nederland. Uitzending: maandag 9 januari, 19.55 uur , NPO 2
Aflevering 2: SPAGHETTI BOLOGNESE
Wij aardappeleters zijn allemaal opgegroeid met pasta met rode saus. Iedereen lust het, van jong tot oud. Ooit was er zelfs een spaghetti-oproer die een gehaktballenoorlog bleek. En in Bologna ligt het enige echte culinaire vredesakkoord. En o ja…. in Bologna vraag je nooit, nee nooit om spaghetti Bolognese. Uitzending: dinsdag 10 januari, 19.55 uur , NPO 2
Aflevering 3: COUSCOUS
De aardappeleter wil maaltijden die steeds minder tijd, moeite en geld kosten. Dus: couscous-salade. Beetje kokend water over de korrels, fetablokje, olijf, gesneden tomaat en een blaadje munt en klaar is je salade.
Joris gaat in de Marokkanse woestijn op zoek naar de oorsprong van deze salade die daar helemaal niet blijkt te bestaan. Hij eindigt van de woestijn in de modder. Uitzending: woensdag 11 januari, 19.55 uur, NPO 2
Aflevering 4: MOUSSAKA
Eet de aardappeleter niet bij de Italiaan dan is het wel de Griek. Het iconische Griekse gerecht dat hier de menukaart siert is de Moussaka. Maar er is geen enkele Nederlander die dat goed uitspreekt.
Joris gaat op zoek naar de oorsprong van de moussaka en komt er -en passent- ook achter dat een Griekse salade niet Grieks is en feta geen kaas is. Uitzending: donderdag 12 januari, 19.55 uur, NPO 2
Aflevering 5: BARBECUE
De Aardappeleters -Trailer- from Bureau Voorlichting on Vimeo.