DE AARDAPPELETERS | ENJOY! The Good Life

DE AARDAPPELETERS

De Aardappeleters, dat zijn wij. Wij uit het polderland die lang, heel lang onderaan het lijstje van culinair begaafden stonden. Maar wij zijn inmiddels uitgegroeid tot echte foodie’s en de aardappel is al lang niet meer onze dagelijkse kost. De Chinese afhaalmaaltijd op zondag, pulled pork in de Lidl, tante Mien schotelt ons couscous voor en na een nachtje stappen staan de studenten in de rij voor een broodje shoarma.

In de serie De Aardappeleters komen vijf gerechten voorbij die voor ons allemaal inmiddels al heel gewoon zijn geworden. Zo gewoon dat we er bijna niets van weten. Het is zoals het is. Net als aardappelen, groente en vlees. Joris Vermeer gaat op onderzoek uit waar deze gerechten nu eigenlijk vandaan komen.

Komt die Babi Pangang wel uit China? En bestaat Spaghetti Bolognese eigenlijk wel? En hoe zit het eigenlijk met die Griekse salade en couscous komt toch uit de woestijn? Op die vragen en nog veel meer zoekt Joris de antwoorden in de komende twee weken, elke werkdag, een aflevering van 25 minuten. Met komende week:

DE AARDAPPELETERS | ENJOY! The Good Life

Aflevering 1: BABI PANGANG

Op zondag kijkt de aardappeleter, met het bord op schoot naar Studio Sport. Vaste prik is dit bord gevuld met Babi Pangang van de afhaal Chinees.

Joris gaat op zoek naar de oorsprong van de Babi Pangang. Wat blijkt? Het bij ons zo bekende Chinese gerecht komt helemaal niet uit China. Hij komt uiteindelijk terecht in de binnenlanden van Sumatra maar vind het origineel recept in een heus toverboek gewoon in Nederland. Uitzending: maandag 9 januari, 19.55 uur , NPO 2

Aflevering 2: SPAGHETTI BOLOGNESE

 Wij aardappeleters zijn allemaal opgegroeid met pasta met rode saus. Iedereen lust het, van jong tot oud. Ooit was er zelfs een spaghetti-oproer die een gehaktballenoorlog bleek. En in Bologna ligt het enige echte culinaire vredesakkoord. En o ja…. in Bologna vraag je nooit, nee nooit om spaghetti Bolognese. Uitzending: dinsdag 10 januari, 19.55 uur , NPO 2

DE AARDAPPELETERS | ENJOY! The Good Life

Aflevering 3: COUSCOUS

De aardappeleter wil maaltijden die steeds minder tijd, moeite en geld kosten. Dus: couscous-salade. Beetje kokend water over de korrels, fetablokje, olijf, gesneden tomaat en een blaadje munt en klaar is je salade.

Joris gaat in de Marokkanse woestijn op zoek naar de oorsprong van deze salade die daar helemaal niet blijkt te bestaan. Hij eindigt van de woestijn in de modder. Uitzending: woensdag 11 januari, 19.55 uur, NPO 2

DE AARDAPPELETERS | ENJOY! The Good Life

Aflevering 4: MOUSSAKA

Eet de aardappeleter niet bij de Italiaan dan is het wel de Griek. Het iconische Griekse gerecht dat hier de menukaart siert is de Moussaka. Maar er is geen enkele Nederlander die dat goed uitspreekt.

Joris gaat op zoek naar de oorsprong van de moussaka en komt er -en passent- ook achter dat een Griekse salade niet Grieks is en feta geen kaas is. Uitzending: donderdag 12 januari, 19.55 uur, NPO 2

DE AARDAPPELETERS | ENJOY! The Good Life

Aflevering 5: BARBECUE

Gehuld in schort waant het, meestal mannelijke deel van het gezin zich even oermens. En gooit de fik in het, door de supermarkt gemarineerd vlees. Weten wij veel….
Joris reist af naar Texas, het Mekka voor de echte man. Daar barbecuen ze niet buiten. Nee, dat stinkt teveel. Amerikanen roken, binnenshuis, het vlees zoals wij de vis. Hij eindigt verward in Mexico waar hij de beste barbecue van zijn leven eet. In een tuin, uit een gat in de grond. Uitzending: vrijdag 13 januari, 19.55 uur, NPO 2

De Aardappeleters -Trailer- from Bureau Voorlichting on Vimeo.

Ben jij een echte foodie en geïnteresseerd in alles dat over eten en koken gaat? Dan moet je zeker deze serie bekijken. Ik bekeek alvast de eerste aflevering en kan niet anders zeggen…. Een aanrader!
 ENJOY! 
Photo credits: Bureau Voorlichting
 • Avatar
  Nancy
  http://www.nancysfashionstyle.com

  Lijkt me een geweldige serie! Heel interessant. Ik wist werk dat babi pangang niet Chinees was!

  januari 8th, 2017 19:31
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Als je geïnteresseerd bent in food dan is dit zeker een mooie serie om te volgen. Ik wist het niet, eet het ook nooit 🙂 Maar vond de zoektocht naar dit gerecht wel interessant om te zien.

   januari 9th, 2017 19:18
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.