valencia-pinterest

CITYTRIP VIVA VALENCIA

Valencia, om eerlijk te zijn had ik niet echt een idee wat de stad te bieden had toen wij dit tripje boekten, maar de reisverhalen over deze stad waren altijd lovend. Dus….. Vamos a Valencia!

Modern en historisch

Een stad met een groot contrast tussen modern en historisch. Knap hoe dit allemaal samengaat in deze niet al te grote stad. Valencia is de derde stad van Spanje met zo’n 800.000 inwoners. Het is er heel relaxt, overzichtelijk en opvallend schoon. De inwoners zijn heel vriendelijk en rustig. Wees er op voorbereid dat er weinig tot geen engels gesproken wordt. Ik vond dat wel wat hebben, maar ik had dan ook een Spaans sprekende reisgenote 🙂

Klimaat

Het klimaat is er mild, met een hittepiek in juli en augustus. In die periode kun je de stad het beste mijden. Verder is het leven in Valencia opvallend betaalbaar. Een prettige bijkomstigheid als je, net als wij, met een budget reist. Er is een goed openbaar vervoernetwerk van bus, metro en tram. Wil je Valencia echt beleven, dan huur je een fiets. De stad is net zo plat als ons polder landschap, dus in een paar dagen op de trappers goed te doen. Wij hebben veel meters met de benenwagen gemaakt.

Ik neem je graag mee op ons tripje en wie weet inspireert het je om onze voetsporen te volgen.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Wij hadden de eerste vlucht van Transavia (6.05 uur). Het is twee uur vliegen dus al heel vroeg in de ochtend gingen wij op ontdekkingstocht. Ons hotel was heel gunstig gelegen. Een kleine wandeling door het Turia park bracht ons midden in het centrum.

Het Turiapark

Het Turia Park loopt als een groene ader door de stad. Een ontmoetingsplek voor families en ook een plek waar volop gesport wordt, allerlei festiviteiten georganiseerd worden en natuurlijk een eldorado voor kinderen.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Tot en met 1957 liep hier de rivier de Turia. Omdat de rivier regelmatig voor flinke overstromingen zorgde is deze om de stad heen geleid en is in de oude rivierbedding een 9 kilometer lang beeldig park aangelegd. De Jardines del Turia. Het park is prachtig onderhouden, schoon en er is altijd bedrijvigheid.

Ter hoogte van de Torres de Serranos (Plaza de los Fueros) verlieten wij het park. Valencia werd tot halverwege de 19de eeuw ommuurd door stadsmuren. Van de stadsmuren zijn alleen nog twee stadspoorten over waarvan de Torres de Serranos de meest bezienswaardige zijn. Ooit in gebruik als gevangenis voor de adel en nu kun je de torens bij goed weer voor twee euro beklimmen. (zondag gratis)

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Street Art

Achter de stadspoort van Torres del Serranos ligt de wijk El Carmen. Als je hier je ogen de kost geeft en lekker door de kleine straatjes slentert vind je er volop Street Art. 

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Werk van bekende Street Artists van over de hele wereld als Escif, Fisim, Erica Il Cane, Cere en Julieta.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Julieta maakt deel uit van de XLF-crew. Dit is een groep kunstenaars uit Valencia. Het werk van Julietta bestaat meestal uit kleurrijke taferelen met daarin een meisje met gesloten ogen dat nogal Japans aandoet.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Ik weet niet of je dit ook tot de Street Art mag rekenen maar wat mij betreft mag hij in dit rijtje niet ontbreken. Het is een verborgen plekje genaamd La Casa de los Gatos. Dit kleine huisje dat tot kniehoogte komt is te vinden in Calle Museo. Het was ons niet meteen duidelijk wat dit voor moest stellen, maar als je maar lang genoeg kijkt valt het muntje….. Het blijkt al vanaf 1904 het onderkomen voor straatkatten. De toegangsdeur dient als kattenluik. Op de plaquette rechts boven op de foto is te zien tot hoe hoog het water kwam toen de Turia Rivier in 1957 buiten zijn oevers trad.

Je kunt ook een georganiseerde Street Art Tour boeken. Lenny Chen neemt je graag mee langs alle Street Art Pieces in de wijk en laat je onderweg de locale Horchata & fartón proeven in de oudste horchateria van de stad en gaat ook nog een lokaal biertje met je drinken.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

El Carmen

De wijk Barrio del Carmen of  El Carmen is de oudste wijk van Valencia, maar zeker ook één van de gezelligste. Smalle straatjes kronkelen door de wijk langs historische bezienswaardigheden met op ieder hoek wel een leuk restaurantje of barretje. Hier zijn ook de kleine boetiekjes en vintage winkels gevestigd. Sommige delen van El Carmen zijn wel heel toeristisch, maar er zijn zeker nog veel geheime plekjes te ontdekken.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Vroeger was dit een wijk waar je niet graag wilde komen, inmiddels is deze oude volkswijk het bruisende middelpunt. De siësta wordt hier nog in ere gehouden dus overdag is het er vrij rustig en liggen de pleintjes en straatjes er dromerig bij. ‘s Avonds ondergaat de wijk een ware metamorfose en is deze wijk het populairste uitgaansgebied van de stad.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

In het hart van El Carmen ligt Centro del Carmen Een prachtig historisch gebouw en cultureel centrum met constant wisselende historische collecties.

Zelf hebben wij vooral door de straatjes van de wijk geslenterd, op dromerige pleintjes mensen gekeken, mooie gevels, historische panden en street art bekeken.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Pitstop bij Maria Mandiles

Naast Centro del Carmen ligt de Parroquia de la Santísima Cruz waar een schattig pleintje aan grenst. Op dit pleintje zit restaurant Maria Mandiles. Een charmant restaurantje waar je authentiek Spaans eten vindt uit grootmoeders keuken. Tijdens ons bezoek was het prachtig weer en dus zaten wij op het gezellige terras onder de parasols en sinaasappelbomen. Aangezien het nog geen lunchtijd was, maar wij wel al trek hadden in een lekkere snack gingen wij voor een koffie, thee en geroosterd stokbrood met tomaten salsa en Iberico ham. Zo simpel als het eruit zag, zo verrassend lekker smaakte het. En ook nog eens super betaalbaar. (Carrer del Pare d’Orfens, 2)

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Mercado Central

Als foodie ben ik enorme fan van foodhallen, foodmarkten etc. Valencia heeft er zelfs drie waarvan de Mercado Central het meest bezocht wordt door de locals. Hier worden de dagelijkse verse producten gekocht.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Maar niet alleen de locals scharrelen hier hun maaltje bij elkaar. Ook heel wat toeristen hebben inmiddels dit food mekka ontdekt. En een bezoekje aan de Mercado Central mag dan ook niet ontbreken tijdens je vakantie in Valencia.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

De markt is dagelijks geopend van 7-14.30 uur en is gratis te bezoeken. (Plaza Ciudad de Brujas)

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Wij scharrelden er onze lunch bij elkaar die wij op de trappen van de Mercado Central en op een bankje in de stad oppeuzelden.

Hier lees je in een aparte blogpost meer over deze bijzondere Mercado Central.

Wil je als foodie een leuke Taste and Treats Tour beleven dat kan via bijvoorbeeld Urban Adventures. Lenny neemt je mee naar de ‘foodie heaven’ van Valencia 🙂

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Kathedraal & El Micalet

Op het Plaza de la Reine, midden in het centrum van Valencia, staat de Kathedraal. Het grootste gebouw op het plein waar je ook een bezoekje kunt brengen in de kathedraal en het bijbehorende museum. (Entree volwassenen: € 5,-)

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Wij hebben alleen een ‘rondje om de kerk’ gelopen wat ook de moeite waard is. Aan de kant van het Plaza de la Virgen vind je deze Deur van de Apostelen.

Aan de kathedraal zit een klokkentoren vast, El Micalet. Als je zin in een uitdaging hebt kun je de klokkentoren beklimmen met als beloning een spectaculair uitzicht over de stad. Je moet dan wel de 51 meter van El Micalet in 207 treden bedwingen. Geen pretje als je hoogtevrees hebt. (Entree volwassenen € 2,-)

Omdat wij in de relax modus stonden en al prachtig uitzicht over de stad hebben vanaf het dakterras van ons hotel hielden we deze sportieve uitdaging voor gezien.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Turia fontein

Op het Plaza de la Virgen vind je de prachtige Turia fontein. Niet alleen in de Romeinse tijd was het plein de belangrijkste plek van de stad, ook nu is het een levendig schouwspel. De prachtige fontein lokt veel bezoekers naar het water.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Mensen kijken bij SAONA

Een perfecte plek om lekker mensen te kijken is Saona. Hier heb je mooi zicht op het plein, fontein, klokkentoren én de kathedraal. Een prachtige locatie, relaxte sfeer, geweldig eten en drinken en ook nog eens heel goedkoop voor zo’n toplocatie! Neem hier lekker de tijd voor koffie/thee, lunch of borrel.

Horchata

Bij Saona ging ik voor het lokale drankje van Valencia, de Horchata (Orxata). Ik vind dit drankje heel erg lekker. ‘You love it or you hate it’ 🙂 Dit is een melkachtig drankje gemaakt van chufas (aardamandelen) gemengd met water en suiker. Het is een koude drank die heerlijk verfrissend is in de zomer.

Een typisch hapje bij de horchata is de farton. Een luchtig, zoet gebakje met een laagje poedersuiker om in je horchata te dopen. Ideaal als ontbijt, lunch of tussendoortje.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Ciudad de las Artes y Ciencias

Aan het eind van het Turia park ligt het Ciudad de las Artes y Ciencias of wel de Stad van Kunst en Wetenschap. Vanuit het vliegtuig kun je dit bijzondere stukje architectuur al aanschouwen als je over de stad vliegt. Het complex bestaat uit zes onderdelen: Palau de las Artes Reina Sofia, L’oceanogràfie, het Agora, Museo de las Cineacs Principe Felipe, L’Hemisfèric en….

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

L’Umbracle

De tuin van het Ciudad de las Artas y Ciencias bestaat uit twee delen. Een van metaal overkoepelde, open tuin met daarin palmbomen, planten en bloemen die het gehele jaar geopend is en vrij toegankelijk. Het andere deel bestaat uit een openlucht discotheek die alleen in de zomermaanden geopend is.

Het futuristisch ogende complex was zeker een hoogtepunt van ons bezoek aan Valencia. Hier lees je meer over dit indrukwekkende stukje Valencia.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Beachlife

Een bezoekje aan Valencia in de zomermaanden is extra leuk omdat je de cultuur van de stad kunt combineren met een aangenaam bezoekje aan het strand voor een strandwandeling of een dagje zonnen. Valencia heeft een 10 kilometer lang zandstrand dat heel breed, mooi en schoon is met fijn zand.

Vanaf de haven loopt een boulevard langs de drie aaneengesloten stadsstranden La Malvarrosa, Las Arenas en Patacona. Op de boulevard zitten volop restaurants waar je paella en tapas kunt eten, bars waar heerlijke cocktails geschonken worden en volop winkeltjes met toeristische snuisterijen.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Patacona

Wij bezochten het strand Patacona. Hier komen voornamelijk locals en het is er vooral een stuk rustiger dan het toeristische Las Arenas. Ook hier zijn in de zomer strandtentjes en vooral heel veel leuke en vooral hippere restaurantjes en terrasjes.

Hier is veel ruimte voor het beoefenen van watersporten. Er zit een surfschool opgericht door surfers waar je het hele jaar door terecht kunt. Je kunt mee doen aan een les, zelf de golfen trotseren of een beetje rond SUPPEN. Een surfboard huren kost tussen de 10-12 euro. Mediterranean Surf School.

Veel Valencianen zijn op zondag met de familie hier op het strand te vinden voor een picknick. In de zomermaanden (mei tot half oktober) zijn er een aantal strandtenten op het strand te vinden die zorgen voor het ultieme beachlife met zonnige drankjes, hapjes, beats en deze verhuren ook ligbedjes. Aanraders zijn La Màs Bonita en Puravida (Brassa de Mar). Maar natuurlijk kun je ook net als wij deden, na een uitgebreide lunch, nog een paar uurtjes op je handdoekje neerstrijken voor een ‘strandnapje’ op het warme zand.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

LA MÁS BONITA

Mijn favoriete hotspot van Valencia is wel La Más Bonita aan de boulevard van Patacona. Een restaurantje met een terras aan de boulevard en achter het pand een heerlijk schaduwrijke binnentuin. Het geheel doet Caribisch aan en de sfeer is hier opperbest. Je kunt hier de gehele dag terecht voor hapjes, drankjes, lunch, sapjes én superlekker taarten die de hele dag vers gebakken worden. Reserveer in het weekend wel van te voren een plekje voor de lunch want dit is een populaire hangout voor locals en toeristen en anders kun je nog uitwijken naar de tegenover gelegen strandtent die ook bij La Más Bonita hoort.

Wil je meer lezen over LA MÁS BONITA? Dat kan hier in een aparte blogpost die ik over deze leuke plek schreef.

Dagelijks geopend van 8-01.30 uur. Paseo Marítimo de la Patacona 11. Te bereiken met de buslijnen 2, 19, 31 en 32 of zoals in ons geval met de taxi 🙂

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

LAS ARENAS

Het strand van Las Arenas ligt direct aan de haven. Een strand dat drukker en toeristische is omdat er meer voorzieningen zijn en het dichter bij het centrum van Valencia ligt. Hier zijn volop strandbedjes, volleybalvelden, strandhuisjes en toiletten.

Paella eten bij La Pepica

Wij zijn vanaf Patacona over de boulevard terug gelopen naar Las Arenas (half uurtje) om daar ‘s avonds te gaan eten bij La Pepica. Dit is een aanrader als je authentieke paella wilt eten. La Pepica ligt aan het einde van de Paseo de Neptuno en serveert sinds 1898 de allerlekkerste paella van de stad. Paellagerechten zijn er met o.a. kip, konijn en seafood. Reserveren is hier dan ook een must! Wij vingen bot want gingen er na ons strandbezoek heen en stonden voor een gesloten deur want het restaurant gaat pas om 20.30 uur open. De inwoners van Spanje dineren pas vanaf 21.00 uur. Iets om rekening mee te houden 😉 Paseo de Neptuno 6-8 Valencia

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

Expo hotel

Wij hadden een budget pakket reis geboekt (€179,- Transavia vlucht incl hotel/ontbijt en bustour door de stad) en verbleven in hotel EXPO. Het hotel ligt heel gunstig ten opzichte van het centrum, aan het Turia park en vrijwel voor het hotel stopt de metro en de bus. Een ander groot voordeel is dat het hotel een zwembad op het dak heeft met zonnebedden, een heerlijk en uitgebreid ontbijt serveert én een heel leuke bar heeft op de 11de verdieping met uitzicht over de stad.

CITYTRIP VIVA VALENCIA | ENJOY! The Good Life

La Terraza VLC Urban Club

Lekker om na je bezoek nog een drankje of snackje te doen in je eigen hotel voordat je weer de stad in gaat. Of als je na een lange dag Valencia terug komt in je hotel en voor het slapen gaat nog een cocktail wilt drinken. Dat kan allemaal op de 11de verdieping met een prachtig uitzicht over de stad.

Ons verblijf in hotel EXPO was qua kwaliteit/prijs verhouding prima. Enige minpuntje is dat de kamers enorm gehorig waren, maar na een lange dag Valencia ploften wij uitgeput in slaap en kon je een kanon afschieten. Wij  hebben er dus niet al teveel last van gehad 🙂

B&B ABCYou

Verblijf je liever in een kleinschaliger accommodatie? Ga dan naar Bed & Breakfast ABCYou, dat gerund wordt door de Nederlandse Daphne en Wouter. De B&B ligt in de hippe wijk L’Eixample en Ruzufa wat perfecte uitvalsbasis is voor je verblijf in Valencia. Het is gevestigd in een prachtig authentiek Spaans pand waarin zij een mix van traditionele tegelvloeren en trendy woonstijlen samen hebben gebracht. Er zijn twaalf sfeervolle kamers, een leuke binnentuin en je kunt er genieten van een heerlijk ontbijtje met huisbakken lekkers.

Wij hebben een geweldige vijfenvijftig uur gehad in Valencia. Als je drie volle dagen hebt in deze heerlijke relaxte stad heb je niet alleen tijd om alles op je gemakje te bekijken, maar ook om nog te relaxen op het strand of één van de leuke terrassen in de stad. Prettige bijkomstigheid is dat het heel betaalbaar is. Zowel terras bezoekjes, etentjes als entree voor de diverse bezienswaardigheden. Wat ons betreft dus ook een prima budget trip! Laat de stress achter in Nederland en…. Viva Valencia!

Ik ben zeker van plan om nog een keer terug te gaan want ik heb dit keer alle winkels voor zover mogelijk gemeden. Bij een volgend bezoek wil ik dan ook de trendy wijken L’Eixample en Ruzufa aandoen, lekker shoppen, een tourtje boeken bij Urban Adventures, fietsen door de stad, paella eten bij La Pepica en tapas want ook daar zijn wij niet aan toe gekomen. Nog genoeg te ontdekken en zeker voor herhaling vatbaar 🙂

Op zoek naar meer info over Valencia? 

Like a local: Market Central, Valencia | ENJOY! The Good Life

 

  Like a Local: Mercado Central, Valencia

 

SNAPSHOTS WEEK 31/2017 | ENJOY! The Good Life

 

 

  STAD DER KUNST EN WETENSCHAPPEN, VALENCIA

 

VALENCIA: LA MÁS BONITA | ENJOY! The Good Life

 

  Hotspot Valencia: La Más Bonita

 

 

Meer artikelen ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! Valencia

Pictures: @ ENJOY! The Good Life

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.