Citroenplant kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

Citroenplant kweken uit een pitje. Hoe dan?

Of je een citroenplantje, of zelfs een citroenboompje, uit een citroen pitje kunt kweken? En of dat kan! Je kunt de pitjes uit al het citrus fruit gebruiken om op te kweken tot een plant. Na de succesvolle kweeksels van tomatenzaadjes en een avocado, wilde ik dit ook weleens proberen.

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

Pitjes verzamelen

Wat je nodig hebt is een citrus pitje. In dit geval een citroen pitje. Dat haal je heel simpel uit een citroen. Dat kan gewoon een citroen uit de supermarkt zijn. Gewoon of biologisch. Het maakt niet uit. Verzamel een stuk of tien pitjes, zodat meer kans hebt op ontkiemen.

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life  Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

Schilletje eraf

Het is handig om de pitjes goed droog te wrijven met een stukje keukenpapier, anders glibberen ze alle kanten op. Met een pincet houd je de pitjes vast. Dan snijd je met een scherp mesje, heel voorzichtig, het buitenste schilletje een stukje in. Dat doe je, om het schilletje dat om het zaadje heen zit, los te peuteren.

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

Ontkiemen

Leg op een schoteltje een stukje keukenpapier en maak dit goed nat, zodat het papier doorweekt is met water. Leg daarop de zaadjes en zorg dat het papier niet opdroogt.

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

Om het proces te versnellen zou je het schaaltje in een afgesloten zip lock zakje kunnen zetten. Het kan echt wel een tijdje duren voordat de zaadjes ontkiemen.

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

En dan ineens, zie je dat ze uit gaan lopen. Dat is het moment om ze in een potje aarde te gaan planten. Niet te diep.

“The day you plant

the seed is not

the day you eat

the fruit”

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

Zomers kun je het buiten laten ontkiemen tot een plantje, maar in de winter doe je dat binnen. Zorg dat het ontkiemende zaadje, en later ook het plantje, op een lekker zonnig plekje staat.

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

Plantjes

Deze citroenplantjes heb ik afgelopen zomer opgekweekt. Ze hebben de hele zomer en herfst buiten gestaan en zodra het onder de tien graden kwam, heb ik ze naar binnen gehaald. Ze groeien niet al te vlot, maar ik heb dan ook niet zulke groene vingers. Voor een nog beter resultaat zouden ze waarschijnlijk om gepot en een beetje extra voeding moeten hebben. Zorg er ook voor dat het citroenplantje geen natte voeten kan krijgen want daar houdt hij niet van. Een laagje grind onderin het potje, met daarbovenop de aarde, helpt dat voorkomen.

Citroenplantje kweken uit een pitje. Hoe dan? | ENJOY! The Good Life

 

Geduld

Mijn doel is natuurlijk, om net zo’n citroenplant te kweken, als deze in de keuken van Veel Woongeluk (foto van Veel Woongeluk). Geduld is dan wel een heel schone zaak want voordat de plant vruchten gaat geven, kan er zo’n drie tot vijftien jaar overheen gaan. Ik houd jullie op de hoogte en leuk als je ook aan een citroenplanten-project gaat beginnen. Deel je met mij dan de status van jouw plant?

 

ENJOY! your own lemon tree.

Foto’s: ENJOY! The Good Life tenzij anders vermeld.

 

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl
 • Avatar
  Jeannet
  https://www.allkindsofthings.nl

  Ik vind dit een ontzettend leuk idee, ga het ook doen. Wat een lol dat het inderdaad zo lang duurt voordat het een echte plant wordt! Ik ben reuze benieuwd of het bij jou lukt. Succes, gr. Jeannet

  januari 30th, 2019 10:33
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Haha… geduld is een schone zaak.

   februari 11th, 2019 19:42
   Reply
   02
 • Avatar
  AlettA

  Geweldig, maar of ik het geduld wil of kan opbrengen om zolang te wachten, hmmmm. I think a walk to the market or grocery will be more my idea 🤣

  februari 6th, 2019 16:41
  Reply
  03
  • Avatar
   José

   Citroenen bestel ik ook bij de Jumbo. Het is meer voor de leuk…

   februari 11th, 2019 19:41
   Reply
   04
 • Avatar
  Ilona
  http://Ilona%20Van%20Leeuwen

  Ik heb mijn zaadje uit de supermarkt citroen gebruikt en heb nu na 2 jaar een grote stengel met blad en grote stekels van weg anderhalve centimeter . Ik vraag me alleen af of er ook takken aankomend, tot nu toe maar 1.

  augustus 28th, 2019 20:35
  Reply
  05
 • Avatar
  Ans

  Heb een grote citroen plant van ongeveer 3/4 jaar oud hij groeit goed zomer buiten en in de winter binnen. Maar tot op heden nog geen bloemetjes gehad. Je moet wel oppassen als je hem binnen heb en hij staat te warm dan krijt hij dopluis dan gaan de blaadjes vervormen dus goed in de gaten houden. Probeer het ook met sinasappel of mandereinen pitten werk ook goed.

  oktober 21st, 2019 7:13
  Reply
  06
 • Avatar
  Sophie C

  Is één zaadje planten dan voldoende? Of plaats je meer dan één ontkiemend zaadje in de aarde?

  november 13th, 2019 16:26
  Reply
  07

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.